Αποφασισμένοι να αποκαταστήσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και να μεταρρυθμίσουν το  χρηματοπιστωτικό σύστημα δήλωσαν οι ηγέτες της G20.

Η ομάδα των μεγάλων βιομηχανικών και αναδυομένων χωρών εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και έδωσαν διορία μέχρι  τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους στους υπουργούς Οικονομικών των χωρών  τους ώστε να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις  και ακριβείς  συστάσεις για την επιτήρηση, τη ρύθμιση και τη διαφάνεια των αγορών.

Οι τομείς στους οποίους που καλούνται να δράσουν οι  υπουργοί Οικονομικών είναι οι εξής:  περιορισμός των πλευρών της ρύθμισης των αγορών που επιδεινώνουν την κρίση, εκτίμηση και επεξεργασία των κανόνων που θα ισχύσουν σε παγκόσμιο επίπεδο, βελτίωση της διαφάνειας των αγορών και βελτίωση των πρακτικών αποζημίωσης

Επίσης, θα πρέπει επίσης να καταρτίσουν έναν κατάλογο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αν κηρύξουν πτώχευση θα θέσουν σε κίνδυνο όλο το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της G20 συμφώνησαν να ενισχύσουν την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Ο Μπους

Ο Τζόρτζ Μπούς υποσχέθηκε στους ηγέτες της G-20 ότι οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν μια “χωρίς συγκρούσεις” μεταβίβαση της εξουσίας με την ομάδα του εκλεγμένου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

“Είπα στους ηγέτες το εξής: η μεταβατική ομάδα του εκλεγμένου προέδρου έχει ενημερωθεί ευρέως γι’ αυτό που είχαμε την πρόθεση να κάνουμε κατά τη σύνοδο αυτή”, δήλωσε ο Μπούς μετά το τέλος της συνόδου της G20.

” Τους δήλωσα ότι θα εργαστούμε χωρίς ανάπαυλα για να διασφαλίσουμε ότι η μεταβίβαση της εξουσίας ανάμεσα στην κυβέρνηση μου και την κυβέρνησή του θα γίνει χωρίς συγκρούσεις”, πρόσθεσε.

Ο Σαρκοζί

Η G20 είναι σύμφωνη στην ανάγκη “μιας συμφωνημένης και συντονισμένης ανασυγκρότησης της οικονομικής δράσης”, δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε η επόμενη σύνοδος της G20 να γίνει στο Λονδίνο, όταν η Βρετανία θα ασκεί την προεδρία της ομάδας αυτής των ανεπτυγμένων βιομηχανικά και των αναδυομένων χωρών.

Ο Μπράουν   

Οι ηγέτες της Ομάδας των 20 μεγάλων βιομηχανικών και αναδυομένων χωρών συμφώνησαν να αρχίσουν να οικοδομούν νέους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς, ανακοίνωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν στην Ουάσινγκτον.

“Θα μεταρρυθμίσουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο” (ΔΝΤ). Η Παγκόσμια Τράπεζα θα πρέπει επίσης να μεταρρυθμιστεί”, ανέφερε ο βρετανός πρωθυπουργός  υπογραμμίζοντας  πως οι σημερινοί θεσμοί χρονολογούνται από τη μεταπολεμική περίοδο.

Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα δημιουργήθηκαν το 1944 στη διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς.

Ο Ομπάμα

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποστηρίζει μια συντονισμένη αντίδραση στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση κι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον Όμιλο των 20 (G-20) προκειμένου να βελτιωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα όταν αναλάβει τα καθήκοντά του την 20ή Ιανουαρίου.

Τις θέσεις του Μπαράκ Ομπάμα δημοσιοποίησαν η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ και ο Τζιμ Λητς, πρώην στέλεχος του Κογκρέσου,  που είχαν σταλεί από τον Ομπάμα ως εκπρόσωποί του για να συναντήσουν μέλη των αντιπροσωπειών που έλαβαν μέρος στη σύνοδο.

Το ΔΝΤ

Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν ανακοίνωσε ότι οι χώρες μέλη του ΔΝΤ κατέληξαν σε μια συμφωνία αναφορικά με το δάνειο που ζητεί η Ισλανδία. 

Ο Στρος-Καν, δεν διευκρίνισε το ύψος αυτής της βοήθειας, αλλά σύμφωνα με προηγούμενες πληροφορίες πρόκειται για ένα ποσό της τάξεως των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.