Δυο νομοσχέδια, για τις εισπρακτικές εταιρίες και την Επιτροπή Ανταγωνισμού συζητήθηκαν στην κυβερνητική επιτροπή.

Όπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση ο Κ. Χατζηδάκης, οι λεγόμενες εισπρακτικές εταιρείες πλέον θα ονομάζονται εταιρίες ενημέρωσης οφειλετών, δεν θα εισπράττουν αλλά θα ενημερώνουν απλά, όπως είπε, τους καταναλωτές για ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, σεβόμενες συγκεκριμένους κανόνες δεοντολογίας.

Σ’ αυτό τον τομέα πια, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, μπαίνει τάξη και οι εταιρίες αυτές θα σέβονται την αξιοπρέπεια του καταναλωτή και του πολίτη.

Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή το αργότερο την Παρασκευή.

Στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το νέο νομοσχέδιο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως είπε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας πως η θητεία της παρούσας Επιτροπής λήγει και η κυβέρνηση δεν θέλει απλά και μόνο να διορίσει μια νέα Επιτροπή με πρόσωπα υψηλού κύρους, αλλά να εφαρμόσει και εδώ συγκεκριμένους ευρωπαϊκούς κανόνες, που θα επιτρέψουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να λειτουργεί γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως δεν είναι επιθυμητή άλλη ανοχή σε καθυστερήσεις στο έργο της Επιτροπής, δηλαδή να υπάρχουν καταγγελίες φέτος και εκδίκασή τους μετά από 4, 5 ή 6 χρόνια, όπως είπε.

Απηύθυνε προειδοποίηση σε όλους όσοι εμπλέκονται με καρτέλ καθώς, όπως είπε, μετά το νέο νομοσχέδιο, θα έχουν να φοβούνται πολύ περισσότερο.

Αναφορικά με την επιβολή και την είσπραξη προστίμων, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει επιβάλει πρόστιμα που είναι 30 με 40 φορές υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία του ΠΑΣΟΚ. Πρόστιμα τα οποία, σύμφωνα με τον υπουργό, εισπράττονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς, όπως σημείωσε, η Επιτροπή Ανταγωνισμού λειτουργεί ως πρωτοβάθμιο όργανο, όπου καταβάλλεται αμέσως ένα τμήμα των προστίμων και στη συνέχεια κάποιος μπορεί να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, είπε, ολοένα και περισσότερο οι αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού δικαιώνονται τελικά και στα διοικητικά δικαστήρια.