«Κάθε μέτρο στήριξης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης είναι προς την σωστή κατεύθυνση», αναφέρει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου σχολιάζοντας το νέο πακέτο μέτρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων και απασχόλησης που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

«Οπότε και αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τα αξιολογούμε ως θετικά. Το ερώτημα είναι όμως αν αρκούν για να βοηθήσουν επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Εκτιμώ λοιπόν ότι δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η οικονομική ύφεση που έφερε η πανδημία. Και πρέπει να σημειώσω ότι κάποια τα γνωρίζαμε ήδη, όπως την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, ή την επέκταση επιδότησης ενοικίου για τον Μάρτιο», αναφέρει ο κ. Χατζηθεοδοσίου σε δήλωση του και προσθέτει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το ζητούμενο, σε μία εποχή που οι κλάδοι του λιανεμπορίου και της εστίασης παραμένουν κλειστοί, είναι να ληφθούν τέτοια μέτρα που θα δώσουν προοπτική βιωσιμότητας στις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις τους και “ανάσα” σε όλες όσες υπολειτουργούν.

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τα δεδομένα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών χάθηκε και ο τζίρος της χριστουγεννιάτικης περιόδου και αυτός των χειμερινών εκπτώσεων. Μιλάμε δηλαδή για απώλεια από την αγορά, ποσού που προσεγγίζει συνολικά τα 7  δισ. ευρώ. Είναι τεράστιο το νούμερο και δείχνει ξεκάθαρα και το μέγεθος του προβλήματος.

Οπωσδήποτε είναι χρήσιμη η μετάθεση πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, όμως κάποια στιγμή θα πρέπει ο λογαριασμός των συσσωρευμένων οφειλών να πληρωθεί. Και δεν ξέρω πόσο θα είναι εφικτό κάτι τέτοιο, από την στιγμή που η επιστροφή στην κανονικότητα φαίνεται να καθυστερεί κι άλλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μοναδική ρεαλιστική λύση μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργείται, είναι το “κούρεμα” οφειλών σε συνδυασμό με ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή του υπολοίπου και θεωρώ ότι έφτασε η στιγμή να το εξετάσει πολύ σοβαρά η κυβέρνηση. Και βέβαια να δώσει επιτέλους το “πράσινο φως” για την επανεκκίνηση –με τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων- της οικονομικής δραστηριότητας. Όσο καθυστερούμε, τόσο σε μεγαλύτερο τέλμα βυθιζόμαστε επιχειρήσεις και επαγγελματίες και μαζί με εμάς η οικονομία. Και ενισχύεται ο φόβος ότι μετά την πανδημία η εκτίμηση μας για περίπου 200.000 “λουκέτα” θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα πάνω».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης