«Είμαστε περήφανοι για τη διαρθρωτική αλλαγή της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Ήταν προεκλογική μας δέσμευση, την οποία είχαμε εξαγγείλει με τον πρωθυπουργό και σήμερα το κάνουμε πράξη», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας νωρίτερα στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου “Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων”.  

O υπουργός, αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου, είπε ότι γίνονται κοινωνικές παρεμβάσεις υπέρ ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και διευθετούνται ζητήματα ουσιαστικά, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που δίνει οξυγόνο στην αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις. Υπό την έννοια αυτή, το νομοσχέδιο έχει κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο και γι΄αυτό λόγο συνιστά «μικροψυχία» η στάση της αντιπολίτευσης, όπως έσπευσε να σχολιάσει. 

Ιδίως για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την οποία χαρακτήρισε εμβληματική παρέμβαση, ο υπουργός είπε ότι θα ενισχύσει και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας θα δώσει οξυγόνο στις επιχειρήσεις, θα κάνει πιο ελκυστικές τις προσλήψεις. «Αν μας ενδιαφέρει κάτι, είναι να έχουν δουλειά οι Έλληνες, και να συνεχίσει να αποκλιμακώνεται η ανεργία όταν βγούμε από την πανδημία, και να βελτιωθεί το εισόδημα των εργαζομένων. Για να το πετύχουμε αυτό, ο ένας τρόπος είναι με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, του μη μισθολογικού κόστους», είπε ο υπουργός και τόνισε ότι το μέτρο αφορά 265.216 επιχειρήσεις που απασχολούν 1.986.336 μισθωτούς εργαζόμενους. Το δε εισόδημα που θα φέρει το μέτρο, θα είναι μια ουσιαστική αύξηση στην τσέπη του εργαζόμενου, που δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους, είπε ο Γ. Βρούτσης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη «μεγάλη θετική παρέμβαση» που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση για την καταβολή ισόποσης δόσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, λέγοντας ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι ένας «λαϊκός μηχανισμός» που δημιουργήθηκε επί των ημερών της ΝΔ, και έρχεται να καλύψει αδύναμους πολίτες με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες.

Προανήγγειλε επίσης την επέκταση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την πανδημία που δίνεται σε επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι), και σε άλλους επιστημονικούς κλάδους, με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή από την κυβέρνηση.  

«Στην περίοδο της πανδημίας έπρεπε να σχεδιάσουμε πολιτικές που να στηρίξουν τους εργαζόμενους, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τις επιχειρήσεις. Εμείς δίνουμε στην κοινωνία αυτά που μπορούμε, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε κάθε Έλληνα πολίτη και δεν είναι μόνο η δική μου φωνή που τα λέει αυτά», είπε ο υπουργός, επικαλούμενος σχετικά και την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που, όπως είπε, «αναδεικνύει την Ελλάδα, ως παράδειγμα καλύτερων πολιτικών για την αγορά εργασίας».

    
Δόμνα Μιχαηλίδου: ανακούφιση στους αδύναμους, πρόληψη της ευαλωτότητας   

Δεν υπάρχει ρύθμιση, δεν υπάρχει άρθρο στο νομοσχέδιο αυτό που να δικαιολογεί την εναντίωση της αντιπολίτευσης, είπε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, παρουσιάζοντας, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το προνοιακό σκέλος του νομοσχεδίου. 

«Είναι ένα νομοσχέδιο που φέρνει ως τροπολογία τον διπλασιασμό της δόσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τον Δεκέμβριο. Οποιοσδήποτε συμπολίτης μας είναι δικαιούχος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τον Δεκέμβριο θα πάρει διπλή δόση», είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου που ζήτησε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, διότι κυρίως μεριμνά για την πρόληψη της ευαλωτότητας και την κοινωνική ένταξη ή επανένταξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.  

«Όχι δεν είναι ένα νομοσχέδιο επικοινωνιακό. Είναι ένα νομοσχέδιο που δεν έχει καμία, μα καμία ρύθμιση, που να μην έχει θετικό αντίκτυπο. Είναι νομοσχέδιο που καθιστά την πρόνοια ενεργητικό μοχλό για την προώθηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων», είπε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και επισήμανε ότι:

   – με τη ρύθμιση για τις Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, οι ωφελούμενοι είναι 13.000 και θα ωφεληθούν 6.000 εργαζόμενοι

   – με τη ρύθμιση για τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας θα είναι 2.500 ωφελούμενοι και 2.000 εργαζόμενοι

   – η ρύθμιση για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης έχει 60.000 ωφελούμενους

   -με τη στεγαστική συνδρομή οι ωφελούμενοι θα είναι 2.000

   – το πλαίσιο για τις αιτήσεις για υιοθεσία και αναδοχή, οι ωφελούμενοι θα είναι 2.000

   – οι διατάξεις για τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας παιδιών με αναπηρία, οι ωφελούμενοι είναι 6.000. 

«Δηλαδή 94.000 ωφελούμενοι, με ένα νομοσχέδιο που φέρνουμε εν μέσω Covid», παρατήρησε η Δόμνα Μιχαηλίδου. 

Ιδίως για την αστεγία, η υφυπουργός επισήμανε ότι αυξάνονται οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ώστε άστεγοι και κακοποιημένες γυναίκες να μπορούν να το πάρουν.

Είπε επίσης ότι εντάσσεται στον ΟΠΕΚΑ το επίδομα στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων, δεδομένου ότι οι δήμοι καθυστερούσαν να κάνουν εκκαθάριση, είτε δεν το κατέβαλαν. Είναι οριζόντιο μέτρο, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι “θα δίνεται, θα δίνεται στην ώρα του, θα δίνεται σωστά”, είπε η κ. Μιχαηλίδου. Τόνισε δε, ότι θεσπίζεται ακατάσχετο σε όλα τα επιδόματα που βγαίνουν από τον ΟΠΕΚΑ. 

    
ΝΔ: είμαστε η μόνη πραγματικά λαϊκή παράταξη

«Οι σημαντικότερες και πλέον φιλολαϊκές τομές συντελέστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία – τομές που θυμίζουν, με έργα και όχι με λόγια, πως η πραγματικά λαϊκή παράταξη είναι η δική μας και όχι εκείνες οι παρατάξεις που κινήθηκαν και κινούνται σε ένα αντικοινωνικό πλαίσιο», δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος. Ο ίδιος σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αφορά τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αναφέρθηκε εμφατικά στην υπαγωγή των αστέγων και των κακοποιημένων γυναικών στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. «Για πρώτη φορά άστεγοι και κακοποιημένες γυναίκες – από τις πλέον ευάλωτες, ίσως οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες – εντάσσονται στο πλαίσιο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και θα έχουν, και χρηματική βοήθεια, και στέγη φιλοξενίας. Και χρήματα, για να το κάνω πιο λαϊκό, και ‘μαξιλάρι’», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ. Ο κ. Μαρκόπουλος χαρακτήρισε εμβληματική παρέμβαση τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών: «Η κυβέρνηση προχωρά σε μια μεταρρύθμιση κομβική, που θα φέρει ‘ζεστό χρήμα’ στα ελληνικά νοικοκυριά, μετά από-πάρα πάρα πολύ καιρό. Είναι κάτι το οποίο θα θεραπεύσει αδικίες ετών και για το οποίο θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει η απόλυτη συναίνεση, καθώς ο Έλληνας μετά από χρόνια, θα καταφέρει να αυξήσει το εισόδημά του».

    
ΣΥΡΙΖΑ: Eπικοινωνιακό νομοσχέδιο, ελάχιστοι οι ωφελούμενοι, μικρό το όφελος

«Είναι νομοθέτημα αναντίστοιχο της συγκυρίας, επικοινωνιακού τύπου, το οποίο δεν περιλαμβάνει ουσιαστικές, θετικές ρυθμίσεις, ούτε για τους εργαζόμενους, ούτε για τα νοικοκυριά, ούτε για τους ευάλωτους συμπολίτες μας οι οποίοι πλήττονται», ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου. «Οι θετικές ρυθμίσεις αφορούν πολύ μικρό αριθμό ωφελούμενων, γύρω στα 3000 άτομα συνολικά, και βέβαια δεν αντιμετωπίζουν τη φτωχοποίηση και ανεργία που αυξάνονται ραγδαία», παρατήρησε. «Τα μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων εξαντλούνται σε ένα άρθρο: τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών κατά 3%. Αυτό σημαίνει ότι μόνο για το έτος 2020-2021 – έτος πανδημίας – ενισχύονται με 1,21% οι εργαζόμενοι, δηλαδή με τα 2,8 ευρώ έως 14 ευρώ το μήνα», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Αυτό είναι το φοβερό ζεστό χρήμα που θα πάρουν οι εργαζόμενοι, το 72% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που παίρνουν σήμερα από 200 έως 1.000 ευρώ καθαρά, αυτή είναι η ωφέλεια. Η πολυδιαφημισμένη ενίσχυση των επιχειρήσεων λόγω μείωσης κατά 1,89% των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων σημαίνει 4,1 ευρώ έως 21 ανά εργαζόμενο το μήνα, για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα».

    
Κίνημα Αλλαγής: επικοινωνιακός καταιγισμός-μείωση εισφορών μόνο για το 2021

«Καλωσορίζουμε την κυβέρνηση της ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, στη γνωριμία με τις επιτυχίες του ΠΑΣΟΚ», είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, συμπληρώνοντας ότι «η ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους χρειάζεται συνεχή πολιτική βούληση, συγκροτημένη ιδεολογία και συγκεκριμένη στόχευση». Ο κ. Μουλκιώτης εξήγησε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει τις θετικές διατάξεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. Έκανε ωστόσο λόγο και για “επικοινωνιακό καταιγισμό”, ιδίως με το ζήτημα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. «Ο επικοινωνιακός καταιγισμός ο οποίος υπάρχει, και σήμερα ακόμα και στις διάφορες ρυθμίσεις, αλλά ειδικά για τη ρύθμιση που αφορά τη μείωση εισφορών εργοδότη – εργαζόμενου είναι πρωτοφανής. Από την κυβέρνηση, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προβάλλεται επικοινωνιακά σαν μόνιμη, αλλά η διάταξη είναι ρητή – και δεν το λέτε ποτέ και πουθενά – ότι ισχύει μόνο για το έτος 2021. Βέβαια, γράφει ότι μπορεί να παραταθεί. Πείτε μας τι θα γίνει το 2022; Πρέπει να εξηγήσετε στους εργαζόμενους», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

    
ΚΚΕ: μετατροπή της ασφάλισης σε ατομική ευθύνη του εργαζόμενου

«Είναι απαίτηση του κεφαλαίου η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, το οποίο η κυβέρνηση παρουσιάζει ως μείωση του μη μισθολογικού κόστους», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και κατήγγειλε σχετικά: «Είναι ρύθμιση ενταγμένη στην κατεύθυνση απαλλαγής του κράτους και της εργοδοσίας από την ασφάλιση, της μετατροπής της ασφάλισης από κοινωνική σε ατομική ευθύνη του εργαζόμενου. Η μείωση εισφορών, είναι στρατηγική του κεφαλαίου σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε όλο τον κόσμο, στην κατεύθυνση πλήρους απαλλαγής τους. Οι κατευθύνσεις αυτές περιλαμβάνονται και στο πόρισμα Πισσαρίδη. Με φανατισμό υπηρετήσατε όλοι σας την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, με βαριές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Απόδειξη, οι συντάξεις πείνας σε μεγάλο ποσοστό και οι ελάχιστες έως ανύπαρκτες ασφαλιστικές παροχές για τους εργαζόμενους», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Η νέα μείωση των εισφορών, και ίσως ακολουθήσουν και άλλες, σημαίνει μείωση των πόρων στο σύστημα για μεγαλύτερες μειώσεις ασφαλιστικών παροχών και συντάξεων στο μέλλον».

    
Ελληνική Λύση: Επίλυση του δημογραφικού

«Το δημογραφικό αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας, αφού οι θάνατοι υπερβαίνουν, πλέον, τις γεννήσεις, ενώ η μαζική μετανάστευση των νέων δεν έχει μόνο τρομακτικά αρνητικά αποτελέσματα στο ΑΕΠ της χώρας, στα έσοδα του δημοσίου, στο ασφαλιστικό και λοιπά, αλλά, επίσης και στη μείωση του πληθυσμού κατά 6% το 2015», υπογράμμισε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου. Η βουλευτής αναφέρθηκε κυρίως στις διατάξεις προνοιακού χαρακτήρα του νομοσχεδίου. «Η Ελληνική Λύση πιστεύει πως η συνταγή της επίλυσης είναι μία και μοναδική: η παραγωγή πλούτου στην πατρίδα μας, η οποία θα προκαλέσει την επιστροφή των νέων, θα αυξήσει τις γεννήσεις, θα μειώσει τους θανάτους, θα περιορίσει την ανεργία, θα αυξήσει τους μισθούς, θα στηρίξει τις συντάξεις». Η κ. Αθανασίου επανέλαβε την θέση του κόμματός της για το συνταξιοδοτικό, δηλαδή «συνδυασμό ανταποδοτικού και αναδιανεμητικού συστήματος, έτσι ώστε, αφενός μεν να αμείβονται οι συνταξιούχοι ανάλογα με τις εισφορές τους, αφετέρου δε, να επιβοηθούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη».

    
ΜέΡΑ25: κίνδυνος μαζικής φτωχοποίησης

«Ο κίνδυνος μαζικής φτωχοποίησης είναι τεράστιος. Γίνεται ακόμα εντονότερος, καθώς οι περισσότεροι λαμβάνουν αποδοχές, μειωμένες κατά τουλάχιστον 50% σε σχέση με τον πραγματικό μισθό», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Μαρία Απατζίδη. «Το τρέχον lockdown, το οποίο θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει, είναι αποτέλεσμα πολιτικής ανεπάρκειας και ταξικής μεροληψίας από πλευράς κυβέρνησης. Ένα lockdown που οφείλεται στην ανεπαρκή πρόνοια και την έλλειψη σχεδιασμού. Σε λάθη και ολιγωρίες, που προκύπτουν από το γνωστό δόγμα «πολύ λίγο, πολύ αργά», με το οποίο κινείται η κυβέρνηση, καθώς και από τις σκοπιμότητες που σχετίζονται με τις ιδεολογικές αγκυλώσεις και εμμονές της». Η κ. Απατζίδης έκανε λόγο επίσης και για ειρωνεία αναφορικά με τον χρόνο που η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο με επικεφαλίδα την ενίσχυση των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων, ενώ πρόσφατα κατέστησε νόμο τον πτωχευτικό κώδικα.

Πηγή: ΑΜΠΕ