Οι αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική αλλά και το νέο τοπίο στα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν τα δύο βασικά θέματα της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι».
Ξεκινώντας από το πώς ανέλυσε η κυβέρνηση το εκλογικό αποτέλεσμα, ο υπουργός Επικρατείας αναγνώρισε εν πρώτοις ότι «ένα πολύ σημαντικό κομμάτι» εκείνων που είχαν ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία τον Ιούνιο του 2023, τώρα μετακινήθηκαν προς την αποχή. Από εκεί και πέρα, ένα μικρότερο κομμάτι μετακινήθηκε προς κόμματα της Κεντροαριστεράς και ένα ακόμη μικρότερο προς κόμματα της Δεξιάς.
Αυτό συνιστά ένα ηχηρό μήνυμα, επανέλαβε, ένα μήνυμα που έλαβε ο πρωθυπουργός, συμπλήρωσε, εξ’ ου και ο ανασχηματισμός.
Επιπροσθέτως, εντοπίστηκαν αδυναμίες σε τομείς όπως η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, η ακρίβεια, ακόμη όμως και συμπεριφορές προσώπων. Και ο ανασχηματισμός αποτελεί απάντηση σε όλα αυτά, όπως συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης.
Διευκρίνισε, όμως, αμέσως μετά, ότι μπορεί κάποιος υπουργός να τα έχει κάνει όλα καλά, αλλά να μην έχουν υπάρξει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έφερε, μάλιστα, το παράδειγμα της ακρίβειας:
Μπορεί το υπουργείο Ανάπτυξης να έκανε μεγάλη προσπάθεια, αλλά αυτό να μην αξιολογήθηκε από τους πολίτες, ενώ μιλώντας γενικά παρατήρησε ότι ένας ανασχηματισμός και τα νέα πρόσωπα που αυτός φέρει έχουν σημασία, γιατί σηματοδοτούν μία νέα προσπάθεια.
Ειδικά για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, εξήγγειλε ότι θα γίνουν σημειακές παρεμβάσεις, όπως -επί λέξει- είπε. Και, υπογραμμίζοντας τη λέξη «σημειακές», διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πάρει πίσω τον σχετικό νόμο.
Ταυτόχρονα, επανέλαβε τις επιφυλάξεις του για τη μείωση του ΦΠΑ. Δεν επέφερε μείωση τιμών όπου εφαρμόσθηκε το μέτρο, ήταν το βασικό επιχείρημά του, επί παραδείγματι δεν υπήρξε μείωση τιμών στον καφέ, τα αναψυκτικά κ.ά. Συμπέρασμα; Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει πολλή και επίμονη δουλειά να κάνει. Το θέμα της ακρίβειας είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
Όσον αφορά το πιθανό πολιτικό κόστος από τον νόμο που καθιέρωσε την ισότητα στον πολιτικό γάμο, αφού υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως υπήρξε κόστος, ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε πως ο ανασχηματισμός δεν έγινε με αυτό το κριτήριο. Εξάλλου, οι αξιολογήσεις ήταν εξατομικευμένες, όπως συμπλήρωσε. Τέλος, έκανε γνωστό ότι θα γίνει συζήτηση στη ΝΔ για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Σε ερώτηση για πιθανούς τριγμούς στην οικονομία, ως απόρροια των πολιτικών εξελίξεων στη Γαλλία, ο κ. Βορίδης επεσήμανε μία μεγάλη διαφορά που έχει η Ελλάδα εν συγκρίσει με τους εταίρους της: Την εμπειρία πτώχευσης. Αυτή είναι που μας κάνει περισσότερο επιφυλακτικούς, και ως διακυβέρνηση και ως κοινωνία. Μάλιστα, η κοινωνία όταν ακούει κάποιον πολιτικό να λέει, «ξοδέψτε», κουμπώνεται, παρατήρησε, επίσης.
Για το τοπίο στην αντιπολίτευση, ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για «κατάρρευση των ιδεών» σε Αριστερά και Κεντροαριστερά. Το γεγονός, με άλλα λόγια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επωφελήθηκε από τη μείωση των ποσοστών της ΝΔ, αντιθέτως έπεσε και εκείνος, εξηγείται από το ότι δεν παρέχει αξιόπιστο, εναλλακτικό κυβερνητικό πρόγραμμα, εξήγησε.
Όπως ανέφερε, δύο κόμματα μαζί δεν δίνουν το άθροισμά τους, ενώ, ακόμη και αν τα βρουν οι κ.κ. Κασσελάκης και Ανδρουλάκης -πράγμα δύσκολο, εκτίμησε- διερωτήθηκε ποιες πολιτικές θα εφαρμόσουν. «Πρέπει να μας πουν τι θα κάνουν», σημείωσε. Επιμένοντας στην ήττα των ιδεών, τόνισε ότι η βασική ατζέντα τους είναι αυτή που δεν αρέσει στον κόσμο, φέρνοντας το παράδειγμα της μεταναστευτικής πολιτικής. Εν αντιθέσει με ό,τι λεγόταν πριν από 15 χρόνια, από παντού ακούς σήμερα για περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές, και αυτή δεν είναι η ατζέντα της Αριστεράς, όπως υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, η ΝΔ στο μέλλον θα κερδίσει και πάλι με αυτοδυναμία. Όπως πρόσθεσε, στα τρία χρόνια που μεσολαβούν έως την επόμενη εθνική κάλπη, το κυβερνών κόμμα θα διεκδικήσει να ανεβεί από το 28% και πάλι στο 41%. Απέρριψε δε, τη φημολογία περί πρόωρων εκλογών. Είναι αναγκαία τα τρία χρόνια προκειμένου να ωριμάσουν πολιτικές, επιχειρηματολόγησε. Εξάλλου, δεν γίνεται …δουλειά με τις πρόωρες εκλογές, κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.