Το κούρεμα του χρέους της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί εφέτος, απλώς θα «ονομαστεί αναδιάρθρωση» εκτιμούν οι οικονομολόγοι, οι οποίοι τονίζουν ότι κατά την εποχή των μνημονίων έγιναν πολλά λάθη και «συχνά τέθηκαν όροι που έπληξαν σημαντικά τους ανθρώπους».
«Θα του δώσουν το όμορφο όνομα “αναδιάρθρωση”, μειώνοντας εν τέλει εκ νέου το ύψος των επιτοκίων ή παρατείνοντας τον χρόνο αποπληρωμής» επισημαίνουν.
Αναλυτικά γράφει η DW:
Θα γίνει απομείωση του ελληνικού χρέους εντός του 2018, εκτίμησε ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW.
Το κούρεμα του χρέους της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί εφέτος, απλώς θα «ονομαστεί αναδιάρθρωση» εκτιμούν οι οικονομολόγοι, οι οποίοι τονίζουν ότι κατά την εποχή των μνημονίων έγιναν πολλά λάθηΣε εκτενέστατη συνέντευξή του στον δημοφιλή νεανικό ιστότοπο jungundnaiv.de, που προσεγγίζει τα πολιτικά θέματα με εναλλακτικό, κατά κανόνα χαλαρό ύφος, ο κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος παραδέχεται ότι στο πλαίσιο των προγραμμάτων προσαρμογής «συχνά τέθηκαν όροι που έπληξαν σημαντικά τους ανθρώπους. (…) Σε αυτό το σημείο έχουν γίνει λάθη». Επισημαίνει, όμως, ότι «από την άλλη έγιναν και πολλά σωστά πράγματα», αναφέροντας τις έξωθεν πιέσεις για βελτίωση των προβληματικών φοροεισπρακτικών μηχανισμών στην Ελλάδα.
Κατά τη γνώμη του, «ήταν απόλυτα σωστό» το στοιχείο ότι τα δάνεια χορηγήθηκαν υπό τον όρο να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις «με το σκεπτικό ότι θα ανακάμψει η οικονομία και οι άνθρωποι θα ξαναβρούν δουλειά».
Ο Μ. Φράτσερ ανέφερε ότι το 2010 ήταν σαφές ότι η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσει τα δάνειά της. «Γερμανικές και γαλλικές τράπεζες είχαν χορηγήσει με διαφορά τα μεγαλύτερα δάνεια» δήλωσε. Όμως, ο φόβος, μετά τα όσα προκάλεσε η κατάρρευση της Lehmann Brothers στις ΗΠΑ, ότι θα μπορούσε να προκληθεί «συστημική κρίση στην Ευρώπη», οδήγησε στην απόφαση να χορηγηθούν δάνεια στην Ελλάδα, «ώστε να μπορέσει να τα επιστρέψει σε αυτές τις τράπεζες. Εκ των υστέρων ήταν τεράστιο λάθος. Οι τράπεζες, κυρίως οι γαλλικές και γερμανικές, αλλά και όλες οι άλλες, θα έπρεπε τότε να είχαν πληρώσει», εκτίμησε ο πρόεδρος του DIW.
«Περισσότερο από το μισό των δανείων που έρρευσαν από την Ευρώπη προς την Ελλάδα επέστρεψε πάλι σε τράπεζες στο εξωτερικό, δηλαδή όχι στην Ελλάδα. Δηλαδή εμείς ως φορολογούμενοι ξαναβάλαμε τα χρήματα πίσω στις τσέπες των δικών μας τραπεζών. Αυτό απλώς δεν επιτρέπεται να συμβαίνει» υπογράμμισε.
«Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές καλές μεταρρυθμίσεις»
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους απάντησε: «Φυσικά (…) Εφέτος». Όπως είπε, «θα γίνει κούρεμα χρέους εφέτος. Δεν θα ονομαστεί έτσι, επειδή η υπόσχεση (σ.σ.: της γερμανικής κυβέρνησης και δη του πρώην υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε) ήταν ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα. Θα του δώσουν το όμορφο όνομα “αναδιάρθρωση”, μειώνοντας εν τέλει εκ νέου το ύψος των επιτοκίων ή παρατείνοντας τον χρόνο αποπληρωμής. Στην πραγματικότητα είναι ακριβώς το ίδιο με ένα κούρεμα, λίγο ή πολύ, αλλά έχει διαφορετικό όνομα».
Κάνοντας μια συνοπτική αποτίμηση των τελευταίων οκτώ ετών, ο Μαρσέλ Φράτσερ ανέφερε: «Θα έλεγα ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές καλές μεταρρυθμίσεις. Όχι τα πάντα, αλλά πολλά θετικά».
Πηγή: DW