Η επικείμενη μείωση του ελληνικού χρέους θα λαμβάνει πολύ σοβαρά την ανάγκη για αποκλιμάκωση της φορολογίας, η οποία όπως ομολόγησε ο Α. Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση της ΓΣΕΒΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι εξαιρετικά υψηλή.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα είπε ότι η ανάγκη μείωσης των φόρων τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις «δεν μπορεί παρά να αποτελεί στόχο και δέσμευση ότι εμείς θα προχωρήσουμε σε αυτή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διευκρίνισε ωστόσο πως η μείωση της φορολογίας υπακούει σε μια ιστορική πραγματικότητα, τις δεσμεύσεις δηλαδή που κουβαλάει η χώρα και δεν είναι θέμα πολιτικής βούλησης, όπως διατείνεται η αντιπολίτευση.

«Τα πάντα λέει η αντιπολίτευση είναι θέμα φορολογίας. Μακάρι να ήταν έτσι. Δεν υπάρχουν όμως μαγικές λύσεις.
Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, ευθύνη όσων σήμερα αυτοαποκαλούνται φωστήρες της ανάπτυξης, υποχρεώνει και τη σημερινή και τις επόμενες κυβερνήσεις να έχουν ως προτεραιότητα την απομείωση του δημόσιου χρέους» είπε ο κ. Τσίπρας “καρφώνοντας” ουσιαστικά τη Ν.Δ και τον πρόεδρό της ότι παραπλανά τους πολίτες με τις δεσμεύσεις του περί μείωσης των φόρων.

Όπως ανέφερε ο ίδιος :

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αποτελεί ωμή παραπλάνηση να ισχυρίζεται κανείς σήμερα ότι μπορεί κανεις σε μια μέρα να εξαλείψει τα φορολογικά βάρη. Ότι είναι θέμα βούλησης πέρα και έξω από τους αντικειμενικούς περιορισμούς που κουβαλάει η χώρα και ‘όχι γιατί κάποιοι κακοί τα επέβαλλαν αλλά γιατί τα φόρτωσαν στη χώρα κάποιοι αλόγιστοι».

Ο κ. Τσίπρας ωστόσο, τονίζοντας ότι η μείωση της φορολογίας είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, είπε πως δεσμεύεται ότι «υπάρχει πλέον οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης» η οποία πάντως, «δεν θα είναι αποτέλεσμα μαγικών λύσεων αλλά στοχευμένης δουλειάς».

Απαριθμώντας τα “επιτεύγματα” της Κυβέρνησής του στο πεδίο της Οικονομίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων πως:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ελέγξαμε τα δημόσια έξοδα, προχωρήσαμε σε πάταξη σπατάλης. Μέσα από αυτή τη δύσκολη πορεία πείσαμε τους εταίρους μας ότι ο ελληνικός λαός δικαιούται να προχωρήσουμε σε μέτρα εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους για να κατέβει σταδιακά η φορολογία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Σταχυολογώντας την ομιλία του στην εκδήλωση της ΓΣΕΒΕΕ, ο κ. Τσίπρας είπε:

*Το 2018 είναι το πιο κρίσιμο έτος για τη χώρα από το 2010. Τελειώνουμε τα προγράμματα και την ασφυκτική επιτροπεία και μεταβαίνουμε στην επόμενη ημέρα.

*Τα δημοσια οικονομικά της χώρας έχουν μπει σε τάξη, οι δείκτες ανακάμπτουν ενώ το 2017 το ισοζύγιο ανοίγματος- διαγραφών επιχειρήσεων, είναι θετικό.

*Σύμφωνα με ΕΛΣΤΑΤ σημειώσαμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για τέταρτο εξάμηνο γεγονός που έχει να συμβεί από το 2008. Όλοι προβλέπουν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να υπερβαίνουν το 2%

*Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί όλους είναι η επόμενη ημέρα. Εμείς προετοιμαζόμαστε για το μετά της ελληνικής οικονομίας. Σε όλες τις παρεμβάσεις μου απευθύνω ειλικρινές κάλεσμα προς όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου .

*Αυτές τις μέρες εκπονούμε μακρόπνοο σχεδιασμό κατάλληλο να επαναφέρει τη χώρα μας με αξιώσεις σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Για τη νέα ταυτότητα της χώρας μας που πρέπει να την χαρακτηρίζει η εξωστρέφεια, η καινοτομία .

*Στο επίκεντρο για εμάς βρίσκεται η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αυτή είναι και η πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων.

*Είναι αλήθεια ότι στον δημόσιο διάλογο υπερτονίζουμε τη σημασία των μεγάλων εμβληματικών επενδύσεων. Είναι θεμιτό γιατί στα χρόνια της κρίσης δημιουργήθηκε αποεπένδυση της χώρας σε ποσοστό 70%. Ωστόσο αν οι μεγάλες επιχειρήσεις δείχνουν το παραγωγικό βάθος, οι μικρομεσαίες δείχνουν την έκταση και την ζωτικότητα ολόκληρης της οικονομία.

*Η κρίση κατέδειξε ότι βιώσιμη επιχειρηματικότητα πρέπει να σημαίνει και συναίσθηση κοινωνικής ευθύνης .

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης