Η κυβέρνηση δια στόματος Χρ. Σταϊκούρα αρνήθηκε την μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, ώστε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά θέμα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας υπάρχει και δεν μπορεί να το αγνοεί επ΄ άπειρον. Ο οριζόντιος φόρος σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες «καίει» είναι ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη και πρέπει επιτέλους να αρχίσει να αποκλιμακώνεται, παρά τα όποια προβλήματα του οικονομικού επιτελείου με τα κρατικά έσοδα.
Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς όταν μιλά για τον ΦΠΑ ότι σε πολλές περιπτώσεις καταγράφεται φόρος πάνω σε φόρο, δηλαδή επιβολή ΦΠΑ σε φόρους επιβραδύνσεις και εισφορές μαζί με τις τιμολογημένες υπηρεσίες και προϊόντα.
Με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου του 2022, μόνο η Ουγγαρία, η Κροατία, η Δανία και η Σουηδία έχουν υψηλότερο ΦΠΑ από την Ελλάδα και όλες είναι χώρες εκτός Ευρωζώνης.
Επί της ουσίας στη ζώνη του ευρώ η Ελλάδα με τη Φινλανδία κρατάνε τα πρωτεία με συντελεστή 24%.
Σύμφωνα με μελέτη του Tax Foundation:
– Περισσότερες από 170 χώρες σε όλο τον κόσμο —συμπεριλαμβανομένων όλων των ευρωπαϊκών χωρών— επιβάλλουν Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) σε αγαθά και υπηρεσίες.
– Αν και εναρμονίζονται σε κάποιο βαθμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), οι συντελεστές ΦΠΑ των κρατών μελών της ΕΕ ποικίλλουν μεταξύ των χωρών:
– Οι υψηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ είναι στην Ουγγαρία (27%) και στην Κροατία, τη Δανία και τη Σουηδία (όλοι στο 25%).
– Οι χαμηλότεροι κανονικοί συντελεστές ΦΠΑ είναι στο Λουξεμβούργο (17%), τη Μάλτα (18%) και την Κύπρο, τη Γερμανία και τη Ρουμανία (όλοι στο 19%).