«Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στη χώρα ήταν από τις κεντρικές δεσμεύσεις της κυβέρνησής μας και την κάναμε πράξη από την 21η Αυγούστου 2018» τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στο ρ/σ «Palmos 104,2» της Καρδίτσας.
«Έως σήμερα, έχουμε ήδη κηρύξει γενικώς υποχρεωτικές οκτώ κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που καλύπτουν συνολικά περισσότερους από 190.000 εργαζόμενους» υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι αυτό σημαίνει αύξηση αποδοχών για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
«Η βασική προτεραιότητα του κόσμου της εργασίας αυτήν τη στιγμή είναι να αυξηθεί ο μισθός του» δήλωσε η υπουργός Εργασίας και υπενθύμισε ότι η συρρίκνωση του κατώτατου μισθού, το 2012, κατά 22% και κατά 32% για τους νέους και η αναστολή της λειτουργίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα ήταν παρεμβάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησαν στη δραστική μείωση των μισθών.
«Η σημερινή κυβέρνηση»- σημείωσε -«ακριβώς, για να απαντήσει σε αυτά τα δύο κορυφαία ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους, αφενός μεν επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας αφετέρου δε προχωρά τάχιστα στην αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα γίνει τον Ιανουάριο του 2019, με ταυτόχρονη κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού για τους νέους».
Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι, την ερχόμενη εβδομάδα, θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών από 1/1/2019, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Συγκεκριμένα, η ασφαλιστική εισφορά για την κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, θα μειωθεί κατά 33,3%. Επιπλέον, για αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, μειώνεται και η εισφορά για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, αναδρομικά από την 1/1/2017, στο ελάχιστο των 64,5 ευρώ/μήνα.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα δημοσιεύματα σχετικά με τη στάση του ΔΝΤ στο θέμα των συντάξεων, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι η χώρα, μετά την 21η Αυγούστου, δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι εκτός μνημονίων.
«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι ως χώρα να εφαρμόζουμε πολιτικές ή να συμφωνούμε πολιτικές με τους δανειστές μας, προκειμένου να λαμβάνουμε τη δανειοδοτική δόση.
Άρα, ο μηχανισμός αυτός επιβολής στην πραγματικότητα πολιτικών και εξάρτησης από τη συμφωνία των θεσμών για την υλοποίηση των πολιτικών, προκειμένου να λάβουμε τις δόσεις, έχει οριστικά τελειώσει για τη χώρα» διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας.