Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξεπλάγη θετικά ουκ ολίγες φορές κατά την διάρκεια της περιοδείας του στο Βελβεντό, επισκεπτόμενος συνεταιρισμούς και πρότυπες αυτοδιαχειριζόμενες μονάδες παραγωγής ενέργειας. Η υποδοχή που του επεφύλαξαν οι αγροτοσυνεταιριστές κατά την είσοδό του στις εγκαταστάσεις ενός εκ των σημαντικότερων συνεταιριστικών μονάδων σε όλη την χώρα, του ΑΣΕΠΟΠ (Αγροτικό Συνεταιρισμό Επεξεργασίας Οπωροκηπευτικών), ήταν θερμή.
«Σας ευχαριστούμε για το δώρο που μας κάνατε» του είπε εργάτρια στην αλυσίδα της συσκευασίας του συνεταιρισμού, εκφράζοντας τη χαρά της για τον διαχωρισμό του Δήμου Βελβεντού από τα Σέρβια που έγινε πρόσφατα με απόφαση της κυβέρνησης και ψηφίστηκε από την εθνική αντιπροσωπεία.
«Μην το λέτε δώρο, δεν ήταν δώρο. Ήταν δίκαιο και γι΄ αυτό το κάναμε πράξη», απάντησε ο πρωθυπουργός.
Στη σύσκεψη που ακολούθησε ενημερώθηκε από τα στελέχη του συνεταιρισμού για την ιστορία του καθώς και για την συνεταιριστική ιδέα που ανθεί στο Βελβεντό από το 1917, με την λειτουργία της πρώτης αγροτικής συνεταιριστικής οργάνωσης, ενώ ο πρόεδρος Νίκος Κουτλιάμπας παρουσίασε με στοιχεία από το επιχειρησιακό σχέδιο της μονάδας, τις επενδύσεις που πραγματοποίησε στο παρελθόν, τις αγορές όπου διατίθενται τα προϊόντα που παράγει ο συνεταιρισμός, όπως νεκταρίνια και ροδάκινα -στις οποίες έχει «πατήσει πόδι» εδώ και πολλά χρόνια- αλλά και τις επενδύσεις που έχει σχεδιάσει για την επόμενη τριετία.
Τα τελευταία έξι χρόνια ο ΑΣΕΠΟΠ επένδυσε κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων ύψους 6,5 εκατ. ευρώ ενώ για την περίοδο 2019-21 έχει προγραμματίσει επενδύσεις 3,5 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά γίνονται την ίδια χρονική στιγμή που η ίδια συνεταιριστική μονάδα «τρέχει» με επιτυχία δυο ευρωπαϊκά προγράμματα για την παρουσία της σε αγορές όπως του Ντουμπάι και της Σουηδίας ύψους 1,8 και 1,7 εκατ. ευρώ χωρίς βέβαια να υπάρχουν εκκρεμότητες ή ελλείμματα στα ταμεία της επιχείρησης.
Η οικονομική ευρωστία, οι καινοτόμες πρακτικές και η εξωστρέφεια της συνεταιριστικής επιχειρηματικής μονάδας σε ανταγωνιστικές αγορές, ενθουσίασε τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος στη σύσκεψη τόνισε ότι «αυτό πρέπει να είναι το μοντέλο που πρέπει να προωθήσουμε και να υιοθετήσουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα».
Οι συνεταιριστές του Βελβεντού ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να ολοκληρωθεί άμεσα ο στρατηγικός σχεδιασμός της οργάνωσης του πρωτογενούς τομέα τόσο σε επίπεδο περιφέρειας όσο και της χώρας και αυτό το σχέδιο να κατατεθεί ως θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως ανέφεραν το μέλλον της ελληνικής γεωργίας περνά μέσα από τη δημιουργία υγειών οργανωμένων ομάδων αγροτών ή συνεταιρισμών και κάλεσαν τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσουν σε ορισμένες αλλαγές στο θέμα της φορολόγησης των αγροτών όπως στη μείωση της φορολογίας κατά 50% του τζίρου που γίνεται μέσα από οργανωμένες ομάδες παράγωγων ή συνεταιρισμών.
Κατά την επίσκεψη του στις εγκαταστάσεις του υδροηλεκτρικού έργου που είναι η πρώτη αυτοδιαχειριζόμενη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έγινε από τον ΤΟΕΒ Βελβεντού, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Γιώργο Φραγκουλάκη για τη λειτουργία της μονάδας και το όφελος που προσφέρει στα μέλη του οργανισμού, αφού με την ηλεκτρική ενέργεια που πουλά στη ΔΕΗ χρηματοδοτείται ένα μεγάλο μέρος του κόστους λειτουργίας των αρδευτικό εγκαταστάσεων. Η υδροηλεκτρική μονάδα είναι ισχύος 1,9 MW εγκαινιάστηκε και λειτουργεί κανονικά από τον περασμένο Νοέμβριο.
Οι κάτοικοι του Βελβεντού για συμβολικούς λόγους υποδέχθηκαν το Αλέξη Τσίπρα στα όρια του Δήμου τους και στο σημείο όπου πριν από εννέα χρόνια ξεκίνησαν τις πρώτες αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για κατάργηση του Δήμου τους.
Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν οι υπουργοί Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου και η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη η οποία έφθασε στο Βελβεντό αργά το μεσημέρι.
Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI