Από το 2010 και μετά, στο καθημερινό λεξιλόγιο των Νεοελλήνων προστίθενται συνεχώς νέοι οικονομικοί και πολιτικοί όροι. Από την τρόικα φθάσαμε στους θεσμούς και από τη δημοσιονομική αναπροσαρμογή στις μεταρρυθμίσεις, για να καταλήξουμε τώρα στο περίφημο δημοσιονομικό ουδέτερο.
Από την τρόικα φθάσαμε στους θεσμούς και από τη δημοσιονομική αναπροσαρμογή στις μεταρρυθμίσεις, για να καταλήξουμε τώρα στο περίφημο δημοσιονομικό ουδέτεροΤι σημαίνει αυτό. Eίναι απλούστερο του αναμενομένου. Ανήκει στην κατηγορία του δόγματος «μία το λάδι, μία το ξίδι, δύο το λαδόξιδο».
Στα δημοσιονομικά, αυτό μεταφράζεται ως εξής: αν τα αντίμετρα με συγκεκριμένα επιδόματα που επιθυμεί η κυβέρνηση να προτείνει στην κοινωνία λόγω και της προεκλογικής περιόδου κοστίζουν ένα α’ ποσόν και από την άλλη το συνολικό δημοσιονομικό κέρδος από την περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019 ανέρχεται σε ένα β’ ποσόν, τότε για τους θεσμούς – δανειστές, αν το α’ ποσό και το β’ είναι ισοδύναμα, αν ακυρώσεις το ένα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το άλλο.
Εν κατακλείδι, το συνολικό ποσόν δαπάνης για τα επιδόματα ισούται με το συνολικό ποσόν κέρδους για τον προϋπολογισμό από την περικοπή συντάξεων.
Οι δανειστές, λοιπόν, λένε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο πως και τα δύο μαζί δεν γίνονται. Και επειδή η ακύρωση της περικοπής των συντάξεων είναι ένα μέτρο που απευθύνεται οριζόντια στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και, άρα, ενδεχομένως να έχει μεγαλύτερο εκλογικό όφελος, τότε η κυβέρνηση επιλέγει αυτό το μέτρο κι όχι την υιοθέτηση αντιμέτρων, τα οποία απευθύνονται σε ένα πολύ πιο συγκεκριμένο στρώμα της Πολιτείας.
Εν τέλει, όλη αυτή η δημοσιονομική αλχημεία καταλήγει στο εξής απλό: ή θα υπάρξει αναβολή περικοπής συντάξεων τουλάχιστον έως τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, δηλαδή έως τα τέλη Μαΐου 2019, ή θα υπάρξει ακύρωση περικοπής συντάξεων μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2020, δηλαδή έως την 31η Δεκεμβρίου του 2019. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, καλύπτεται πλήρως ή εν μέρει το προεκλογικό έτος 2019. Και ο νοών νοείτω.
Με αυτήν τη λογική άρχισε ήδη από το πρωί της Τετάρτης σε αίθουσα του Υπ. Δικαιοσύνης και όχι στο ΥΠΟΙΚ ή σε άλλο παραγωγικό υπουργείο, για λόγους ασφαλείας βέβαια, το μεγάλο παζάρι μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των εκπροσώπων των θεσμών που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Το παζάρι θα καταλήξει σε ένα deal. Το deal αυτό θα καθορίσει και τον σχεδιασμό του Μαξίμου για τους επόμενους μήνες και, άρα, θα διαμορφώσει το τελικό χρονικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή των επόμενων εθνικών εκλογών. Θα επακολουθήσει και δεύτερη συνάντηση την Παρασκευή, αλλά εάν χρειαστεί, θα υπάρξει και εμβόλιμο meeting την Πέμπτη. Το απόγευμα της Τρίτης που μας πέρασε οι θεσμοί είχαν επαφές με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, δηλαδή της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού.
Από τις επαφές προέκυψε ότι μπορεί μεν οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ να επιμένουν στις θέσεις τους, ωστόσο η Κομισιόν κινείται σε πιο ελαστική γραμμή.
Διαβάστε επίσης:
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης