Συνεχίζεται η υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, προς επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023, καθώς και προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες για τις ζημιές τους στον εξοπλισμό τους, στα πάγιά τους, στο έγγειο κεφάλαιο και άλλα σχετικά από τις ίδιες φυσικές καταστροφές.

Έτσι, σε συνέχεια της χορήγησης της πρώτης αρωγής προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες που επλήγησαν από τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς και της αρχικής προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής, συνεχίζεται η χορήγηση της επαυξημένης πλέον προκαταβολής του 86% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2024.

Συγκεκριμένα, προχθές, Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2024, καταβλήθηκαν 7.819.866,95 ευρώ, ως προκαταβολή 86% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής, προς σε 697 επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας και Καρδίτσας.

Με την ανωτέρω πληρωμή έχουν καταβληθεί συνολικά 145.391.217,74 ευρώ, ως προκαταβολή, προς 12.838 δικαιούχους.

Παράλληλα, σε 4.208 περιπτώσεις επιχειρήσεων, αγροτικών εκμεταλλεύσεων και κτηνοτροφικών μονάδων η πρώτη αρωγή συνολικού ύψους 13.024.000 ευρώ, που είχε χορηγηθεί συμψηφίστηκε με το ποσό που αναλογούσε στο ποσό της προκαταβολής του 86% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής.

Συνεπώς, όπως αναφέρει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ανακοίνωσή του, η φάση της χορήγησης της προκαταβολής του 86% της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες έχει ολοκληρωθεί για 17.046 δικαιούχους με το συνολικό ύψος της επιχορήγησης να φθάνει τα 158.415.217,74 ευρώ.

«Σε συνέχεια της στενής μας συνεργασίας με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ακολουθώντας την οδηγία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προχωρά με συνεχείς καταβολές κάθε εβδομάδα στην άμεση υλοποίηση της επαυξημένης προκαταβολής για το 86% της κρατικής αρωγής.

Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της προκαταβολής του 86% της κρατικής αρωγής για 17.046 επιχειρήσεις και αγρότες, προκαταβολής που αντιστοιχεί σε 158,5 περίπου εκατ. ευρώ, μετά τις πλημμύρες του 2023. Προκαταβολής που μπορεί να φτάσει και τις 400.000 ευρώ ανά επιχείρηση ή ανά αγροτική εκμετάλλευση.

Με τη συνέχιση, συνεπώς, της ροής των στοιχείων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας -με την οποία έχουμε μια αποτελεσματική συνεργασία όλη αυτή την περίοδο- προχωρά άμεσα η ενίσχυση σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Θεσσαλίας, αλλά και των άλλων περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023», επισήμανε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο περιλαμβάνει (α) τη χορήγηση της πρώτης αρωγής, (β) τη χορήγηση της επαυξημένης πλέον προκαταβολής του 86% της κρατικής αρωγής (ενσωματώνοντας την πρώτη αρωγή που χορηγήθηκε), και (γ) τη χορήγηση της τελικής επιχορήγησης της κρατικής αρωγής (ενσωματώνοντας την προκαταβολή που χορηγήθηκε), που φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ.

Σημειώνεται, επίσης, ότι το σχήμα της χορήγησης της προκαταβολής της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις επεκτάθηκε εμπροσθοβαρώς και το ποσοστό της προκαταβολής αυξήθηκε από το 50% στο 86% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής.

Δηλαδή, μέσω της προκαταβολής καλύπτεται το 60% της εκτιμηθείσας ζημιάς και το υπόλοιπο 10% της εκτιμηθείσας ζημιάς (ή το 14% της επιχορήγησης) θα καταβληθεί σε επόμενη φάση μέσω της εξατομικευμένης ολοκλήρωσης της διαδικασίας για κάθε δικαιούχο και αφού ολοκληρωθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η χορήγηση της προκαταβολής του 86% της κρατικής αρωγής, σε συνέχεια της αποστολής των στοιχείων από την περιφέρεια Θεσσαλίας – η οποία και θα συνεχίσει να έχει τη στήριξη από την πλευρά του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την προώθηση του έργου της κρατικής αρωγής.

Αυξάνονται τα ποσά των άυλων ψηφιακών χρεωστικών καρτών του «Thessaly Evros Pass» για τη Φάση 3

Αυξάνονται τα ποσά των άυλων ψηφιακών χρεωστικών καρτών της δράσης «Thessaly Evros Pass» για τους δικαιούχους της Φάσης 3, που αφορά στο διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2024. Οι αυξήσεις καλύπτουν και τους τρεις προορισμούς του προγράμματος, Thessaly A Pass 2024, Thessaly B Pass 2024, Evros Pass 2024.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συνεργασίας των υπουργών Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, καθώς και των υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστου Δήμα και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου αποφασίστηκαν οι εξής αυξήσεις για τη Φάση 3:

– Αυξάνεται το ποσό από 100 σε 180 ευρώ για κάθε άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα για το πρόγραμμα «Thessaly A Pass 2024» (7.000 δικαιούχοι)

– Αυξάνεται το ποσό από 150 σε 180 ευρώ για κάθε άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα για το πρόγραμμα «Thessaly B Pass 2024» (3.000 δικαιούχοι)

– Αυξάνεται το ποσό από 200 σε 220 ευρώ για κάθε άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα για το πρόγραμμα «Evros Pass 2024» (2.000 δικαιούχοι)

Οι άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών (τοπικής μεταφοράς, εστίασης και διαμονής) και αποκλειστικά στην περιοχή που επέλεξαν οι δικαιούχοι κατά την υποβολή της αίτησής τους («Thessaly A», «Thessaly B» ή «Evros») από την 1η Νοεμβρίου 2024 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2024 για τη Φάση 3.

Η πίστωση του επιπλέον ποσού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024.

Τι είναι το Thessaly Evros Pass

Το «Thessaly Evros Pass» έχει στόχο τη στήριξη του εγχώριου τουρισμού των περιοχών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από πλημμυρικά φαινόμενα τον Σεπτέμβριο του 2023 και των περιοχών του Έβρου, που επλήγησαν από πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2023.

Το πρόγραμμα, με συνολικό προϋπολογισμό 4,45 εκατ. ευρώ, αφορά σε άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες, τις οποίες οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέχρι και την τελευταία ημέρα της επιλεχθείσας φάσης, για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών στις παραπάνω πληγείσες περιοχές. Οι δικαιούχοι προέκυψαν κατόπιν κλήρωσης που διενεργήθηκε από τον φορέα υλοποίησης μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης των υποβολών αιτήσεων και τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Το πρόγραμμα χωρίζεται ως εξής:

– «Thessaly Α Pass» που αφορά στους Δήμους Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς Μουρεσίου, και στις Δημοτικές Ενότητες Αγριάς, Πορταριάς, Αρτέμιδος και Μακρυνίτσης του Δήμου Βόλου.

– «Thessaly Β Pass» που αφορά στους Δήμους Λίμνης Πλαστήρα, Αγιάς, Τεμπών, Πύλης (πλην Δημοτικών Ενοτήτων Γόμφων και Πιαλείων) και Μετεώρων.

– «Evros Pass» που αφορά στο Δήμο Σουφλίου και τη Δημοτική Ενότητα Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Το «Thessaly Evros Pass» υλοποιείται από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αναλυτικό οδηγό υπό μορφή ερωταπαντήσεων, μπορείτε να βρείτε στο https://vouchers.gov.gr/thessalyevros2024, ενώ για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση μπορείτε να απευθυνθείτε στο Γραφείο Αρωγής Χρηστών της Δράσης στο τηλέφωνο 215 215 7823 (Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 17:00).