Σχέδιο αρχικά «συγκράτησης» αλλά και σταδιακής απομείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Στόχος του σχεδίου είναι να μην «παρακρατούνται» πόροι από το δημόσιο και να διευκολυνθεί μέσα και από την συγκεκριμένη οδό η ρευστότητα της αγοράς.

Ακόμη και σήμερα –και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δανείστηκε πολλά δισ. ευρώ μέσω του 3ου μνημονίου για να αποπληρώσει τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου:

1.       Οι επιστροφές φόρου σε εκκρεμότητα έφτασαν τον Αύγουστο κοντά στο 1 δισ. ευρώ (992 εκατ. ευρώ από 725 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο) και ενώ στις αρχές του χρόνου ήταν μόλις 488 εκατ. ευρώ (σ.σ στην αύξηση συνέβαλε και η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μέσω των οποίων γεννήθηκαν και αξιώσεις για επιστροφές φόρου

2.       Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου ανήλθαν στα 1,637 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τα 1,512 δις. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018.

Το πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν είναι η έλλειψη χρημάτων αλλά τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Έτσι, ο στόχος σε πρώτη φάση είναι να σταματήσει η δημιουργία καινούργιων οφειλών  μέσα από τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών.

Στη συνέχεια θα επιδιωχθεί το ξεκαθάρισμα των ήδη συσσωρευμένων οφειλών πολλές από τις οποίες έχουν «κολλήσει» στα δικαστήρια.