Του Μιχάλη Παπανίδη

Στο Eurogroup στο Βερολίνο (11-12 Σεπτεμβρίου) αναμένεται να αποσαφηνιστεί εάν και το επόμενο έτος δεν θα ισχύσουν δημοσιονομικοί στόχοι και κανόνες, όπως εφέτος, κάτι που φυσικά επηρεάζει την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2021. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και αναμένει οπωσδήποτε με αυξημένο ενδιαφέρον τις σχετικές αποφάσεις. Η ελληνική οικονομία δεν έχει αυτή τη στιγμή περιθώρια να τεθεί και πάλι υπό αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Κάτω από το πλαίσιο αυτό θα κριθούν οι παρεμβάσεις για τον περιορισμό των συνεπειών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και εάν είναι εφικτό- όπου είναι εφικτό- να υπάρχουν και ελαφρύνσεις στη φορολογική πολιτική με μειώσεις φόρων. Ουσιαστικά όσοι αναμένουν- και δικαίως- υλοποίηση των φορολογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης θα πρέπει να περιμένουν την απόφαση του Eurogroup, και έπειτα την αξιολόγηση των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, που έχει πληγεί και συνεχίζει να πλήττεται από την υγειονομική κρίση. Τίποτε δεν είναι δεδομένο αυτήν τη στιγμή. Τίποτε εκτός από τις παρατάσεις στις αναστολές καταβολής φόρων και εισφορών έως και τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

Δεδομένο θα πρέπει ακόμη να θεωρείται ότι θα ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση αποπληρωμής των συσσωρευμένων υποχρεώσεων σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες (με επιτόκιο 2,5%) δόσεις.

Τέλος, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «εξετάζουμε πολλούς τρόπους, ίσως και συνδυαστικά, υπάρχουν σκέψεις στο τραπέζι και για επέκταση αλλά και για εθελοντική συμφωνία μεταξύ των μερών, ώστε να υπάρχει κίνητρο από την πλευρά των ιδιοκτητών να προχωρήσουν σε μείωση των ενοικίων. Η υποχρεωτική μείωση θέλουμε να μην επεκταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».