Δόσεις δανείων συνολικού ύψους 12 δις. ευρώ έχουν αναστείλει μέχρι στιγμής οι τράπεζες, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που ανέλαβαν με το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού και το lockdown της Οικονομίας προκειμένου να ανακουφίσουν τους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, μέχρι στιγμής το ποσό των δόσεων που έχει αναστείλει η κάθε τράπεζα ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, 3 δισ. ευρώ για την Alpha Bank και από 2,5 δισ. ευρώ για τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, τα ποσά αυτά δεν έχουν παγιωθεί και αναμένεται περαιτέρω αύξησή τους, καθώς αρκετοί δανειολήπτες (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) δεν έχουν κάνει ακόμη χρήση του μέτρου, περιμένοντας την εξέλιξη τόσο της πανδημίας, όσο και των λοιπών μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Πρόκειται για τα νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις (από σήμερα και μέχρι τις 28 Μαΐου ανοίγει ξανά το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ενώ μέσα στο επόμενο 20ήμερο οι τράπεζες αναμένουν και το πρόγραμμα εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας), όσο και για τα μέτρα στήριξης που συνδέονται με την προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημική κρίση.

Στην πράξη, 1 στους 3 δανειολήπτες που θα μπορούσε να κάνει χρήση του μέτρου της αναστολής δόσεων, έχει ζητήσει την αναστολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παρά την κρίση, είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των δανειοληπτών που συνεχίζουν και θέλουν να πληρώνουν τα δάνειά τους ώστε να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους. Ανάλογα με το πώς θα εξελίσσονται τα πράγματα και το ποια θα είναι η επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης, οι δανειολήπτες θα κάνουν χρήση των αναστολών», εκτίμησε χθες ο αναπληρωτής CEO της Eurobank, Κων/νος Βασιλείου, θεωρώντας ότι σταδιακά η ανταπόκριση στο μέτρο θα αυξηθεί.  

Στις 653 οι νέες προτάσεις ρύθμισης δανείων μέσω της πλατφόρμας της ΕΓΔΙΧ από 13/3 έως 15/5/2020

Εν τω μεταξύ,  μέχρι το τέλος Μαρτίου, όταν και άρχισε να εφαρμόζεται η δυνατότητα αναστολής χρεολυσίων και δόσεων, ρυθμίστηκαν από τράπεζες και διαχειριστές δανείων, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, περίπου 200.000 δάνεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την 2η Έκθεση Προόδου για την εξέλιξη του ζητήματος της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από τις 13 Μαρτίου, όταν και ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού, έχουν υποβληθεί 653 νέες προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων προς τους δανειολήπτες. Έτσι, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται πλέον στις 1.897.

Σημειώνεται ότι σε όλες αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνεται κρατική επιδότηση, η οποία φτάνει έως 50% στη δόση του δανείου, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα διαγραφής οφειλών.

Μέχρι σήμερα, έχει εγκριθεί κρατική επιδότηση, μέχρι τη συνολική εξόφληση των δόσεων αποπληρωμής  των δανείων που ρυθμίστηκαν, ύψους 20,4 εκατ. ευρώ, ενώ έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλών σε δάνεια ύψους 9,8 εκατ. ευρώ.

Ήδη, μέχρι τα μέσα Μαΐου, 1.148 δανειολήπτες – ήτοι 535 περισσότεροι το τελευταίο δίμηνο και 1.024 από το τέλος του προηγούμενου έτους – έχουν ανταποκριθεί θετικά στις προτάσεις που τους έχουν γίνει από τις τράπεζες και έχουν διασώσει την κύρια κατοικία τους, ενώ οι υπόλοιποι 749 έχουν προθεσμία ενός μηνός, για να αποδεχθούν την πρόταση της τράπεζας.

Με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΕΓΔΙΧ, από 01.07.2019 μέχρι και 15.05.2020, έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα πάνω από 4.000 αιτήσεις, αυξημένες κατά 40% το τελευταίο δίμηνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης