Ανοιχτή επιστολή προς το ΥΠΠΑΤ έστειλε η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ αποκαλύπτοντας τις μεθοδεύσεις για την διαχείριση του συστήματος των αγροτικών επιδοτήσεων, σε όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.
Ειδικότερα η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρει:
«Κύριε Υπουργέ,
Ανοιχτή επιστολή από ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ αποκαλύπτει την παγίδα που ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει μεθοδεύσει μέσω της Πρόσκλησης για νέα ΚΥΔ, επιχειρώντας να προκαταλάβει τις εξελίξεις και να εγκλωβίσει την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
Η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την Πιστοποίηση – Αναγνώριση ΚΥΔ, καθιστά πλέον απολύτως ξεκάθαρο ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.
Όντας σε όλους γνωστό ότι ο δήθεν «φορέας συντονισμού» καμία υπηρεσία δεν προσφέρει και μετά την εκπεφρασμένη πρόθεση της πολιτικής ηγεσία του ΥπΑΑΤ να προχωρήσει σε εξορθολογισμό του συστήματος, προστατεύοντας τον κύρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και απαλλάσσοντας τα ΚΥΔ και τους παραγωγούς από τις εκβιαστικές διπλοπληρωμές χάριν των αλλότριων ιδιωτικών συμφερόντων, θα περίμενε κανείς να μπει επιτέλους ένα τέλος στον παραλογισμό.
Αξιότιμε κύριε υπουργέ, γνωρίζεται καλά ότι καμιά χρησιμότητα δεν έχει ο δήθεν συντονιστής και πως το ουσιαστικό έργο επίβλεψης και συντονισμού είναι ευθύνη του ίδιου του ΟΠΕΚΕΠΕ, που διαθέτει τις υπηρεσίες, το προσωπικό, την τεχνογνωσία, τις υποδομές. Και έχουμε αλλεπάλληλες φορές εξηγήσει ότι η πλατφόρμα υποστήριξης του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ο πραγματικός συμπαραστάτης στο έργο των ΚΥΔ (με τις χιλιάδες ερωταπαντήσεις, έναντι της αντίστοιχης κενής του «συντονιστή»), μαζί με την Επιτροπή Ελέγχου.
Ωστόσο, η διοίκηση του Οργανισμού και πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρός του, έρχεται με τη νέα Πρόσκληση να επιβάλει στα ΚΥΔ και στους παραγωγούς τον δήθεν «φορέα συντονισμού», επιχειρώντας να διασφαλίσει τη συνέχιση της κερδοφορίας του, για παροχή υπηρεσιών που κανείς δεν ζητά, κανείς δεν χρειάζεται και που φυσικά, εικονικό μόνο χαρακτήρα έχουν.
Είναι προφανές ότι η «στρατηγική της αράχνης» αποτυπώνεται σε αυτή την Πρόσκληση. Και στον ιστό που έχει απλώσει, επιχειρεί να εγκλωβίσει όχι μόνο τα ΚΥΔ και τους παραγωγούς, αλλά ακόμη και εσάς, τον αρμόδιο υπουργό.
Αναφέρει στο Σχέδιο υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕAΕ) για τα έτη 2019 – 2020, τα εξής:
«Την υποδοχή και τη διασταύρωση του συνόλου των αιτήσεων των ΚΥΔ μιας γεωγραφικής περιοχής μαζί με τις αιτήσεις που υποβάλλονται απευθείας από τους δικαιούχους (on line υποβολή) στην εν λόγω γεωγραφική περιοχή, την αναλαμβάνει ο Φορέας Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης των ΚΥΔ, ενώ το έργο της υλοποίησης της αποσφαλμάτωσης το αναλαμβάνουν τα ΚΥΔ».
Και ρωτάμε:
Για ποιόν λόγο η υποδοχή δεν συμπεριλαμβάνεται στις τεχνικές προδιαγραφές του διεθνούς διαγωνισμού που προκηρύσσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, παρά σκοπίμως αφέθηκε εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας, ώστε με απ’ ευθείας ανάθεση να εξακολουθήσει ο «φορέας συντονισμού» εκβιαστικά να αποκομίζει εκατομμύρια ευρώ στις πλάτες των ΚΥΔ και των παραγωγών;
Δεν είναι ρητορικό το ερώτημα κύριε υπουργέ. Αν υπάρχει απάντηση, περιμένουμε να την ακούσουμε. Να εξηγήσει κάποιος στα ΚΥΔ γιατί θα πρέπει να χρυσοπληρώνουν έναν ενδιάμεσο φορέα την ανάγκη του οποίου δεν έχουν, να εξηγήσει κάποιος στους παραγωγούς γιατί θα πρέπει και αυτοί να χρυσοπληρώνουν τον «αόρατο» (και ανύπαρκτο) σε αυτούς δήθεν φορέα συντονισμού, να εξηγήσει κάποιος στην ελληνική κοινωνία για ποιον λόγο θα πρέπει να ακυρώσουμε τον δημόσιο Οργανισμό Πληρωμών και να αναθέσουμε σε ιδιώτη, με το αζημίωτο βεβαίως-βεβαίως, αυτό που όχι μόνο η κοινή λογική αλλά και οι κοινοτικοί κανονισμοί λένε ότι είναι ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αναφέρει η Πρόσκληση (παρ.2.2 -2) ότι ο φορέας συντονισμού «κατά τη διάρκεια υποβολής των αιτήσεων παράγει αναφορές λαθών σύμφωνα με τα αποτελέσματα των διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων».
Μα, υπάρχει κανείς που δεν γνωρίζει ότι οι διασταυρωτικοί έλεγχοι είναι οι αναφορές λαθών και παράγονται όπως προβλέπεται από τις τεχνικές προδιαγραφές του διεθνούς διαγωνισμού, από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου, που βάση των κοινοτικών κανονισμών υποχρεούται να τηρεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ και υποχρεούται να παράγει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για να διευκολύνει τον παραγωγό;
Ο Γκαίτε έλεγε ότι «κανένας δεν μας εξαπατά ποτέ, παρά εμείς, μόνοι μας εξαπατούμε τους εαυτούς μας. Ως ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ και για λογαριασμό των συνεταιρισμών μελών μας και των ΚΥΔ που εκπροσωπούμε, αρνούμαστε να αυτό-εξαπατηθούμε. Το αυτό αναμένουμε και από εσάς, κύριε υπουργέ.
Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που και εσείς γνωρίζετε καλά ότι ο δήθεν φορέας συντονισμού δεν διαθέτει καν την υποδομή να παράγει αυτές τις αναφορές, παρά τις λαμβάνει μέσω του μεγαλομετόχου του, που τυγχάνει να είναι και ο ανάδοχος της συντήρησης του Ολοκληρωμένου Συστήματος Ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οποία σύμπτωσις…!!!
Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι ο ανάδοχος του έργου της συντήρησης του Ολοκληρωμένου Συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ, χρησιμοποιεί τον δήθεν «φορέα συντονισμού» ως εταιρία – όχημα, προκειμένου να εισπράττει σχεδόν πέντε φορές παραπάνω από τα ΚΥΔ και τους παραγωγούς, για υπηρεσίες για τις οποίες έχει ήδη πληρωθεί, όπως περιγράφεται στις τεχνικές προδιαγραφές της συντήρησης του Ολοκληρωμένου Συστήματος, ως ο ανάδοχος, υπηρεσίες που είναι υποχρεωμένος ο ΟΠΕΠΕΠΕ να παρέχει, για τις οποίες, επαναλαμβάνουμε, ο ανάδοχος πληρώνεται ήδη με 1,2 εκατ. ευρώ, συν το ΦΠΑ.
Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, καίτοι γνωρίζει ότι ο φορέας συντονισμού έχει αναθέσει το έργο στον ανάδοχο του ΟΠΕΚΕΠΕ, επιμένει να μην άρει την πιστοποίηση, όπως ρητά προβλέπεται από όλες τις προκηρύξεις. Το ερώτημα είναι «γιατί» και με «ποια άνεση»;
Κύριε υπουργέ,
Σας καλούμε να δείτε την πραγματικότητα. Να δείτε την άδεια πλατφόρμα του «συντονιστή», να δείτε αν έχει αποσφαλματώσεις στο ιστορικό του, να δείτε …τον ιστό της αράχνης, που αναφέραμε πριν. Και να μην μπλεχτείτε σ’ αυτόν. Ακούστε τους παραγωγούς της χώρας. Ακούστε τα ΚΥΔ. Ακούστε τους εργαζομένους στον Οργανισμό Πληρωμών. Και σταματήστε το λάθος.
Σεις έχετε με παρρησία δηλώσει ότι θα πάρετε τις αποφάσεις εκείνες ώστε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να αποκτήσει μηχανογραφικό σύστημα και να αναλάβει τον πλήρη συντονισμό του ΟΣΔΕ. Κάντε το σήμερα. Και αποδείξτε ότι η κυβέρνησή σας είναι με το μέρος των παραγωγών και όχι με τα ιδιωτικά συμφέροντα που θησαυρίζουν με την ανοχή και την κάλυψη αξιωματούχων της δημόσιας διοίκησης».