Πολυεθνικές εταιρείες και επιχειρήσεις αναμένουν με ενδιαφέρον να δουν κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει το σχέδιό της να ενισχύσει τις δικαιοδοσίες της στον καθορισμό των φόρων έναντι των μεμονωμένων κρατών – μελών, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Αύριο, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί , αρμόδιος για θέματα φορολόγησης, αναμένεται να δημοσιοποιήσει την πρόταση της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία, κάποιες αποφάσεις θα μπορούν να λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία των ηγετών, χωρίς να είναι απαραίτητη ομοφωνία, η οποία έως τώρα έχει σταθεί σημαντικό εμπόδιο στην εναρμόνιση της φορολογίας στους κόλπους της Ε.Ε.
Μικρότερα κράτη-μέλη, όπως η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο διατυπώνουν τις αντιρρήσεις τους στις προσπάθειες των μεγαλύτερων χωρών να περιορίσουν τη φορολογική τους ανταγωνιστικότητα. Εάν η Επιτροπή αποφασίσει να χρησιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία και να άρει την ομοφωνία στη λήψη αποφάσεων στη φορολόγηση, θα περιορίσει την ικανότητα των μικρότερων κρατών – μελών να ορίζουν τους δικούς τους φόρους προκειμένου να προσελκύουν επιχειρήσεις. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνουν επώδυνες αλλαγές στις χώρες που προσφέρουν επιθετικές ευκαιρίες φορολογικού σχεδιασμού, ενώ μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα για τις πολυεθνικές που λειτουργούν στην Ευρώπη.
Εάν η Επιτροπή αλλάξει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την επιβολή φόρων θα υπάρξει δυνατότητα περιορισμού των τακτικών αποφυγής φορολόγησης που ακολουθούν σήμερα πολλές εταιρείες. Όμως, η άρση της ομοφωνίας ενδεχομένως να προκαλεί έντονη ανησυχία σε πολιτικό επίπεδο και να πλήξει την προσπάθεια για μεγαλύτερη συνοχή στους κόλπους της Ε.Ε.. Οι ανησυχίες αυτές ενδεχομένως να παρατείνουν τη λήψη αποφάσεων και την υιοθέτηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας αφήνοντας στην επόμενη Επιτροπή το δύσκολο έργο της διευθέτησης των διαφορετικών φορολογικών καθεστώτων των 27 κρατών-μελών, εκτιμά το Bloomberg.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης