Το σχέδιο σύστασης ενός δημοσίου “Τειρεσία”, μέσω “Τράπεζας” στοιχείων των οφειλετών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους και ΔΕΚΟ, ετοιμάζει η κυβέρνηση, σχεδιάζοντας τη δημιουργία Credit Bureau στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων.
Το παραπάνω ανέφερε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, μιλώντας χθες στο συνέδριο για τα NPLs που διοργανώνει η DDC στην Αθήνα. Μέχρι σήμερα, όπως είπε ο κ. Κουρμούσης, η πληροφόρηση για το προφίλ των δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ασύμμετρη και ελλιπής, καθώς αφορά μόνο τα χρέη προς τις τράπεζες.
Ο φορέας που πρόκειται να δημιουργηθεί θα συλλέγει όλα τα στοιχεία για τα χρέη του οφειλέτη προς το Δημόσιο συνολικά και σε συνδυασμό με το προφίλ χρεών του οφειλέτη στις τράπεζες και ιδιωτικές επιχειρήσεις (π.χ. κινητή τηλεφωνία κ.ά) θα δημιουργεί ένα “σκορ” για την συνολική πιστοληπτική εικόνα του πολίτη.
Ο κ. Κουρμούσης αναφέρθηκε στα εργαλεία που υπάρχουν σήμερα για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, επισημαίνοντας την προοπτική της περαιτέρω βελτίωσής τους. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον εξωδικαστικό μηχανισμό, μέσω του οποίου δόθηκε η δυνατότητα να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών χρεών, απεμπλέκοντας ως ένα βαθμό τα στελέχη τραπεζών και Δημοσίου από τον φόβο της υπογραφής αναδιαρθρώσεων.
«Εξακόσιες υποθέσεις αναδιαρθρώσεων έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια», είπε ο κ. Κουρμούσης για τις περιπτώσεις των στελεχών τραπεζών και Δημοσίου που οδηγήθηκαν σε δικαστικές περιπέτειες επειδή έβαλαν την υπογραφή τους σε αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών χρεών.
Τόσο στον εξωδικαστικό μηχανισμό, όσο και στην πρόσφατο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε βελτιώσεις. Στον νόμο για την πρώτη κατοικία, ειδικότερα, στον οποίο οι τράπεζες ρίχνουν μεγάλο βάρος για τη διευθέτηση των κόκκινων στεγαστικών δανείων, μετά την κατάργηση προσκόμισης του πιστοποιητικού βαρών, προωθείται η κατάργηση προσκόμισης του πιστοποιητικού ΑΑΓΗΣ (περίπου 5.000 πολίτες που βρίσκονται στο προκαταρκτικό στάδιο υποβολής των αιτήσεων στην πλατφόρμα έχουν κολλήσει στην αναζήτηση του ΑΑΓΗΣ), το οποίο αφορά στον υπολογισμό της αξίας των αγροτεμαχίων. Το ίδιο προωθείται και για το Φύλλο Υπολογισμού Κινητών Αξιών (π.χ. για το αυτοκίνητο τους), ως αναγκαία προϋπόθεση για να υπολογιστεί η συνολική αξία της περιουσίας όσων αιτούνται ρύθμισης.
Στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και της υπολειτουργικότητάς του αναφέρθηκε, μιλώντας στο ίδιο πάνελ, και ο κ. Στάθης Ποταμίτης, Managing Director του δικηγορικού γραφείου Ποταμίτης – Βεκρής. Ο κ. Ποταμίτης ανέδειξε συνολικά την αναποτελεσματικότητα του πτωχευτικού πλαισίου, επισημαίνοντας και έρευνα της PWC για την πληθώρα εταιριών zombie και τις λιγότερες των 200 πτωχεύσεων εταιριών πέρυσι.
Ο κ. Ποταμίτης επεσήμανε και το “αγκάθι” του νόμου Κατσέλη, στον οποίο έχει όχι χρήση αλλά κατάχρηση, με αποτέλεσμα, εξαιτίας και του αργού δικαστικού συστήματος, να λαμβάνουν ασυλία μέχρι 10 ετών οφειλέτες με δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων τους.