Οι εκκρεμότητες που απομένουν για την τρίτη αξιολόγηση της Ελλάδας τέθηκαν χθες επί τάπητος σε τεχνικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες.

Tα «αγκάθια» είναι πολλά και παρόλο που τα κρατικά ταμεία έχουν ξεκινήσει τις αποπληρωμές των χρεών, νέες οφειλές δημιουργούνται Από τη συνεδρίαση κατέστη σαφές πως η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ (η οποία είναι έτοιμη για εκταμίευση από την 1η Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει διαθέσιμη έως τα τέλη Οκτωβρίου) δεν θα αποδοθεί στην Ελλάδα νωρίτερα από τις αρχές του επόμενου μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό διότι τα «αγκάθια» είναι πολλά και παρόλο που τα κρατικά ταμεία έχουν ξεκινήσει τις αποπληρωμές των χρεών, νέες οφειλές δημιουργούνται (511 εκατ. ευρώ σε ένα τρίμηνο. Εξ αυτών 343 εκατ. ευρώ ήταν μόνο τον Ιούλιο). Οι τεχνοκράτες έχουν ξεκαθαρίσει πως το κράτος οφείλει να αποπληρώσει μεγάλο τμήμα από τις υποχρεώσεις του προς τους προμηθευτές έτσι ώστε να «ξεμπλοκάρει» η εκταμίευση της δόσης.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την υπόθεση Γεωργίου αλλά και το ζήτημα των διώξεων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και τις ενστάσεις επί του ασφαλιστικού, βάζουν φρένο στην ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας της γ’ αξιολόγησης.

Για το θέμα της αξιολόγησης, από το EuroWorking Group φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί εντός τους προσεχούς Δεκεμβρίου «ανεβάζοντας» τον αριθμό των προαπαιτουμένων σε 95. Αντιθέτως, σε περίπτωση που τα πάντα τελείωναν τον Σεπτέμβριο, τα προαπαιτούμενα θα ανέρχονταν σε 66.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τετ α τετ Τσακαλώτου-Μοσκοβισί

Με τα δεδομένα αυτά, το ενδιαφέρον σήμερα στρέφεται στις Βρυξέλλες όπου θα έχουν συνάντηση ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Στο ραντεβού θα συμμετάσχει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των κορυφαίων αξιωματούχων μετά τη θερινή ανάπαυλα. Στόχος είναι ο σχεδιασμός μιας νέας ατζέντας για τη διαπραγμάτευση αλλά η κατάρτιση ενός χρονοδιαγράμματος για το επόμενο 12μηνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για την έλευση των εκπροσώπων των δανειστών, αυτή ορίζεται χρονικά μετά τη Σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας (13-15 Οκτωβρίου).

Με ενδιαφέρον επίσης αναμένεται και η συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Σεπτεμβρίου οπότε και θα οριστικοποιηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Σχετικά με την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ, αξίζει να σημειωθεί πως η ρήτρα που αποδέχθηκε η Ελλάδα από τον ESM για την καταβολή των υποδόσεων των 1,6 δισ. ευρώ για τη β’ αξιολόγηση είναι ότι θα πρέπει να πληρωθούν τα 800 εκατ. ευρώ της πρώτης υποδόσης μαζί με τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία. Η διαδικασία αυτή έπρεπε να ακολουθηθεί προκειμένου να έρθουν στα κρατικά ταμεία τα επόμενα 800 εκατ. ευρώ της δεύτερης υποδόσης.

Οι ανακοινώσεις του ΥΠΟΙΚ πάντως σχετικά με τα κρατικά «φέσια» περιλαμβάνουν μόνο ένα μέρος από τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Δεν εμπεριέχονται όμως οφειλές δύο βασικών κατηγοριών:

1. Oι εκκρεμείς αιτήσεις για συνταξιοδοτήσεις/εφάπαξ και
2. Εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Έτσι, παρά τις επίσημες ανακοινώσεις του ΥΠΟΙΚ, η Επιτροπή «ανέβασε» το συνολικό ποσόν των κρατικών οφειλών σε προς ιδιώτες στο τέλος Απριλίου σε 6,560 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης