Πιο δύσκολο επιδιώκει η κυβέρνηση μέσω τροπολογίας που κατέθεσε, χθες, σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, να κάνει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω επενδύσεων σε ακίνητα με το καθεστώς της Χρυσής Βίζας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τροπολογία που υπογράφουν ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας και οι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, τροποποιείται ο νόμος 4251/2014, για τη χορήγηση άδειας διαμονής πενταετούς διάρκειας σε υπηκόους τρίτων χωρών, εφόσον προχωρούν σε επενδύσεις αξίας 250.000 ευρώ.
Με δίγραμμη επιταγή οι πληρωμές
Με τη νομοθετική ρύθμιση αλλάζει ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούνται οι συναλλαγές και η καταβολή του απαιτούμενου τιμήματος.
«Σκοπός της προτεινόμενης ρύθμισης είναι να ενισχυθεί περαιτέρω ο έλεγχος της προέλευσης των χρημάτων μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων και της Τράπεζας της Ελλάδος και η αποφυγή του “ξεπλύματος βρώμικου χρήματος”, μέσω της διασφάλισης καταβολής του τιμήματος σε λογαριασμό πληρωμών του δικαιούχου και η εν γένει παρακολούθηση της κίνησης της πληρωμής από τον πληρωτή στον δικαιούχο.
Επίσης, η χρήση της δίγραμμης τραπεζικής επιταγής περιορίζει τα πρόσωπα τα οποία μπορεί να είναι πληρωτές/δικαιούχοι, επιφέροντας τις έννομες συνέπειες που αναφέρονται στα άρθρα 37 επ. ν. 5960/1933 περί επιταγής και συνεπώς, η χρήση δίγραμμης επιταγής έχει σκοπό την ασφάλεια των συναλλαγών (διασφαλίζει, δηλαδή, έναντι ακάλυπτης επιταγής/απώλειας επιταγής κτλ.).
Συνολικά, η διαδικασία καταβολής του τιμήματος μέσω της μεταφοράς πίστωσης και/ή δίγραμμης τραπεζικής επιταγής ενέχει χαμηλότερο πιστοληπτικό κίνδυνο για τα εμπλεκόμενα μέρη» αναφέρεται.
Βάσει της τροπολογίας, το συμφωνηθέν τίμημα ή μίσθωμα καταβάλλεται στο σύνολό του με δίγραμμη τραπεζική επιταγή σε λογαριασμό πληρωμών του δικαιούχου που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα ή με μεταφορά πίστωσης, κατά τον ορισμό 24 του άρθρου 4 του ν. 4537/2018 (Α’ 84), σε λογαριασμό πληρωμών του δικαιούχου που τηρείται σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών, κατά τον ορισμό 11 του άρθρου 4 του ν.4537/2018, ο οποίος λειτουργεί στην Ελλάδα.