«Πανευρωπαϊκή» αλλά και «παγκόσμια καινοτομία» συνιστά το εργαλείο που ανέπτυξε και εφαρμόζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), με αντικείμενο τη διενέργεια διαγωνισμών για την υλοποίηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με ηλεκτρονικές δημοπρασίες και ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων.
Αυτό τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ηλεκτρολόγος μηχανικός ΕΜΠ, δρ Διονύσης Παπαχρήστου, ειδικός επιστήμονας, συντονιστής της Ομάδας διαγωνισμών ΑΠΕ και διευθυντής του γραφείου Τύπου και δημοσίων σχέσεων της ΡΑΕ, προσθέτοντας πως «το εργαλείο που αναπτύχθηκε στη ΡΑΕ έχει χαρακτηριστεί ως βέλτιστη πρακτική και πολλές χώρες ήδη μας ζητούν να το παρουσιάσουμε, ώστε να το ενσωματώσουν στους δικούς τους σχεδιασμούς».
Παράλληλα, ο δρ Παπαχρήστου είπε: «Η όλη διαδικασία δεν είναι μόνο καινοτόμα, αλλά και διαφανής, καθώς δεν παρεμβαίνει ανθρώπινος παράγοντας και γίνονται όλα ηλεκτρονικά, με εργαλείο μια πιστοποιημένη ηλεκτρονική πλατφόρμα, πλήρως αξιόπιστη και απλή, καθώς μείωσε δραστικά τη γραφειοκρατία και τους χρόνους απόκρισης της αρχής».
Στο μεταξύ, από εκδήλωση της ΡΑΕ στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ για τις ΑΠΕ, προέκυψε ως συμπέρασμα ότι καταγράφεται έντονο το ενδιαφέρον ξένων και Ελλήνων επενδυτών για συμμετοχή τους στην υλοποίηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα μας, γεγονός που καταδεικνύει τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν, αλλά και την «εμπιστοσύνη» που έχει ανακτηθεί και «χτιστεί» πλέον σε γερά θεμέλια, για την προσέλκυση σημαντικών κεφαλαίων στην Ελλάδα.
Στην ομιλία του στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση της ΡΑΕ, ο δρ Παπαχρήστου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των τριών ανταγωνιστικών διαδικασιών και παρουσίασε στατιστικές αναλύσεις για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες έργων ΑΠΕ.
Ειδικότερα:
*Κατηγορία Ι (Φ/Β εγκαταστάσεις ισχύος P ≤ 1MW). Όπως υπενθύμισε, στις 2 Ιουλίου 2018 και κατά το μισάωρο από 10:00 π.μ, διενεργήθηκε η ηλεκτρονική δημοπρασία των έργων της κατηγορίας Ι για δημοπρατούμενη ισχύ 53,52 MW και τιμή εκκίνησης τα 85 Euro/MWh. Συμμετείχαν συνολικά 155 έργα και υποβλήθηκαν συνολικά 1.527 προσφορές που έγιναν αποδεκτές από το σύστημα της ηλεκτρονικής δημοπρασίας.
Οι τιμές αναφοράς κυμάνθηκαν από 80 Euro/MWh έως 75,87 Euro/MWh και η μεσοσταθμική τιμή είναι της τάξης των 78,42 Euro/MWh. Με βάση τους κανόνες της προκήρυξης, η συνολική ισχύς που κατακυρώθηκε στους συμμετέχοντες ανήλθε σε 53.483.490W (~53,48MW), δηλαδή η αδιάθετη ισχύς ήταν μόλις 36,51kW.
*Κατηγορία ΙI (Φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις ισχύος 1 MW < P ≤ 20 MW). Στις 2 Ιουλίου εφέτος και κατά το μισάωρο από τις 12 το μεσημέρι, διενεργήθηκε η ηλεκτρονική δημοπρασία των έργων της κατηγορίας ΙΙ για δημοπρατούμενη ισχύ 53,4MW με τιμή εκκίνησης τα 80 Euro/MWh. Συμμετείχαν συνολικά 14 έργα και υποβλήθηκαν συνολικά 280 προσφορές που έγιναν αποδεκτές από το σύστημα της ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Οι τιμές αναφοράς κυμάνθηκαν από 62,97 Euro/MWh έως 71 Euro/MWh και η μεσοσταθμική τιμή ανήλθε σε 63,81 Euro/MWh. Με βάση τους κανόνες της προκήρυξης, η συνολική ισχύς που κατακυρώθηκε στους συμμετέχοντες ανήλθε σε 52.918.960W(~52,92MW), δηλαδή η αδιάθετη ισχύς ήταν μόλις 481kW. *Κατηγορία ΙΙI (Αιολικές εγκαταστάσεις ισχύος 3 MW < P ≤ 50 MW). Στις 2 Ιουλίου εφέτος και κατά το μισάωρο από τις 2 το μεσημέρι, διενεργήθηκε η ηλεκτρονική δημοπρασία των έργων της κατηγορίας ΙΙI για δημοπρατούμενη ισχύ 176,39MW με τιμή εκκίνησης τα 90 Euro/MWh. Συμμετείχαν συνολικά 14 έργα και υποβλήθηκαν συνολικά 336 προσφορές που έγιναν αποδεκτές από το σύστημα της ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Οι τιμές αναφοράς κυμάνθηκαν από 68,18 Euro/MWh έως 71,93 Euro/MWh και η μεσοσταθμική τιμή ανήλθε σε 69,53 Euro/MWh. Με βάση τους κανόνες της προκήρυξης, η συνολική ισχύς που κατακυρώθηκε στους συμμετέχοντες ανήλθε σε 170.925.000W (~170,92MW), δηλαδή η αδιάθετη ισχύς ήταν μόλις 5,465MW.