Οι τεχνολογικές εταιρείες της Silicon Valley φαίνεται όλο και πιο πιθανό να βρεθούν αντιμέτωπες με νέους διεθνείς φορολογικούς νόμους φέτος, καθώς η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ τροφοδοτεί την αισιοδοξία μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία.
Μιλώντας στο CNBC, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι είναι πλέον «πολύ πιθανό» να επιτευχθεί συμφωνία για τη φορολογία πριν από προθεσμία του καλοκαιριού σε επίπεδο ΟΟΣΑ.
«Είμαι πραγματικά πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία» είπε, μετά την επικοινωνία του με τη νέα υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.
Η Γέλεν υποστήριξε τις εκκλήσεις για έναν νέο διεθνή φόρο στους τεχνολογικούς γίγαντες στη Γερουσία την περασμένη εβδομάδα. Υποσχέθηκε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν ενεργά στις διαπραγματεύσεις με άλλα έθνη του ΟΟΣΑ, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε να αποχωρήσει από τις συνομιλίες το καλοκαίρι του 2020.
Ο ΟΟΣΑ επιθυμεί μια διεθνή συμφωνία για τη φορολόγηση των τεχνολογικών γιγάντων έως το καλοκαίρι, μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας το 2020.
Παρά την έλλειψη συναίνεσης σε επίπεδο ΟΟΣΑ, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εφαρμόσει τους δικούς τους ψηφιακούς φόρους, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Η τελευταία ήταν η πρώτη χώρα που απαίτησε πληρωμές από τους τεχνολογικούς γίγαντες, ενώ τα άλλα έθνη ανέστειλαν τους φόρους εν αναμονή του αποτελέσματος των συνομιλιών του ΟΟΣΑ.
Εάν οι συνομιλίες του ΟΟΣΑ αποτύχουν ξανά, η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει έναν ψηφιακό φόρο για ολόκληρη την ΕΕ. Η πρόταση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα και από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Οι διαφορές στο πώς να φορολογηθούν αυτές οι εταιρείες ήταν η αιτία μιας διατλαντικής διαμάχης κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε απειλήσει να επιβάλει δασμούς σε γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.
«Είναι πολύ πιθανό ότι θα πετύχουμε αυτό για το οποίο εργαζόμαστε τόσο σκληρά» δήλωσε ο Σολτς.
«Η νέα διοίκηση μου έδωσε την εντύπωση ότι κατανοεί την ανάγκη για συμφωνία σε αυτόν τον τομέα και ότι θα εργαστεί για την εξεύρεση μιας λύσης μαζί με όλους μας, γεγονός που πιστεύω ότι αποτελεί μια μεγάλη, μεγάλη επιτυχία. Όλοι γνωρίζουν ότι το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ αυστηρό, πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία το καλοκαίρι» τόνισε ο Σολτς.
Ο Γερμανός υπουργός επαίνεσε τη νέα ομόλογό του στις ΗΠΑ μετά τη συνομιλία τους την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι η «ρεαλιστική προσέγγιση» στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης φαίνεται να επιστρέφει, προσθέτοντας ότι υπάρχει «καλή ευκαιρία για μια νέα διατλαντική εταιρική σχέση».
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ χαιρέτισε επίσης την υποστήριξη της διοίκησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχετικά με τον προτεινόμενο παγκόσμιο φόρο. Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τη Δευτέρα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μια πολυμερής συμφωνία θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ μέχρι την άνοιξη.