«Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι μελέτες μάς λένε ότι, από περίπου 30% το κενό ΦΠΑ στην Ελλάδα έχει πέσει κοντά στο 15%, δηλαδή στο μισό και έχουμε βάλει τον φιλόδοξο και σημαντικό στόχο να το ρίξουμε κάτω από το 10%, προκειμένου να υπάρχει ένας βαθμός ελευθερίας στην πολιτική ηγεσία, ώστε με αυτά τα χρήματα να μειώσουμε φορολογικούς συντελεστές είτε να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος»: με τις φράσεις αυτές, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, αρμόδιος για τη Φορολογική Πολιτική, κατέθεσε σήμερα, στο 12ο Thessaloniki Tax Forum, την εκτίμησή του ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη φορολογική συμμόρφωση έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.
Ο υφυπουργός επισήμανε ακόμα ότι η ψηφιοποίηση των ελέγχων της φορολογικής αρχής και η πραγματοποίησή τους απομακρυσμένα, είναι ένας κρίσιμος τομέας δράσης, δεδομένων ιδίως των «γεγονότων τα οποία ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας».
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όσο πιο έντονα κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση (…) θα μειώνονται τέτοιου είδους φαινόμενα μη ορθής διασύνδεσης ή επικοινωνίας μεταξύ φορολογουμένων και της φορολογικής διοίκησης. Είναι σημαντικό, όπου μπορούμε, να αυτοματοποιήσουμε τις διαδικασίες» είπε, ενώ αναφέρθηκε και στα οφέλη της εφαρμογής «Αppodixi» της ΑΑΔΕ.
Κατά τον κ.Θεοχάρη, ήδη καταγράφεται αύξηση των εισπράξεων ΦΠΑ, όπως επιβεβαιώνεται και από τα στατιστικά στοιχεία που σήμερα ανακοινώθηκαν για τον Απρίλιο, η οποία μπορεί να σχετίζεται με την όλη διαδικασία που έχει εκκινήσει από πλευράς της φορολογικής αρχής.
«Γιγαντιαίο και πρωτόγνωρο»
Ο υφυπουργός χαρακτήρισε ως «γιγαντιαίο και πρωτόγνωρο έργο» τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα τερματικά POS, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει πολύ καλή συμμόρφωση» των υπόχρεων. Όπως είπε, η όλη διαδικασία βρίσκεται σήμερα στο τελευταίο κομμάτι των ταμειακών μηχανών που απομένει να συνδεθούν, οι οποίες ενδεχομένως είναι οι πιο δύσκολες, «γιατί δεν έχει καταστεί δυνατό από πλευράς των εταιρειών (εγκατάστασής τους) να διασυνδεθούν». Πρόκειται όπως είπε για περίπου 8000 περιπτώσεις και «κινούμαστε τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες εβδομάδες, για να καλύψουμε το κενό».
Συμπλήρωσε ότι ενώ αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ταυτόχρονα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «έχει ήδη κινηθεί ενημερωτικά αλλά και ελεγκτικά» σε αυτό το πεδίο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις πιο μεγάλες επιχειρήσεις, με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ. «Κάνουμε μια μελέτη για να δούμε κατά πόσο έχει αυτό αυξήσει τη δήλωση του ΦΠΑ και την αύξηση της συμμόρφωσης (…) Έχουμε ενθαρρυντικά πρώτα στοιχεία» σημείωσε, επιφυλασσόμενος να δώσει πιο εναργή εικόνα όταν ολοκληρωθεί η μελέτη.
Διατύπωσε δε την εκτίμηση ότι η σύνδεση ταμειακών-POS συνιστά μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία παρότι παρουσιάζει δυσκολίες στα αρχικά στάδια της υλοποίησής της, όταν όλα επιλυθούν, θα οδηγήσει σε μεγάλη συμμόρφωση σε σχέση με τη δήλωση του ΦΠΑ».
Για το τεκμήριο των ελεύθερων επαγγελματιών και το χαρτόσημο
Όσον αφορά το τεκμήριο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιπτώσεις αμφισβήτησής του από πλευράς των υπόχρεων, ο κ.Θεοχάρης σημείωσε ότι «είναι ακόμα αρκετά νωρίς» για ασφαλή συμπεράσματα περί αυτού, με την έννοια ότι υπάρχει χρόνος μέχρι τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, οπότε προς το παρόν δεν υπάρχει έντονη κινητικότητα σε σχέση με τις δηλώσεις, «για να δούμε σε ποιες από αυτές τελικά θα είναι αποδεκτό το τεκμήριο και σε ποιες θα αμφισβητείται».
Ωστόσο, προς το παρόν, ο αριθμός των αμφισβητήσεων είναι μόνο διψήφιος, ενώ με βάση τα πρώτα δεδομένα, υπάρχει σχετική αισιοδοξία ότι αυτές δεν θα είναι πολλές.
Σχετικά με το ενδεχόμενο κατάργησης του χαρτοσήμου, επισήμανε: «το ψηφιακό τέλος συναλλαγής, με το οποίο θέλουμε να αντικαταστήσουμε το χαρτόσημο, είναι σημαντική μεταρρύθμιση, που δεν είχε τολμήσει καμιά άλλη διοίκηση, λόγω πολυπλοκότητας της νομοθεσίας, που χρονολογείται από το 1936 (…). ‘Ολοι γνωρίζουμε πόσο στρυφνό, πολύπλοκο και δύσχρηστο είναι το χαρτόσημο κι αυτή τη στρυφνότητα θέλουμε να άρουμε και να αλλάξουμε. Εχουμε αναλάβει και από το Ταμείο Ανάκαμψης την υποχρέωση να το μετασχηματίσουμε» είπε και πρόσθεσε πως οι αλλαγές είναι προ των πυλών.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι η όποια μεταρρύθμιση προφανώς γίνεται μέσα σε πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής. Μπορεί, πρόσθεσε, κάποιοι να ήθελαν να καταργηθεί εντελώς το τέλος ή να πληρώνουν μισό χαρτόσημο, αλλά «ενώ από πλευράς γραφειοκρατίας κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ ευχάριστο, δεν υπάρχουν περιθώρια από δημοσιονομικής άποψης». Για αυτό και, σε ό,τι αφορά το χαρτόσημο, η κυβέρνηση και οι φορολογικές αρχές εστιάζουν σήμερα σε άξονες που έχουν σχέση με τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αύξηση της αναπτυξιακής προοπτικής.
Περί κινήτρων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Σε ερώτημα αν θα δοθούν περαιτέρω κίνητρα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, o κ.Θεοχάρης επισήμανε ότι οι επιλογές είναι δύο: πρώτον, να δοθούν οικονομικά κίνητρα σε όσους θέλουν να κάνουν σχετικές κινήσεις (κάτι που ήδη γίνεται, πχ, μέσω των voucher) και, δεύτερον, να δοθούν κίνητρα για τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων σε πιο μεγάλες, εξωστρεφείς και ισχυρές.
«Βρίσκεται σε εξέλιξη από τη γενική γραμματέα του υπουργείου, Μαίρη Ψύλλα και τον επίσης γενικό γραμματέα, Γεώργιο Χριστόπουλο, η επεξεργασία σχεδίου για εισαγωγή κινήτρων με στόχο τον εταιρικό μετασχηματισμό.
«Η προσπάθειά μας είναι να έχουμε λιγότερες αλλά πιο υγιείς και ισχυρές επιχειρήσεις, χωρίς να χαθεί ούτε μία θέση εργασίας. Δεν θέλουμε λοιπόν, όπως ακούγεται από τη σχετική θεωρία συνωμοσίας να κλείσουν οι επιχειρήσεις.Αυτό που θέλουμε είναι να μετασχηματιστούν, να δυναμώσουν, να μεγαλώσουν, να συγχωνευτούν, ώστε να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος και να υπάρχει ισχυρή δυναμικότητα» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στη σχέση της φορολογικής διοίκησης και του φορολογικού συστήματος με την τεχνολογία, ο κ.Θεοχάρης πρόσθεσε ότι η δεύτερη βρίσκεται στην «καρδιά» των πρώτων την τελευταία δεκαετία, ενώ αυτό επαναλαμβάνεται στη σειρά των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται μπροστά μας.
Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και τις μεταρρυθμίσεις και έργα που προωθούνται στο πλαίσιό του, ανέφερε μεταξύ άλλων την αναβάθμιση των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων, μεταξύ άλλων της ΑΑΔΕ, του TAXIS και του TAXISnet, πρότζεκτ που χρηματοδοτούνται πε περισσότερα από 100 εκατ. Ευρώ, αλλά και στην ψηφιοποίηση των αρχείων της ΑΑΔΕ, στο MyDATA, το MyProperty, τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και τον περιορισμό της χρήσης μετρητών γενικότερα. Το φόρουμ διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.