Παράταση στη λειτουργία της «παλαιάς» πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού, που ολοκληρώνεται αύριο, για όσες αιτήσεις βρίσκονται στα τελικά στάδια διαπραγμάτευσης, ζητάει με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι το ΒΕΑ, γνωρίζοντας εκ των έσω τα προβλήματα και τον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες για την επιβίωση και τη διατήρηση των επιχειρήσεών τους, σε συνδυασμό και με τον θεσμικό του ρόλο ως συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας με την παρέμβασή του, θέλει να ενημερώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τα εξής:
Κατά την ψήφιση του ν. 4941 / 2022 (ΦΕΚ Α’ 113/16-06-2022) «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις», εισήχθη τροπολογία, σύμφωνα με την οποία «εάν μέχρι τις 6 Ιουλίου δεν έχει υπογραφεί σύμβαση αναδιάρθρωσης μεταξύ των μερών στις εκκρεμείς υποθέσεις στα πλαίσια του παλαιού εξωδικαστικού μηχανισμού του ν. 4469/2017 (ανεξαρτήτως του σταδίου στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία), τότε τεκμαίρεται ότι οι υποθέσεις αυτές έχουν περατωθεί ως άκαρπες, η δε ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αίτησης, παύει τη λειτουργία της».
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΒΕΑ, η τροπολογία προκαλεί σοβαρές συνέπειες σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4469/2017, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στα τελικά στάδια της διαπραγμάτευσης, αλλά η ανωτέρω προθεσμία δεν επαρκεί για την υπογραφή της σύμβασης αναδιάρθρωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΒΕΑ προτείνει στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα την αντικατάσταση του άρθρου 94 «Εκκρεμείς αιτήσεις εξωδικαστικού μηχανισμού του Ν. 4469/2017 του Ν. 4941/2022, ως εξής:
«Εάν κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας, έχει τουλάχιστον κατατεθεί στους Πιστωτές και στον Οφειλέτη Σχέδιο Βιώσιμης Αναδιάρθρωσης Οφειλών από τον Εμπειρογνώμονα που επέλεξαν οι Πιστωτές, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 8 και του άρθρου 11 του Ν. 4469/2017, τότε ο Συντονιστής εντός προθεσμίας είκοσι εργάσιμων ημερών από την έναρξη ισχύος της παρούσας, ενεργοποιεί εκ νέου τις προβλέψεις του άρθρου 8 του Ν. 4469/2017 χωρίς δικαίωμα παράτασης. Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτων των προθεσμιών που επιβάλει το άρθρο 8 του Ν.4469/2017, τότε το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης Οφειλών θεωρείται εγκεκριμένο κατ΄ εφαρμογή της παραγράφου 8 του άρθρου 8 του Ν. 4469/2017».
Στην επιστολή, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας τονίζει ακόμη, ότι προκειμένου οι διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού να λειτουργήσουν ευνοϊκά προς τα ενδιαφερόμενα μέρη και οι εκκρεμείς υποθέσεις που βρίσκονται στα τελικά στάδια του εξωδικαστικού μηχανισμού να προχωρήσουν απρόσκοπτα, ελπίζει στην θετική ανταπόκριση του υπουργού Οικονομικών, καθώς «η αντικειμενική παραδοχή της δύσκολης οικονομικής κατάστασης δεν πρέπει να οδηγεί την πολιτεία στην άρνηση της πραγματικότητας και στην εφαρμογή πολιτικών που «τύποις» αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, ενώ επί της ουσίας αυτά παραμένουν ανεπίλυτα και επιδεινούμενα συνεχώς».