Σε παρουσίαση του οικονομικού νομοσχεδίου προχώρησε το επιτελείο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την εισαγωγή του, το νομοσχέδιο αυτό είναι συνδεδεμένο το 50% προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, δεσμεύσεις που θα ισχύσουν από 2024.

«Δεν πρόκειται να δίνουμε χρήματα που δεν έχουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως τόνισε ο υπουργός, τα μέτρα είναι σοβαρά κοστολογημένα και είναι μέτρα  τα οποία τα αντέχει ο προϋπολογισμός.

Στα 4,4 δισ. ευρώ το κόστος σε βάθος τετραετίας

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θανάση Πετραλιά, τα επτά αυτά μέτρα θα έχουν ένα ετήσιο κόστος της τάξεως του 1,1 δισ. ευρώ. Αρχής γενομένης από το 2024 σε βάθος τετραετίας, το συνολικό κόστος διαμορφώνεται στα 4,4 δισ. ευρώ, ενώ ειδικά για φέτος υπάρχει ένα επιπλέον κόστος περίπου 350 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικά τα 7 κυριότερα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την οικονομική ηγεσία είναι:

  • Αυξήσεις μισθών στο δημόσιο: Καθιέρωση νέου μισθολογίου δημοσίων υπαλλήλων με ουσιαστικές αυξήσεις σε οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα θέσης ευθύνης αλλά και τον εισαγωγικό μισθό δημοσίου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης να αυξάνεται από τα 780 ευρώ σήμερα σε περίπου 840 ευρώ. Όπως ανακοινώθηκε θα υπάρχει μια οριζόντια αύξηση της τάξεως των 70 ευρώ στον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης θα δοθεί αύξηση της τάξεως του 30% ως επίδομα θέσης, ενώ αυξήσεις θα υπάρξουν στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις την παραμεθώριο.
  • Market Pass: Επέκταση του μέτρου για τρεις ακόμη μήνες (Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος) με στόχο να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες από την συνέχιση της ακρίβειας. Η βάση πάνω στις οποίες θα εξεταστεί το Market Pass θα είναι οι δηλώσεις οι φετινές που αφορούν τα εισοδήματα του 2022. Θα θεωρήσουμε ότι όσοι είχαν κάνει αίτηση την πρώτη φορά θα κάνουν και αυτή τη φορά, ανέφερε ο Αθανάσιος Πετραλιάς. Στα 251 εκατ. ευρώ το δημοσιονομικό κόστος και 2,8 εκατ. νοικοκυριά ωφελούνται με 7,5 εκατ. μέλη.
  • Youth Pass: Τον Σεπτέμβριο θα χορηγηθεί για πρώτη φορά το youth pass σε όσους συμπληρώνουν φέτος τα 18 τους χρόνια. Θα πιστωθεί στο ψηφιακό τους πορτοφόλι ή στον τραπεζικό τους λογαριασμό επίδομα 150 ευρώ. «Νέο μέτρο μια δέσμευση του πρωθυπουργού για να στηρίξουμε τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τις μεταφορές αλλά και τους νέους», ανέφερε ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης. Δικαούχοι όσοι έχουν συμπλυρώσει τα 18 και 19 χρόνια, στα 150 ευρώ η ενίσχυση θα καταβάλεται με μορφή ψηφιακής κάρτας και θα έχει ισχύ δύο χρόνια. 200.000 ωφελούμενοι με το δημοσιονικό κόστος να ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση αφορολογήτου: Η αύξηση αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με παιδιά θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024. Ωφελούμενοι είναι 1,34 εκατ. φορολογούμενοι με 4 εκατ. μέλη στις οικογένειές τους, ενώ το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 135 εκατ. ευρώ. Το όφελος ξεκινάει από τα 90 ευρώ για μια οικογένεια με ένα παιδί και φθάνει στα 240 ευρώ για μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά.
  • Επίδομα μητρότητας για μη μισθωτούς -ελεύθερους επαγγελματίες- και αγρότες: Αυξάνεται στο ύψος του κατώτατου μισθού από 150-200 ευρώ σήμερα. Οι δικαιούχοι για 9 μήνες μετά τη γέννηση (αντί για 4 που ισχύει ως τώρα) θα λαμβάνουν 780 ευρώ ή περίπου 4.700-6.200 ευρώ επιπλέον, με βάση τα σημερινά δεδομένα.
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ: Μειώνεται κατά 10% το 2024 για όσους έχουν ασφαλίσει ή θα ασφαλίσουν έως το τέλος του έτους τα σπίτια τους από φυσικές καταστροφές. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ και ωφελούμενοι είναι περίπου 1 εκατ. πολίτες. Ένα μέτρο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με σκοπό να προστατευθεί η περιουσία και οι πολίτες. Όπως τονίσθηκε, θα υπάρχει και κλιμακωτή μείωση για τις περιπτώσεις που ένα κτίριο δεν έχει ασφαλισθεί για ολόκληρο τον χρόνο.
  • Απαλλαγή μόνιμα στη φαρμακευτική δαπάνη των δικαιούχων του πρώην ΕΚΑΣ. Ένα μέτρο το οποίο επηρεάζει τους πιο ευάλωτους. Το μέτρο αυτό αφορά σχεδόν 600.000 πολίτες με το κόστος να ανέρχεται στα 38 εκατ. ευρώ

Επιπρόσθετα, τίθεται πλαφόν του 3% στις αυξήσεις των ενοικίων που καταβάλλει το δημόσιο για τη στέγαση των υπηρεσιών του ενώ θεσμοθετείται η ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων των ελληνικών κομμάτων από το ελληνικό δημοσιονομικό συμβούλιο.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης