Επιμέλεια: Μιχάλης Παπανίδης
Στοιχεία για δωροδοκία πολιτικού προσώπου που αφορούν την ανάθεση του έργου της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων στην αμερικανική SAIC το 2003 αποστέλλει τις επόμενες ημέρες στην Βουλή ο Ειδικός Εφέτης Ανακριτής Δημήτρης Ορφανίδη που χειρίζεται την υπόθεση του συστήματος C4i.
Η δίκη ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο με συνολικά 18 πρόσωπα κατηγορούμενους, εκ των οποίων και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το Εφετείο, πριν περίπου ένα μήνα προσήλθε αυτοβούλως στο γραφείο του κ. Ορφανίδη πρόσωπο που ζήτησε να καταθέσει για την υπόθεση του επίμαχου συστήματος.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο μάρτυρας, του οποίου η ιδιότητα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, φέρεται να κατέθεσε στον κ. Ορφανίδη στοιχεία για παράνομες αμοιβές συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου. Με λίγα λόγια κατήγγειλε χρηματισμό.
Η κατάθεση του μάρτυρα φέρεται επίσης να αφορά υπουργό της τότε κυβέρνησης που ήταν μέλος του ΚΥΣΕΑ.
Η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει τον ανακριτή της υπόθεσης να εφαρμόσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών και να αποστείλει στην Βουλή την δικογραφία προκειμένου να αξιολογηθεί τυχόν ποινική ευθύνη του κατονομαζόμενου πολιτικού.
Να σημειωθεί ότι η έρευνα του κ. Ορφανίδη για την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας έχει ολοκληρωθεί ως προς το σκέλος της λειτουργικότητας του.
Η δικογραφία αυτή, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών τον Σεπτέμβριο του 2017, εξετάζεται πλέον ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Η δίκη ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο με συνολικά 18 πρόσωπα κατηγορούμενους, εκ των οποίων και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και πρώην στελέχη της γερμανικής και ελληνικής Siemens κ.α
Αντικείμενο της δίκης είναι ουσιαστικά η παραλαβή του συστήματος C4i, σε χρονικό διάστημα από 2007-2009 και τροποποιήσεις συμβάσεων. Τα αδικήματα που, ανά περίσταση αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι, αφορούν δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απιστία όσον αφορά πρώην στελέχη υπουργείων κ.α , με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Το δεύτερο σκέλος της έρευνας του κ. Ορφανίδη αφορά την ανάθεση του έργου στην κοινοπραξία SAICTEAM με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens και τις συνθήκες υπό τις οποίες επιλέγει το 2003 η συγκεκριμένη κοινοπραξία έναντι άλλων.
Το άνοιγμα των λογαριασμών Σημίτη, Χρυσοχοϊδη και Μαλαίσιου
Παράλληλα η κατάθεση αυτή φαίνεται πως συμπίπτει με την κίνηση της επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Χρήματος Άννας Ζαίρη , με την οποία διέταξε το άνοιγμα των λογαριασμών της οικογένειας Σημίτη, δυο πρώην υπουργών του στο Δημόσιας Τάξης και ενός μεσάζοντα όπλων.
Συγκεκριμένα διατάσσεται το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, της συζύγου του Δάφνης, της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως -από το 2001 έως το 2003- Μιχ. Χρυσοχοϊδη και του Ευάγγελου Μαλαίσιου (όπως και της συζύγου του) ενώ παράλληλα ανοίγματα λογαριασμών σε Ελλάδα και Γερμανία έχουν ζητηθεί και για τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού Σπύρο Σημίτη. Επίσης για τον Λουκά Ρωμανό, υπάλληλο της εταιρίας Thales στην Ελλάδα.
Το άνοιγμα των λογαριασμών, ήρθε επίσης λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη πως επίκειται πρόσωπο με πρόσωπο κατάθεση στην Ελληνική Δικαιοσύνη (στην ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα), για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, του Γάλλου πρώην στελέχους της εταιρίας Thales, ο οποίος είχε μιλήσει για παράνομες πληρωμές στο θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, του εκσυχρονισμού των φρεγατών (υπόθεση για την οποία ήδη προφυλακίστηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου) και του C4i.
Συγκεκριμένα ο Γάλλος, εναντίον του οποίου έχουν υπάρξει πολλές προσφυγές και καταδίκες στας Γαλλικά Δικαστήρια, μεταξύ των οποίων και από τον κ. Παπαντωνίου, είχε παραδεχτεί ότι ήταν πάγια τακτική της Thales να προσανατολίζει το 2% του τζίρου της σε μίζες, προκειμένου να αναλαμβάνει μεγάλα έργα.
Στις 20-5-2006 ενώπιον των γαλλικών δικαστικών αρχών είχε ισχυριστεί μεταξύ άλλων ότι η Thales έχασε τη συμφωνία για το C4i «γιατί εμείς στοχεύσαμε χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί (σ.σ Saic) στόχευσαν κατευθείαν στον υπουργό Εσωτερικών και στον Πρωθυπουργό».
Η κίνηση των στελεχών της Δημοκρατικής Συμμαχίας λίγες ώρες πριν
Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής και όλο τον φάκελο για την υπόθεση της Siemens, προκειμένου να διαπιστώσει εάν είχαν τεθεί υπόψιν του Κοινοβουλίου όλα τα στοιχεία για την υπόθεση του C4i, θα ζητήσει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία ζητεί απαντήσεις σχετικά με την πορεία της υπόθεσης του C4i και κατέθεσε αναφορά στην κυρία Δημητρίου με θέμα «ποινικές ευθύνες πρώην Υπουργών για ζητήματα διαφθοράς που ζημίωσαν το Δημόσιο».
Την αναφορά υπογράφουν οι βουλευτές, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς, Θεόδωρος Παπαθεoδώρου και Γιάννης Κουτσούκος.
Η αντιπροσωπεία των βουλευτών της ΔΗΣΥ επικαλείται το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (1732/2018) με το οποίο στάλθηκαν 18 κατηγορούμενοι στο εδώλιο και το οποίο όπως αναφέρουν υιοθέτησε πλήρως την εισαγγελική πρόταση με την οποία διαπιστώθηκε ότι οι υπουργοί της Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο σε ποσό που υπερβαίνει τα 147.000.000 ευρώ.
«Σύμφωνα με τις παραδοχές του βουλεύματος (βλ. 1η σελίδα 20ου φύλλου επ) προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας SAIC που υπέγραψαν την 5η και 7η τροποποίηση της οικείας σύμβασης καθώς και ο Μιχαήλ Χριστοφοράκος, διευθύνων σύμβουλος της Siemens ΑΕ προκάλεσαν στα ως άνω πολιτικά πρόσωπα την απόφαση να εκτελέσουν τις πράξεις αυτές (υπογραφές τροποποιήσεων και πρωτοκόλλου παραλαβής)» επισημαίνεται στην αναφορά των βουλευτών.
Οι υπουργοί στους οποίους αναφέρεται το ΔΗΣΥ είναι οι κ.κ. Παυλόπουλος, Πολύδωρας και Μαρκογιαννάκης. Με την αναφορά τους, οι βουλευτές γνωστοποιούν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τα ερωτήματα που έχουν απευθύνει στον υπουργό Δικαιοσύνης για το ζήτημα και καταλήγουν:
«Δια της παρούσης δε αναφορά μας, θέτουμε σε γνώση Σας το ως άνω ιστορικό, δεδομένης της σοβαρότητας των διαλαμβανομένων στοιχείων και του περιεχομένου της όλης υποθέσεως, η οποία άπτεται ποινικών ευθυνών πρώην κυβερνητικών στελεχών, σας ζητούμε να επιληφθείτε αυτής, κατά το λόγο αρμοδιότητα σας, για την παροχή των αναγκαίων απαντήσεων και διευκρινήσεων περί του μέχρι σήμερα χειρισμού της σχετικής δικογραφίας. Ευελπιστούμε δε ότι η κατατιθέμενη αναφορά θα υποστηρίξει και διευκολύνει το έργο σας και την υψηλή θεσμική σας αποστολή».
Κατά την έξοδο τους από τον Άρειο Πάγο ο Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε «είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε μεθοδεύσεις για συγκάλυψη. Όλα στο φως».
Μαξίμου υπέρ Παυλόπουλου και κατά ΚΙΝΑΛ με αιχμές για Μητσοτάκη
Τη στήριξή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας εκφράζει με ανακοίνωσή του το Μαξίμου , κόντρα στο ΚΙΝΑΛ και αφήνοντας αιχμές εναντίον της Ν.Δ.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:
«Η συκοφαντική επίθεση του Κινήματος Αλλαγής εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία κλιμακώθηκε με τη σημερινή επίσκεψη αντιπροσωπείας του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αποτελεί πρωτοφανές ηθικό, πολιτικό και θεσμικό ατόπημα.
Μέχρι στιγμής ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν επιλέξει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Θα πάρουν θέση ή θα συνεχίσουν να συνδράμουν στις επιθέσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη σιωπή τους;
Αναμένουμε με ενδιαφέρον».
Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας
Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία τόνισε ότι «δεν υφίσταται το παραμικρό ζήτημα, για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Η ΝΔ, διευκρινίζει, σύμφωνα με πηγές ότι δεν πρόκειται να λάβει μέρος στην κυβερνητική επιχείρηση «επιστροφή στο παρελθόν» και στη λάσπη που συστηματικά πετά για να αποπροσανατολίσει από τα τεράστια προβλήματα που η πολιτική της δημιουργεί. Αν κάποιοι άλλοι το κάνουν, αυτό δεν αφορά ούτε τη ΝΔ, ούτε την κοινωνία που θέλει να προχωρήσει μπροστά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Γεννηματά: «Η κυβέρνηση διαπράττει θεσμικό ατόπημα»
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά απάντησε στο Μέγαρο Μαξίμου για την κατηγορία ότι εμπλέκει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το βούλευμα για το C4i.
«Με έκπληξη και θλίψη διάβασα την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου που προσπαθεί να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με θράσος στις πολιτικές τους σκοπιμότητες. Αυτοί διαπράττουν θεσμικό ατόπημα. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε παραθεσμικό σύστημα που πλήττει τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.
Ποιοι εκ του νόμου συμμετέχουν στο ΚΥΣΕΑ
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1986 από τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Το ΚΥΣΕΑ είναι υπεύθυνο, μεταξύ άλλων, για την επιλογή των Αρχηγών των τεσσάρων Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) και για την επιλογή των Αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας. Πρόεδρος του ΚΥΣΕΑ είναι ο Πρωθυπουργός.
Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας μετέχουν ως:
Πρόεδρος: ο Πρωθυπουργός
και ως μέλη:
ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας,
ο Υπουργός Εξωτερικών,
ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη,
ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας
Το επίμαχο ΚΥΣΕΑ του 2003
-Υπουργός Εθνικής Αμυνας: Γιάννος Παπαντωνίου
-Υπουργός Εξωτερικών: Γεώργιος Παπανδρέου
-Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας: Γεώργιος Πασχαλίδης
-Υπουργός Εσωτερικών: Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης
– Υπουργός Δημόσιας Τάξης: Μιχάλης Χρυσοχοίδης
-Αρχηγός ΓΕΕΘΑ 2002-2005 Γεώργιος Αντωνακόπουλος