Εκτός ορίων είναι η φορολογική κατάσταση στις τουριστικές περιοχές της χώρας, όπου οργιάζει η παραοικονομία με… έπαθλο άφθονο «μαύρο χρήμα».
Όχι μόνο κανείς δεν κόβει αποδείξεις, αλλά μετέρχονται όλα τα μέσα και τις πιο απίθανες ιδέες για να μη φορολογηθούν για τα κέρδη τους.
Οι αποδείξεις είναι άφαντες, μαϊμού ταμειακές μηχανές επιστρατεύονται, τα «μηχανάκια»… εξαφανίζονται κι όπου υπάρχουν -ω του θαύματος- δεν συνδέονται. Δεν ανοίγει η γραμμή.
«Είναι αδύνατον να ελεγχθεί η κατάσταση αυτή, που εξελίσσεται σε φαινόμενο»Αν δεν πληρώνεις φόρους και εισφορές όμως, τα κέρδη είναι απίστευτα. Φυσικά, τα έσοδα από τον τουρισμό μειώνονται και η εθνική οικονομία σε μια δύσκολη στιγμή δεν μπορεί να στηριχθεί στη μεγάλη βιομηχανία της χώρας.
Έτσι οι τουρίστες αυξάνονται, τα έσοδα μειώνονται.
Βεβαίως, αφού τα… κλέβουν.
Η εφετινή φορολογική εικόνα στις τουριστικές περιοχές είναι πρωτοφανής και για τα πιο έμπειρα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών. «Είναι αδύνατον να ελεγχθεί η κατάσταση αυτή, που εξελίσσεται σε φαινόμενο» ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος. Μοναδική ελπίδα, για εφέτος τουλάχιστον, είναι τα POS, τα μηχανάκια για τις κάρτες. Τα capital controls και ο σταδιακός εθισμός των καταναλωτών στη χρήση κάρτας συμβάλλουν σημαντικά στον περιορισμό του φαινομένου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, την πρώτη βδομάδα του Ιουλίου το ποσοστό παραβατικότητας έσπασε το «φράγμα» του 70%, αναγκάζοντας τη φορολογική διοίκηση να εντείνει τις ελεγκτικές προσπάθειες, στέλνοντας περισσότερα κλιμάκια στις νησιωτικές περιοχές.
Τέλος, και τα συνεργεία δεν αποτελούνται πάντα από ευσυνείδητους υπαλλήλουςΑυτό που διαπιστώνουν είναι ότι τα 48ωρα «λουκέτα», τα οποία ξεπερνούν τα 140, αλλά και τα νέα υψηλότερα πρόστιμα δεν τρομάζουν τους ελεγχόμενους, οι οποίοι συνεχίζουν να ρισκάρουν ακόμη, ενώ η εφορία είχε εντοπίσει πριν από δύο ή τρεις μήνες παραβάσεις στις ίδιες επιχειρήσεις.
Συνεχίζουν την ίδια πρακτική και τα 48ωρα «λουκέτα» γίνονται 96 ώρες, καθώς πρόκειται για δεύτερη παράβαση εντός του ίδιους έτους ή του επόμενου.
Κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, η παραβατικότητα στην Αττική φτάνει το 73%, στο Ηράκλειο Κρήτης το 77,5%, στην Πάτρα το 50%, στη Θεσσαλονίκη το 61%.
Σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα όμως δεν είναι αποδεκτό τα ποσοστά φορολογικής παραβατικότητας να υπερβαίνουν το 8-10%.
Η ευρηματικότητα των επιχειρηματιών είναι εντυπωσιακή, αλλά σε αυτό που εστιάζουν είναι στην έκδοση αποδείξεων, καθώς οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ τίθενται εν αμφιβόλω εξαιτίας της διόγκωσης της φοροδιαφυγής.
Ειδικά στα νησιά, μόλις εμφανιστεί συνεργείο ελέγχου, «πέφτει σύρμα» από το λιμάνι ακόμη. Έτσι οι παραβατικοί είναι προστατευμένοι. Και δεν φθάνει αυτό.
Τα ειδικά συνεργεία της εφορίας τα «παρακολουθούν» από περιοχή σε περιοχή πάνω στο ίδιο νησί. Ξέρουν, δηλαδή, ότι κινούνται στο νότιο τμήμα, τη Χώρα ή το βόρειο και δουλεύουν ανάλογα.
Τέλος, και τα συνεργεία δεν αποτελούνται πάντα από ευσυνείδητους υπαλλήλους.
Φαινόμενα διαφθοράς καταγράφονται και μεταξύ των ελεγκτών, που έρχονται σε συναλλαγή με τους ελεγχόμενους εις όφελος και των δύο.
Η διοίκηση απαντά με κίνητρα αλλά και με αξιολόγηση του προσωπικού.
Έτσι, επιχειρείται η δημιουργία του μισθολογίου των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ. Πρόθεση του Γ. Πιτσιλή είναι να υπάρξουν ειδικές αμοιβές για όσους βρίσκονται σε ειδικές θέσεις ή θέσεις ευθύνης π.χ. μεγάλα ελεγκτικά κέντρα ή κεντρικές εφορίες, ενώ, όπως ισχύει στο υπόλοιπο Δημόσιο, οι μισθοί δεν θα συναρτώνται αυτομάτως από τη βαθμολογική εξέλιξη. Αυτό που ξεκαθαρίζουν από το επιτελείο του Γ. Πιτσιλή είναι ότι δεν πρόκειται να γίνουν μειώσεις μισθών. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση θα επιχειρηθεί από τις περικοπές δαπανών ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ να αυξηθούν οι μισθοί των νεοεισερχομένων στην υπηρεσία, που σήμερα λαμβάνουν 720 ευρώ.