Η Ελλάδα εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. Στη διάρκεια του 2018, καταναλώθηκαν στην Ελλάδα 3,9 δισ. παράνομα τσιγάρα, εκ των οποίων το 1,5 δισεκατομμύριο ήταν απομιμητικά.
Η αυξητική τάση που καταγράφεται οδηγεί σε σημαντικά χαμένα έσοδα για την κυβέρνηση, της τάξεως των 700 – κατά προσέγγιση – εκατομμυρίων το χρόνο, όπως προκύπτει από την ετήσια μελέτη της KPMG για το μέγεθος και την εξέλιξη της παράνομης αγοράς τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οι αυξημένες έφοδοι σε παράνομα εργοστάσια το 2018 δείχνουν την αλλαγή δράσης των εγκληματικών οργανώσεων, από την εισαγωγή παράνομων προϊόντων, σε εγχώρια, πλέον, παραγωγή.
Η μελέτη Stella της KPMG για την κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2018, η οποία εκδόθηκε τον Ιούνιο 2019, αποκάλυψε ότι καταναλώθηκαν στην Ε.Ε. 43,6 δισ. παράνομα τσιγάρα, ποσότητα ισοδύναμη σε μέγεθος με το σύνολο της νόμιμης αγοράς πωλήσεων τσιγάρων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστρίας και της Δανίας.
Αυτή η πραγματικότητα κόστισε στις κυβερνήσεις 10 δισ. ευρώ χαμένα έσοδα. Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων το 2018 στην Ε.Ε. υπολογίζεται στο 8,6% της συνολικής κατανάλωσης και αντιστοιχεί σε 43,6 δισ. τσιγάρα.
Η μελέτη εντόπισε 33% αύξηση στα απομιμητικά τσιγάρα – το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί ιστορικά – με την κατανάλωση να φτάνει στα 5,5 δισεκατομμύρια απομιμητικά τσιγάρα το 2018.
Σε δεκαπέντε από τις χώρες οι οποίες περιλαμβάνονται στη μελέτη, παρατηρήθηκε αύξηση στην κατανάλωση απομιμητικών τσιγάρων, με το μεγαλύτερο όγκο να καταγράφεται στην Ελλάδα (1,5 δισ. τσιγάρα) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (0,9 δισ. τσιγάρα).