Κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, δήμους και εφορία.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής αύριο Τρίτη, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια την επόμενη Τρίτη 14 Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη ρύθμιση των 120 δόσεων υπάγονται όλοι, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ενώ η καινοτομία του νομοσχεδίου έγκειται στο ότι προβλέπεται «κούρεμα» της βασικής οφειλής για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ρύθμιση για τις 120 δόσεις καλύπτει την συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών και απευθύνεται σε όλους τους φορολογούμενους.

Θα μπορούν να μπουν όλα τα φυσικά πρόσωπα, μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, επαγγελματίες και επιστήμονες, επαγγελματίες που έχουν χάσει την ιδιότητα, εισοδηματίες, αλλά και τα μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών το ποσό οφειλών των φυσικών προσώπων που μπορεί να ρυθμιστεί εν δυνάμει είναι 13 δισ. ευρώ.

Για φυσικά πρόσωπα είναι μέχρι μηνιαίες 120 δόσεις με λιγότερες τις 18, εκτός εάν η δόση θα ήταν κάτω από 30 ευρώ, οπότε θα είναι λιγότερες οι δόσεις. Η μικρότερη μηνιαία δόση είναι 30 ευρώ, οι λιγότερες δόσεις 18 και οι περισσότερες 120.

Παράλληλα ανέφερε ότι για φυσικά πρόσωπα με οφειλές προς την εφορία, στις 31/12/2018, ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν 3,467 εκατ. φορολογούμενοι, που όφειλαν συνολικά 36,138 δισ. ευρώ, αλλά από αυτούς 3.172 φυσικά πρόσωπα έχουν οφειλές από 1 εκατ. ευρώ και πάνω, συνολικά, 23 δισ. ευρώ. Τελικά, το ποσό που μπορεί να ρυθμιστεί εν δυνάμει είναι 13 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις εταιρείες, στις μη κερδοσκοπικές (σωματεία, σύλλογοι, ιδρύματα κτλ.) διατηρείται η δυνατότητα για ως 120 δόσεις, ακριβώς το ίδιο με τα φυσικά πρόσωπα, ενώ για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι δόσεις είναι:

● ως 18 δόσεις (αντί ως 12 σήμερα) για οφειλές από τακτική αιτία (εισόδημα, ΕΝΦΙΑ, κτλ.) που έχουν βεβαιωθεί ως 31/12/2018

● ως 30 δόσεις (αντί 24 ως σήμερα) για οφειλές από έκτακτη αιτία ή εφάπαξ καταβαλλόμενες οφειλές (ΦΠΑ, φόρος κληρονομιάς, μεταβίβασης, κτλ).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης