Κρατική και όχι ατομική ευθύνη είναι η ενίσχυση του συστήματος υγείας και η δημόσια καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, όπως ανέφερε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευθεί για την καταβολή του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους.
Μιλώντας στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για τα επαγγελματικά ταμεία, το οποίο το ΚΚΕ καταψηφίζει, είπε πως για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού δεν πρέπει να συγκαλύπτεται πίσω από την ατομική ευθύνη η κρατική ευθύνη για προσλήψεις στην υγεία, για άνοιγμα όλων των κλινών ΜΕΘ, για την 24ωρη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την επίταξη ιδιωτικών κλινικών και το άνοιγμα των νοσοκομείων που έκλεισαν επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και επί ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι και την κοινωνική ασφάλιση, κυβερνήσεις και ΕΕ, την μετέτρεψαν σε ατομική ευθύνη με το σύστημα των τριών πυλώνων. Ειδικά για τα επαγγελματικά ταμεία υποστήριξε ότι λειτουργούν ως επενδυτές μετατρέποντας τις αποταμιεύσεις των ασφαλισμένων σε χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντλήσουν χρήμα οι αγορές.
Πρόσθεσε ότι οι αποδόσεις τους θα εξαρτώνται από την πορεία των χρηματαγορών και της καπιταλιστικής οικονομίας και θύμισε το παράδειγμα της «Enron», όπου χάθηκαν τα χρήματα των ασφαλισμένων.
Αναφορικά με τις χθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης, σημείωσε πως είναι ανεπαρκείς για τους εργαζόμενους αφού δεν αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημά τους και δεν μπορούν να αντιστρατευθούν τα αντεργατικά μέτρα, τα οποία, αξιοποιώντας σήμερα την πανδημία, οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν στο χέρι τους.
«Άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας χθες ομολόγησε ότι υπήρξαν 40.000 απολύσεις μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, για τις οποίες η κυβέρνηση δεν έχει δηλώσει τι θα κάνει» συμπλήρωσε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί το δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους σημειώνοντας: «Μας γεννά τεράστιο προβληματισμό η μη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα καταβληθεί το δώρο του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι “θα το δούμε”».
«Να μην σας μπαίνουν τέτοιες ιδέες, διότι έτσι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι ανοίγει η κερκόπορτα και το λέμε αυτό γιατί προσπαθείτε να διαμορφώσετε μια συλλογική και κοινή αντίληψη ότι, επειδή υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις, πρέπει όλοι να πληρώσουμε, όπως έγινε με την καπιταλιστική κρίση που πλήρωσαν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα και αλώβητοι βγήκαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
»Αν σας μπαίνουν τέτοιες ιδέες ότι ο λαός θα αποδεχθεί να καταργηθούν και να μπουν σε καραντίνα τα εργασιακά του δικαιώματα για να θωρακιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και να υλοποιηθούν όλα τα αντεργατικά μέτρα που είχαν στο συρτάρι τους, είστε βαθιά γελασμένοι» σχολίασε προσθέτοντας:
«Η πανδημία να μη γίνει πρόσχημα για την κατεδάφιση εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει».
Τέλος, ο κ. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι «η απαγόρευση των συναθροίσεων έως 10 άτομα δεν πρέπει να αξιοποιηθεί για να μπουν εμπόδια στους εργαζόμενους που αντιδρούν σε μέτρα εργοδοτικής αυθαιρεσίας».