Έως και το 113% του εισοδήματός του πρέπει να πληρώσουν για εισφορές οι μηχανικοί που είναι ασφαλισμένοι στο τέως Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (τέως ΤΣΜΕΔΕ).
Γι’ αυτό προσφεύγουν μαζικά στη δικαιοσύνη προκειμένου να ακυρώσουν τις αναδρομικές εισφορές που πρέπει να καταβάλουν για το 2011-2012. Σημειώνεται ότι αύριο το πρωί θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των προέδρων του ΤΕΕ, του Οικονομικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και του ΔΣΑ με τον διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα καυτά προβλήματα των ελευθέρων επαγγελματιών σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΕΕ:
Προσφυγές κατέθεσαν δεκάδες διπλωματούχοι μηχανικοί, μέλη του ΤΕΕ, με τον συντονισμό του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, προκειμένου να ακυρώσει η Ελληνική Δικαιοσύνη τις μη σύννομες και παράλογες πρόσθετες, αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές που επιβάλλει ο ΕΦΚΑ για τα έτη 2011 και 2012, αποστέλλοντας τα σχετικά ειδοποιητήρια, καθώς εξωθούν τους Έλληνες Μηχανικούς σε οικονομικό μαρασμό και παραβιάζουν σωρεία διατάξεων και αρχών τόσο του Ελληνικού Συντάγματος όσο και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Συγκεκριμένα, κάνοντας χρήση των διατάξεων περί ομοδικίας, ως προς την άσκηση των προσφυγών, καθότι υφίσταται ταυτότητα πραγματικού και νομικού αντικειμένου ως προς την ένδικη κοινωνικοασφαλιστική διαφορά, δεκάδες Έλληνες Διπλωματούχοι Μηχανικοί, μέλη του ΤΕΕ, με κοινωνική και συνδικαλιστική δράση ετών και ποικίλη επαγγελματική πορεία, κατέθεσαν δύο ομαδικές προσφυγές ενώπιων του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, προκειμένου να ακυρωθούν τα ειδοποιητήρια (αναδρομικής) πληρωμής (πρόσθετων) εισφορών ασφάλισης εξαμήνου 2012 του τέως ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, που σήμερα διεκδικεί ο ΕΦΚΑ από το χειμαζόμενο τεχνικό κόσμο της χώρας.
Επιπλέον, οι προσφεύγοντες διπλωματούχοι μηχανικοί, υπό τον συντονισμό του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ζητούν να παραπεμφθούν οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας με βάση τις διατάξεις του Ν. 3900 του 2010 για την πρότυπη δίκη, καθώς υφίσταται ουσιαστική αντισυνταγματικότητα της νομοθετικής ρύθμισης με βάση την οποία εκδόθηκαν οι προσβαλλόμενες πράξεις.