Τις θέσεις της για τους πλειστηριασμούς και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων παρουσιάζει η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία σημειώνει ότι, «με αφορμή την έναρξη των πλειστηριασμών κατοικιών και επιχειρήσεων με ηλεκτρονικό τρόπο, αλλά και με τις κλασικές διαδικασίες, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία της χώρας, η ΟΤΟΕ επαναφέρει τις προτάσεις που έχει καταθέσει εδώ και πολύ καιρό στην κυβέρνηση και στα κόμματα, αλλά και δημόσια, με ημερίδες παρουσίασης των θέσεών της, τις οποίες θεωρεί επίκαιρες, ουσιαστικές και χρήσιμες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Σε ό,τι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, πάγια θέση της Ομοσπονδίας, από την αρχή της οικονομικής κρίσης, είναι ότι «θα πρέπει να υπάρχει σαφής πρόβλεψη για την προστασία των συνεπών, αλλά σε αδυναμία αποπληρωμής δανειοληπτών, όχι μόνο με άτυπες προφορικές δηλώσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας είτε της κυβέρνησης είτε των τραπεζών, αλλά με νομική προστασία, που σήμερα δεν υπάρχει και πρέπει να θεσμοθετηθεί.

Η ελληνική κοινωνία και κύρια τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα και οι άνεργοι θα πρέπει να προστατευθούν πλήρως, εξασφαλίζοντας το δικαίωμά τους στην πρώτη κατοικία, μέσα από κάθε μορφής ρυθμίσεων των οφειλών τους, που θα λαμβάνουν υπόψη και την πραγματική εισοδηματική τους κατάσταση σήμερα, ώστε να εξυπηρετηθούν και να προστατευθούν πραγματικά τα ελληνικά νοικοκυριά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνει η ΟΤΟΕ, «το θεσμικό πλαίσιο που νομοθέτησε η κυβέρνηση για την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, περιέχει σοβαρούς κινδύνους για την οικονομική σταθερότητα και την παραγωγική προοπτική της χώρας. Οι κίνδυνοι αυτοί απορρέουν από την προωθούμενη δημιουργία μίας δευτερογενούς αγοράς ακινήτων και τιτλοποίησης εξυπηρετούμενων και μη δανείων, η οποία θεσμοθετήθηκε και μπορεί να οδηγήσει σε μία ανεξέλεγκτη και περαιτέρω μείωση των τιμών των ακινήτων στη χώρα μας και σε δεύτερο στάδιο στην εμπέδωση συνθηκών “φούσκας” τιτλοποιημένων δανείων και ομολόγων, υποσκάπτοντας συνολικά την κοινωνική συνοχή και τη σταθερότητα στον κλάδο και στην οικονομία».

Η συνολική πρόταση της ΟΤΟΕ

«Ήταν και παραμένει πάγια θέση μας, την οποία δημοσιοποιήσαμε εγκαίρως και, παράλληλα, ενημερώσαμε κυβέρνηση και κόμματα ότι απαιτείται η ίδρυση Εθνικού Διατραπεζικού Φορέα Απόκτησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αναπτυξιακή προοπτική και κοινωνική ευαισθησία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι αναγκαία η συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων: Των τραπεζών, του ΤΧΣ, της ΤτΕ και της συμμετοχής ιδιωτικών κεφαλαίων, υπό την στρατηγική επίβλεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Ιδιωτικού Χρέους» τονίζει η ΟΤΟΕ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «κύριος στόχος είναι η εμπέδωση της απαραίτητης ασφάλειας και πίστης προς το τραπεζικό σύστημα, καθώς έτσι απομακρύνεται οριστικά ο κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης καταστροφικής για τις τράπεζες και της εξαΰλωσης της οικονομίας της χώρας, ενώ, παράλληλα, δημιουργούνται όροι παροχής ρευστότητας από και προς το τραπεζικό σύστημα.

Με τη συγκεκριμένη πρόταση, αποτρέπεται η μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο διεθνή σκιώδη τραπεζικό τομέα (funds), προστατεύονται με αποτελεσματικό τρόπο οι δανειολήπτες, ενισχύονται οι εργασίες του επίσημου τραπεζικού τομέα, η αναπτυξιακή προοπτική και η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας».

«Σε κάθε περίπτωση, το δικό μας χρέος παρέμβασης σε τέτοια κρίσιμα θέματα που αφορούν στην ελληνική κοινωνία, στους εργαζόμενους και στην οικονομία της χώρας μας, θα συνεχίσει να ασκείται όχι μόνο με θέσεις και προτάσεις, αλλά και με πράξεις, στο πλαίσιο της δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο των τραπεζών» υπογραμμίζει η ΟΤΟΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης