Πίεση στην Πολωνία να στηρίξει τον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκή Ένωσης για επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% ασκεί η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.
Η Πολωνία αποτελεί το μοναδικό εμπόδιο στον σχεδιασμό της ΕΕ, καθώς άσκησε βέτο τον Απρίλιο στη θέση σε ισχύ της σχετικής συμφωνίας 137 χωρών, που επετεύχθη τον περασμένο Οκτώβριο με στόχο τον τερματισμό ενός ανταγωνιστικού καθοδικού σπιράλ, που έσπρωχνε ολοένα και χαμηλότερα τους φορολογικούς συντελεστές.
Τι ζητά η Βαρσοβία
Η νέα υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, Μαγκνταλένα Ρζιεσκόφσκα, ζητά να οριστεί μια «νομικά δεσμευτική» σχέση μεταξύ του παγκόσμιου ελάχιστου φόρου και του έτερου πυλώνα των φορολογικών διαπραγματεύσεων: Της ανακατανομής ορισμένων φορολογικών δικαιωμάτων επί των πολυεθνικών επιχειρήσεων από τις χώρες στις οποίες έχουν την έδρα τους σε αγορές όπου δραστηριοποιούνται και στις οποίες αποκομίζουν κέρδη.
Για ορισμένες χώρες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις του ΟΟΣΑ, ο λεγόμενος «πρώτος πυλώνας» αποτελεί την πιο επιθυμητή παγκόσμια φορολογική αλλαγή, καθώς επιτρέπει στα κράτη να εισπράττουν έσοδα από μεγάλους τεχνολογικούς γίγαντες των ΗΠΑ όπως η Alphabet της Google, το Facebook της Meta, η Amazon και η Apple.
Ωστόσο ο δεύτερος πυλώνας, αυτός της ανακατανομής, δεν ήταν μέρος της συμφωνίας του Οκτωβρίου και δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Αυτό το πιο περίπλοκο σχέδιο απαιτεί αλλαγές στις διεθνείς φορολογικές συνθήκες και η Ρζιεσκόφσκα έχει εκφράσει ανησυχίες ότι εάν αποτύχει, ο παγκόσμιος ελάχιστος φόρος θα επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος του Ecofin, Μπρούνο Λε Μερ, έχει εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με τις αιτιάσεις της Βαρσοβίας, εν μέσω συνεχιζόμενων νομικών διαφορών μεταξύ Πολωνίας και ΕΕ.
Οι συναντήσεις Γέλεν
Η Γέλεν συναντήθηκε με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι και επρόκειτο αργότερα να συναντηθεί με την Πολωνή ΥΠΟΙΚ τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Σε δήλωση που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών μετά τη συνάντηση με τον Μοραβιέτσκι η Γέλεν υπογράμμισε την ανάγκη να συνυπογράψει η Πολωνία τη φορολογική συμφωνία επειδή θα «αυξήσει σημαντικά τα έσοδα προς όφελος των πολιτών τόσο της Πολωνίας όσο και των ΗΠΑ».
Το Φορολογικό Παρατηρητήριο της ΕΕ έχει εκτιμήσει ότι ο φόρος θα αποφέρει στην Πολωνία 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κάλυψη του υψηλού κόστους φιλοξενίας Ουκρανών προσφύγων.