Άνθρακες ο θησαυρός των υποσχέσεων της κυβέρνησης για αποκατάσταση της αρχής της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, υποστηρίζει η ΓΣΕΕ, η οποία σημειώνει πως «με εγκυκλίους η κυβέρνηση επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους ισχυριζόμενη ότι δήθεν επαναφέρει τη γενική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μετά τον Αύγουστο του 2018».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ:
«Με αλλεπάλληλες δηλώσεις η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μετά τη λήξη του Προγράμματος Προσαρμογής έχει προνοήσει με νόμο του 2017 για την επαναφορά δύο βασικών αρχών για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που η ισχύς τους είχε ανασταλεί με τα Μνημόνια.
Η μία είναι η αρχή της εφαρμογής της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης, όταν στην περίπτωση του έχουν εφαρμογή περισσότερες υποχρεωτικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας για τους όρους αμοιβής και της συνθήκες εργασίας του (επιχειρησιακή, κλαδική, ομοιοεπαγγελματική).
Η δεύτερη αρχή του εργατικού Δικαίου που υποτίθεται ότι επανέρχεται μετά τον Αύγουστο του 2018 είναι η αρχή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Πρόκειται για τη δυνατότητα του Υπουργού Εργασίας, με απόφασή του να επεκτείνει για λόγους δημόσιου συμφέροντος, την υποχρεωτική εφαρμογή σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου οικονομικής δραστηριότητας ή του επαγγέλματος, των όρων συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που κατ’ αρχήν δεσμεύουν μόνο εργοδότες και εργαζόμενους, που είναι μέλη των συμβαλλόμενων εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων για λόγους ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων και αποφυγής του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, που εφαρμόζουν ή μη τη συλλογική σύμβαση εργασίας.
Με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας (13-6-18) για τον έλεγχο συνδρομής των προϋποθέσεων της επεκτασιμότητας (οι συμβαλλόμενοι εργοδότες να απασχολούν τουλάχιστον το 51% των εργαζόμενων του κλάδου) η Κυβέρνηση χωρίς ντροπή παραχωρεί δικαίωμα βέτο στην εργοδοτική οργάνωση για την επέκταση της συλλογικής σύμβασης με το τρικ της προϋπόθεσης κατάθεσης του μητρώου μελών της, κάτι που επαφίεται στην πλήρη διακριτική ευχέρεια της ίδιας της εργοδοτικής οργάνωσης!
Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αναφέρει «σε περίπτωση μη υποβολής από την εργοδοτική οργάνωση του μητρώου μελών της και της συνακόλουθης αδυναμίας τήρησης της προβλεπόμενης διαδικασίας, η επέκταση της συλλογικής σύμβασης δεν είναι δυνατή».
Ανέκαθεν την επέκταση ζητούσε η πλευρά των εργαζομένων και παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις, η εργοδοτική πλευρά, πρόβαλλε εμπόδια στη σχετική Υπουργική Απόφαση, που στάθμιζε το Δημόσιο Συμφέρον και αποφάσιζε ανάλογα.
Με αυτό το τρικ η βασική αρχή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που μεταβατικά είχε ανασταλεί, όχι μόνο δεν επανέρχεται από τον Αύγουστο του 2018 αλλά δέχεται θανάσιμο πλήγμα πριν καλά καλά δήθεν αναβιώσει”.