Τελικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατάφερε να επιβάλλει την άποψή του περί επιβολής minimum φορολόγησης των πολυεθνικών, διασφαλίζοντας έτσι την υστεροφημία του.
Πρόκειται για ιστορική συμφωνία η οποία επετεύχθη στο πλαίσιο της συνάντησης των G7 και η οποία για πρώτη φορά στην παγκόσμια οικονομία προβλέπει την επιβολή ενός ελάχιστου φόρου επί των κερδών στις πανίσχυρες πολυεθνικές εταιρείες που ελέγχουν τον πλανήτη.
Πρόκειται για μια πολιτική νίκη, ωστόσο μένει να αποδειχθεί το πώς θα εφαρμοστεί τελικά στην πράξη.
Πιο αναλυτικά, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν σε έναν παγκόσμιο φόρο εταιρειών στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, οι υπουργοί Οικονομικών, που συναντώνται στο Λονδίνο, συμφώνησαν στην επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου της τάξεως του 15%.
«Δεσμευόμαστε να φτάσουμε σε μια ισότιμη λύση ως προς την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης με τις χώρες να αποκτούν δικαιώματα φορολόγησης τουλάχιστον 20% επί του κέρδους που θα ξεπερνάει ένα περιθώριο 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες», αναφέρει μια ανακοίνωση των υπουργών, σύμφωνα με το Reuters.
«Θα φροντίσουμε για τον απαραίτητο συντονισμό μεταξύ της εφαρμογής των νέων διεθνών φορολογικών κανονισμών και της κατάργησης όλων των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών», σημειώνεται.
Η εν λόγω κίνηση θα μπορούσε να φέρει δισεκατομμύρια δολάρια στα ταμεία, προκειμένου να καλύψουν τα χρέη που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19.
Επί χρόνια, οι πλούσιες χώρες προσπαθούν να συμφωνήσουν στον τρόπο με τον οποίο θα αυξήσουν τον φόρο που καταβάλουν πολυεθνικές όπως οι Google, Amazon και Facebook, οι οποίες συχνά δηλώνουν τα έσοδά τους σε χώρες όπου πληρώνουν ελάχιστο ή και καθόλου φόρο.
Το βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του ανέφερε:
- Θα πληγούν οι διεθνείς επιχειρηματικοί όμιλοι με περιθώρια κέρδους τουλάχιστον 10%.
- Τα μέτρα θα συμβάλουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αυτής της κλίμακας.
Ο στόχος είναι να σταματήσουν οι πολυεθνικές εταιρείες να μεταφέρουν κέρδη για να μειώσουν τους φορολογικούς λογαριασμούς τους, να τις κάνουν να πληρώσουν περισσότερα σε χώρες όπου λειτουργούν και να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους για να αντιμετωπίσουν το εμπόριο άυλων αγαθών, όπως τα δεδομένα και οι πληροφορίες.
Η συμφωνία των G7 υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν βρει έναν τρόπο να τετραγωνίσουν τον κύκλο, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν όλες οι εταιρείες τεχνολογίας. Ωστόσο, μένουν ανοικτές αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να επιλυθούν στις συνομιλίες που θα διεξαγάγει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στα τέλη Ιουνίου.