Το πρόγραμμα επιχορήγησης των φορέων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ), που αναμένεται να προκηρυχθεί το φθινόπωρο, περιέγραψε ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Αντώνης Βόρλοου, σε συνέντευξή του.

Ο κ. Βόρλοου μιλώντας στο asfalistiko.gr, ανέλυσε τα χαρακτηριστικά της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, τονίζοντας ότι η αποκωδικοποίηση εννοιών, περιεχομένων και στόχων είναι εξαιρετικά σημαντική για την κατανόηση κάθε νέου πλαισίου το οποίο επιχειρεί να αλλάξει οπτικές, πρακτικές και κυρίως νοοτροπίες.

Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία επιχειρεί να αλλάξει συνολικά μια εμπεδωμένη κουλτούρα, με τις εν λόγω επιχειρήσεις να υπηρετούν τρεις κεντρικές αντιλήψεις: την κοινωνική προσφορά, τη δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων και τον περιορισμό του ατομικού επιχειρηματικού οφέλους, τόνισε ο κ. Βόρλοου.

Αναλύοντας το πρόγραμμα επιχορήγησης αναφέρθηκε στα κέντρα στήριξης, που όπως είπε, είναι ο πρώτος πυλώνας ο οποίος αποτελείται κι αυτός από τρεις πυλώνες.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι οι επιχορηγήσεις, οι δράσεις επιχορήγησης των φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με ένα κεφάλαιο για να μπορέσουν να ξεκινήσουν μια επιχειρηματική δραστηριότητα ή να αναπτύξουν μια δραστηριότητα την οποία έχουν ξεκινήσει ήδη.

«Η λογική είναι ότι θα πάμε σε τρεις κατηγορίες επιχορηγήσεων, ανάλογα με το μέγεθος του κάθε φορέα. Οι μικροί φορείς που μόλις έχουν ξεκινήσει ή δεν έχουν καθόλου κεφάλαια, θα μπορούν να υποβάλλουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο για επιχορήγηση μέχρι 30.000 ευρώ με 100% χρηματοδότηση, χωρίς ίδια συμμετοχή.

Οι φορείς που έχουν μια δυνατότητα πρόσβασης σε πόρους ή έχουν ξεκινήσει και έχουν έσοδα στη λειτουργία τους, θα μπορούν να πάνε σε ένα λίγο μεγαλύτερο σχέδιο, μέχρι 70.000 ευρώ όπου για το πλεονάζον ποσό από τις 30.000 μέχρι τις 70.000, η επιχορήγηση θα είναι 80%», τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Βόρλοου το φθινόπωρο αναμένεται να γίνει η σχετική προκήρυξη, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η προκήρυξη για τους νέους φορείς με πόρους από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, από τα 13 ΠΕΠ, όπου αυτά θα απευθύνονται στους νέους φορείς και θα είναι αντίστοιχου χαρακτήρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ