«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και στις φορολογικές διατάξεις.
Ένα ευεργετικό μέτρο, όπως η ουσιαστική ακύρωση της φορο-απαλλαγής για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση ακινήτων “ακυρώνεται” μέσω μερικών κρίσιμων λεπτομερειών.
Η έκπτωση φόρου 40% δίνεται μόνο για τις εργασίες και όχι για τα υλικά, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι η εμπορία υλικών εμφανίζει μικρή σχετικά φοροδιαφυγή σε σχέση με τις τεχνικές υπηρεσίες κι εργασίες, όπου δεν κόβεται απόδειξη ούτε για τους τύπους. Ωστόσο η δαπάνη για την προμήθεια υλικών είναι μεγάλη για τους ιδιώτες, ενώ το κόστος των εργασιών δεν είναι πολύ μεγάλο τις περισσότερες φορές.
Παράλληλα, η πρόβλεψη του νομοσχεδίου ότι όσοι κάνουν χρήση της συγκεκριμένης φοροαπαλλαγής του κόστους των εργασιών με e-πληρωμή χάνουν έως το τέλος του 2026 την έκπτωση 5% από το εισόδημα ενοικίων χωρίς παραστατικά, ακυρώνει τη μια από τις δύο ευεργετικές διατάξεις.
Σήμερα ένας φορολογούμενος που δηλώνει ετήσιο εισόδημα από ενοίκια, για παράδειγμα, 30.000 ευρώ φορολογείται για 28.500 ευρώ καθώς 1.500 ευρώ αφαιρούνται λόγω αποσβέσεων και δαπανών συντήρησης χωρίς δικαιολογητικά.
Με δεδομένο ότι η απαίτηση του ιδιοκτήτη να εκδοθεί τιμολόγιο ή απόδειξη παροχής υπηρεσιών θα συνοδευτεί από χρέωση ΦΠΑ 24% και θα χαθεί και η έκπτωση από το εισόδημα, το ουσιαστικό όφελος για τον ιδιοκτήτη από τη συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή περιορίζεται δραματικά σε σημείο που να υπάρχουν αμφιβολίες για το αν συμφέρει τελικά.
Ακόμη και για εκείνον που ανακαινίζει το σπίτι του, το οποίο δεν διαθέτει προς ενοικίαση το πραγματικό όφελος δεν είναι τόσο σαφές μετά την επιβολή υψηλού ΦΠΑ της τάξης του 24%.