Του ζήτησαν να μειώσει τον φόρο στο εμφιαλωμένο τσίπουρο για να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός από το χύμα και κατάλαβε ότι πρέπει να εκτινάξει τον χαμηλό φόρο του δεύτερου.

Ο λόγος για τον Βαγγέλη Αποστόλου, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που φαίνεται να έχει σχεδιάσει και να είναι έτοιμος να αυξήσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο χύμα τσίπουρο από τα 57 λεπτά στα 6 ευρώ. Όσο είναι δηλαδή και στο τυποποιημένο προϊόν.

Αυτό παραδέχθηκε σε τηλεοπτική του εμφάνιση, επικαλούμενος μάλιστα τον ΟΟΣΑ και την Κομισιόν.
Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει μνημονιακή δέσμευση ή πίεση όπως ο ίδιος παραδέχθηκε.

Παρόλα αυτά – όπως ανέφερε – υπάρχει πίεση για κατάργηση της διακίνησης χύμα τσίπουρου από τις προβλέψεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, αλλά και πίεση από τις αποφάσεις της Κομισιόν για αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

«Ήδη με αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απειλούμαστε με παραπομπή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια», τόνισε ο Υπουργός.

Και πρόσθεσε: «ταυτόχρονα οι επαγγελματίες αποσταγματοποιοί καταγγέλλουν αθέμιτο ανταγωνισμό από τη μαζική και ανεξέλεγκτη διακίνηση χύμα τσίπουρου στην ελληνική επαρχία, γεγονός που σχετίζεται και με θέματα δημόσιας υγείας.

Όλα αυτά σωστά αλλά χρησιμοποιούνται εκ του… πονηρού.

Το αίτημα, της κοινωνίας, των φτωχών ανθρώπων είναι να μειωθεί ο φόρος στο επίπεδο του χύμα τσίπουρου, δηλαδή στα 57 λεπτά ανά λίτρο ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν ένα τσιπουράκι, το δεύτερο «εθνικό ποτό» μετά το ούζο.

Σχετικό ερώτημα από το Κίνημα Αλλαγής αλλά με διαφορετική φιλοσοφία

Σχετικό ερώτημα θέτει με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ο βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Κώστας Μπαργιώτας.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Τύρναβο ο Υπουργός δήλωσε –μεταξύ άλλων-:

«Είναι δική μου εντύπωση πως σε μια πρώτη κίνηση που θα συνοδεύει τη διακίνηση του τσίπουρου εκτός του τόπου παραγωγής με στοιχεία φορολογικά, δηλαδή με τυποποιημένη διαδικασία, εάν συνοδευτεί και από την αύξηση του φόρου από τα 57 λεπτά να πάμε, δική μου άποψη είναι, τουλάχιστον σε πρώτη φάση στα 6 ευρώ το λίτρο, τότε λοιπόν θα μπορέσουμε και να βάλουμε τάξη στο τσίπουρο και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε πολύ περισσότερα έσοδα από πλευράς του δημοσίου από τον φόρο του τσίπουρου σε σχέση με τα έσοδα που έχουμε πάρει από τη φορολόγηση του κρασιού».

Πρότεινε, δηλαδή, να αντικατασταθεί ο φόρος στο εμφιαλωμένο κρασί με ένα νέο, υψηλότερο φόρο στο εμφιαλωμένο τσίπουρο. Αυτό λέγεται αρχή του ισοδύναμου πλήγματος. Ο φόρος στο κρασί πρέπει να καταργηθεί άμεσα χωρίς ισοδύναμες, καινούριες καταστροφές.

Εάν αυξηθεί τελικά ο φόρος στο χύμα τσίπουρο, μόνο για τον Τύρναβο σημαίνει ότι θα εγκαταλειφθούν πάνω από 12.000 στρέμματα με αμπέλια και πάνω από 200.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα. Σήμερα, το βράσιμο στο τσίπουρο κρατά στο επάγγελμα του αμπελουργού μικροκαλλιεργητές και στηρίζει πάνω από 25.000 οικογένειες.

Το δε επιχείρημα πως η υπέρμετρη φορολογία θα χτυπήσει το λαθρεμπόριο είναι παντελώς αβάσιμο. Σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Περιμένουμε να έρθει ο κ. Αποστόλου στη Βουλή και να ξεκαθαρίσει:

1) Επιμένει στις δηλώσεις που έκανε στον Τύρναβο; Σκοπεύει όντως να αυξήσει τον φόρο στο χύμα τσίπουρο των «διήμερων» από τα 57 λεπτά στα 6 ευρώ;

2) Έχει έρθει σε συνεννόηση με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών έχει καταθέσει πλήρη φάκελο με τις προτάσεις της;