Μη επιστρεπτέες προκαταβολές προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά την αναθεώρηση του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ που ανεβάζει την οροφή του ορίου των κρατικών ενισχύσεων κατά επιχείρηση.
Μιλώντας στο real Fm, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι με την αύξηση της οροφής των κρατικών ενισχύσεων που αποφασίστηκε χθες το βράδυ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνεται η δυνατότητα για ενίσχυση επιχειρήσεων που έχουν φτάσει το όριο των κρατικών ενισχύσεων να συνεχίζει να λαμβάνει τέτοιου είδους ενισχύσεις ως επιδοτήσεις. Επίσης δίνει το δικαίωμα ενισχύσεις οι οποίες έχουν δοθεί ως επιστρεπτέες στο σύνολό τους ή κατά ένα μέρος να γίνουν επιδοτήσεις.
Σημειώνεται ότι με βάση την απόφαση της Επιτροπής παρατείνεται το προσωρινό πλαίσιο ενισχύσεων μέχρι και το τέλος του 2021 αντί του Ιουνίου όπως ίσχυε μέχρι χθες. Παράλληλα αυξάνεται η ανώτατη ενίσχυση για κάλυψη παγίων δαπανών από 3 σε 10 εκατ. ευρώ και διπλασιάζει τα όρια για όλα τα υπόλοιπα εργαλεία κρατικών ενισχύσεων. Με τον τρόπο αυτό δίνει περιθώριο κάθε είδους επιστρεπτέας ενίσχυσης να γίνουν επιδοτήσεις.
Σε αυτό το θέμα και στην ερώτηση αν οι τρεις πρώτοι κύκλοι της επιστρεπτέας προκαταβολής θα μπορούσαν να γίνουν μη επιστρεπτέες κατά το 50% όπως ισχύει για τον 4ο και το 5ο κύκλο του προγράμματος επανέλαβε ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί το 2022 οπότε θα αρχίσει η επιστροφή των ενισχύσεων, αλλά τόνισε με νόημα ότι με την προηγούμενη δήλωση του απάντησε εμμέσως και σε αυτή την ερώτηση.
Τόνισε επίσης ότι για το επόμενο διάστημα προωθείται το πρόγραμμα για επιδότηση παγίων δαπανών που δεν καλύπτονται από το τζίρο των επιχειρήσεων για το διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021. Το συγκεκριμένο μέτρο το οποίο ανακοινώθηκε χθες από τη Βουλή έχει ενταχθεί σε νομοσχέδιο και πρόκειται να ψηφιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Με βάση τα νέα όρια για τις κρατικές ενισχύσεις η κάλυψη θα γίνει αναδρομικά και με κρατική επιδότηση.
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι τα κρατικά διαθέσιμα επαρκούν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για όσο χρειαστεί και ενισχύονται με τις εξόδους της Ελλάδα στις αγορές όπως η τελευταία επιτυχημένη έκδοση του δεκαετούς ομολόγου από το οποίο η Ελλάδα άντλησε συνολικά κεφάλαια 3,5 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 0,8%.
Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουμε σε μνημονιακές δηλαδή περιοριστικές πολιτικές, καθώς με τη στήριξη που θα γίνεται στην οικονομία θα ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες της κρίσης. Μάλιστα σημείωσε ότι μέσα στην εβδομάδα μέσα από τις πρώτες δύο πληρωμές (η δεύτερη θα γίνει σήμερα) για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης και την πληρωμή της επιστροφής στους ιδιοκτήτες για τα μειωμένα ενοίκια του Νοεμβρίου, διοχετεύτηκε στην πραγματική οικονομία περίπου 1 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε πάντως ότι η ανάκτηση της απώλειας από την κρίση του κορωνοϊού ώστε η οικονομία να επανέλθει στα επίπεδα του 2019 δεν θα έρθει πριν από το τέλος του 2022.