«Θετικό εργαλείο οι Κωδικοποιήσεις της νομοθεσίας που διευκολύνει φορολογούμενους και διοίκηση», είναι η κατά πλειοψηφία κοινή συνισταμένη από τις τοποθετήσεις επί της Αρχής των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την «Κύρωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας» στην Ολομέλεια.

Ενστάσεις εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την προπαρασκευή της Κωδικοποίησης που προηγήθηκε, αλλά υπήρξαν και διαφωνίες για την ακολουθούμενη φορολογική πολιτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εισηγητής της ΝΔ Ιωάννης Πασχαλίδης αναλύοντας τις διατάξεις του νέου Κώδικα τάχθηκε «υπέρ» της Κωδικοποίησης τονίζοντας ότι «ενισχύει την ασφάλεια Δικαίου που διέπει τη βεβαίωση και την είσπραξη των φορολογικών εσόδων και κατ’ επέκταση στην ευχερέστερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του τόσο από τη διοίκηση όσο και από τους φορολογούμενους πολίτες και επιχειρήσεις».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου από τη δική της πλευρά αναγνώρισε ότι επί της Αρχής «είναι πάντοτε θετική και καλοδεχούμενη η προσπάθεια Κωδικοποίησης των νομοθετημάτων καθώς υπάρχει μια διάσπαρτη νομοθέτηση που προκαλεί σύγχυση και η αναζήτηση της αποτελεί έναν σύνθετο γρίφο». Μια τέτοια όμως Κωδικοποίηση θεμέλιο της φορολογικής διαδικασίας, σημείωσε η βουλευτής «είναι και μια ευκαιρία συζήτησης, αποτύπωσης συμπερασμάτων και των εμπειριών των προηγουμένων ετών, συνδιαμόρφωσης και εν τέλει αλλαγής όπου χρειάζεται». Δυστυχώς όμως, «στην παρούσα Κωδικοποίηση η κυβέρνηση επέλεξε να μην ακολουθήσει αυτό τον δρόμο και να μην κάνει διάλογο με τους φορείς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ουσιαστική αντιμετώπιση των διαπιστωμένων προβλημάτων.

Αντίθετα, έρχεται με μια επισπευσμένη διαδικασία». Η κυρία Παπανάτσιου επισήμανε ότι «κωδικοποιούνται μεν διατάξεις αλλά δεν λύνονται αβελτηρίες που έχουν δημιουργηθεί από την προηγούμενη νομοθέτηση επιμέρους διατάξεων». Χαρακτήρισε προσχηματικές τις διαδικασίες Κωδικοποίησης του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που προηγήθηκε όσο και του σημερινού Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, κατά την τοποθέτησή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επέκρινε τις πολιτικές της κυβέρνησης στα θέματα της ακρίβειας, του πληθωρισμού και της ενέργειας λέγοντας πως έχουμε «ένα εκρηκτικό πλέον μίγμα». Επίσης, αναφέρθηκε και στο θέμα του βουλευτή Ανδρέα Πάτση για την ενασχόλησή του με τα «κόκκινα» δάνεια και τις απευθείας αναθέσεις που του γινόντουσαν καθώς και για τις υποκλοπές λέγοντας πως «με ένα τέτοιο θέμα ανοικτό θα πάμε σε εκλογές;».

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανίτης ανέφερε ότι εμείς και χθες στην Επιτροπή υπερψηφίσαμε την Κωδικοποίηση του Κώδικα αλλά «για να είναι θετική κάθε τροποποίησή του χρειάζεται να συνοδεύεται από μια καλά τεκμηριωμένη αξιολόγηση στο τι πήγε και τι δεν πήγε καλά, τι πρέπει να αλλάξουμε. Χρειάζεται να ξαναδούμε συνολικά το φορολογικό μας σύστημα και τους Κωδικούς τροφοδότες του προϋπολογισμού». Άσκησε έντονη κριτική στις αλόγιστες τροποποιήσεις και την πολυνομία που σχηματίσθηκε όλα αυτά τα χρόνια ζητώντας από τις κυβερνήσεις να κάνουν την αυτοκριτική τους.

Αναρωτήθηκε κατά πόσο σ’ αυτή την Κωδικοποίηση έχουν εισακουστεί οι απόψεις των φοροτεχνικών, των λογιστών, των νομικών και σε ποιο βαθμό. «Ρυθμίζονται οι ανάγκες των φορολογουμένων ή έχουμε απλά ρυθμίσεις πελατειακών συμφερόντων;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπογράμμισε ότι η θετική μας στάση στην Κωδικοποίηση δεν αναιρεί τη θέση που είχε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε επιμέρους διατάξεις όταν αυτές νομοθετήθηκαν στην Βουλή. Ο βουλευτής παράλληλα αναφέρθηκε και στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας πως δυστυχώς «έχουμε πολιτική συσκότισης, αδιαφάνειας και ανεπάρκειας». Η ακρίβεια, τόνισε, ότι «από όλα τα στοιχεία φαίνεται πως ήρθε να μείνει» και δεν «έχουμε μέτρα άμεσης αντιμετώπισης».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα καταψήφισε την Κύρωση καθώς «η ουσία της Κωδικοποίησης αυτής είναι στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ικανότητας του κράτους να «ξεζουμίζει» τον λαό μέσα από ένα σταθερά αντιλαϊκό και ταξικό φορολογικό σύστημα, που συνδιαμορφώθηκε και υπηρετείται στην πράξη από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ». Επισήμανε πως το φορολογικό αυτό σύστημα «τσακίζει τα λαϊκά εισοδήματα και δίνει προκλητικές φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο. Καταλόγισε και στα τρία κόμματα πως η υπερφορολόγηση του λαού με άδικους έμμεσους φόρους είναι η κοινή τους πολιτική.

Στόχος του Κώδικα, είπε είναι «να καταστεί το κράτος πιο αποτελεσματικό στη μετακύλιση των φορολογικών βαρών στα μόνιμα υποζύγια και να εισπράττει πιο αποτελεσματικά. Η βουλευτής, μεταξύ άλλων εστίασε και στις εισπρακτικές εταιρείες λέγοντας πως μέσα και από αυτόν τον Κώδικά «διατηρούνται οι διατάξεις που διευκολύνουν τις κατασχέσεις ακόμα και για μικρές οφειλές προς το Δημόσιο, η ανάθεση είσπραξης δημοσίων εσόδων σε ιδιώτες που εκβιάζουν αποτελεσματικά τα λαϊκά στρώματα».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδρος, υποστήριξε πως «εάν και η Κωδικοποίηση της νομοθεσίας από μόνη της είναι κάτι το θετικό, θα την καταψηφίσουμε». Υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων ότι «η Κωδικοποίηση αυτή, όπως και του ΚΕΔΕ, έρχεται σε απαίτηση του άρθρου 119 του Ταμείου Ανάκαμψης και έχουν εγγραφεί ως ορόσημα, θυμίζοντας την μετονομασία της τρόικα σε θεσμούς. Δηλαδή, δεν πρόκειται για εκούσια απόφαση της κυβέρνησης αλλά για μία ουσιαστικά εντολή της ΕΕ, που εάν δεν τηρηθεί δεν θα μπορέσουν να εισπραχθούν τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου».

Αμφισβήτησε την πρόθεση όλων των κυβερνήσεων που υπόσχονται την απλοποίηση της διαδικασίας. Η κατάσταση αυτή είπε «δεν θα αλλάξει όσο κυβερνούν την Ελλάδα τα κόμματα που την κατέστρεψαν». Επισήμανε ότι υπάρχει έλλειμμα διαφάνειας για φόρους και οφειλές που έχουν διαγραφεί χωρίς καμία αιτιολογία, ενώ παράλληλα επέκρινε την ανέλεγκτη λειτουργία της ΑΑΔΕ και την εισπρακτική της ικανότητα χαρακτηρίζοντάς την «τον δεύτερο πυλώνα, μετά το Υπερταμείο, ληστή της περιουσίας των Ελλήνων».

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης, δήλωσε πως το κόμμα του καταψηφίζει την Κύρωση του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, εστιάζοντας κυρίως στον ρόλο της ΑΑΔΕ που όπως είπε ενδυναμώνεται από αυτή την Κωδικοποίηση παρ’ όλο που «αποτελεί έναν εθνικό κίνδυνο καθώς έχει στην κατοχή και την διαχείρισή της, όλα τα φορολογικά δεδομένα της χώρας και πατώντας ένα κουμπί από την Καλιφόρνια μπορεί να τα διαγράψει».

Επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για κατάργηση της «χρεοδουλικής» ΑΑΔΕ που είναι ένα ξένο στοιχείο, με μια υπηρεσία που δεν θα ανήκει στον υπουργό και στην κυβέρνηση αλλά θα είναι διοικούμενο από ένα μεικτό σώμα κοινωνικής λογοδοσίας και συμμετοχής.

Η Κωδικοποίηση αυτή, είπε ο βουλευτής, «είναι ένα ακόμα νομοθέτημα της ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΕ για την φοροεπιδρομή των λαϊκών εισοδημάτων μεταφέροντας τα χρήματα στην τροϊκανή χοάνη». Η Ελλάδα, πρόσθεσε είναι υποταγμένη και «χρεοπαροικία» των δανειστών. Παράλληλα, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι μεταφέρει όσα χρήματα έχουν περισσέψει στους πολίτες, στις τσέπες λίγων και σε ολιγαρχίες.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια συνεχίζεται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης