Σε τρεις άξονες προχωράει το υπουργείο Ανάπτυξης τις πρωτοβουλίες για την διαμόρφωση και υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα, σε συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση και με κεντρικό στόχο τη σύγκλιση των εισοδημάτων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και την μείωση κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

Αυτό σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος εξειδικεύοντας τα μέτρα της κυβέρνησης για την στήριξη της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός επανέλαβε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία, ετοιμάζει την εξειδίκευση για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο σε συνέχεια, σε συνέχεια των μέτρων που ήδη υλοποιεί η κυβέρνηση με άμεσο στόχο την άμεση περαιτέρω ενίσχυση της βιομηχανίας και εξαγωγών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε αυξημένα φορολογικά κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις για έρευνα και ανάπτυξη συνολικού κόστους 40 εκατ ευρώ, ενώ υπογράμμισε ότι θα δίνεται Golden Visa και για επενδύσεις 250.000 ευρώ σε start-up επιχειρήσεις από 1η Ιανουαρίου 2025.

Ακόμη, διευρύνεται το κίνητρο για εμπορική εκμετάλλευση της πατέντας, όπου σήμερα ισχύει 3ετής απαλλαγή των σχετικών κερδών από φόρο. Διατηρείται η τριετία και με τη νέα ρύθμιση θεσπίζεται μείωση 10% του φόρου εισοδήματος για επιπλέον επτά έτη μετά τη λήξη της τριετίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους angel investors με την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του επενδυτή 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups, από 300.000 ευρώ που είναι σήμερα (κατ’ ανώτατο ποσό) σε 900.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις ή και εξαγορές μειώνεται το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από τη συνεργασία/μετασχηματισμό σε 100.000 ευρώ από 125.000 ευρώ για την εξασφάλιση φορολογικής απαλλαγής 30% επί των κερδών.

Παράλληλα θεσπίζεται η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων, με το δημοσιονομικό κόστος, με βάση την υπάρχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα, να ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Παράλληλα εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων , που σήμερα ανέρχεται σε 200%, για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, σε:

-250% για έργα συνεργασίας με είτε με startups είτε με ερευνητικά κέντρα

-300% για ΜμΕ έντασης γνώσης

-315% για ΜμΕ έντασης γνώσης αν υπερβαίνουν τον μέσο όρο των αντίστοιχων δαπανών των δύο προηγούμενων ετών.

Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι συνεχίζεται η στρατηγική για την μείωση κατά 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους με την κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ανάμεσα σε αυτές, όπως ανέφερε, είναι η υποβολή, ο έλεγχος και η πιστοποίηση έργων επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, διαδικασίες για τροποποίηση αδειών εξαγωγέων, τελωνειακές άδειες κλπ.

Γιαυτές τις πρωτοβουλίες ο υπουργός σημείωσε τη σημασία της συνεργασίας με πολλά υπουργεία και σε συνέχεια όσων ήδη έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ενώ συμπλήρωσε ότι πριν ανακοινωθούν τα μέτρα θα έχουν γίνει οι απαραίτητες μεθοδολογικές μετρήσεις για την λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα που θα έχουν.

Τέλος, υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας, το υπουργείο Ανάπτυξης μέσα στο επόμενο δίμηνο εγκρίνει χρηματοδότηση 170 εκατ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις με πόρους από το RRF για τομείς που σχετίζονται με τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας.

Επίσης υλοποιείται πρόγραμμα ψηφιακής μετάβασης των ΜμΕ με 85 εκατ. ευρώ και πρόγραμμα αναβάθμισης βιομηχανικών πάρκων χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εχει συνολικό προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην ενθάρρυνση δημιουργίας και ανάπτυξης πράσινων καινοτόμων επιχειρηματικών πάρκων.

Παπαθανάσης: Η Ελλάδα στην 4η θέση στην ΕΕ ως προς την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και στην 6η θέση ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης

Στα 13,1 δισ. ευρώ θα αυξηθεί εφέτος το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), μετά την κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού και θα ανέλθει περαιτέρω σε 14,4 δισ. ευρώ το 2025 και σε 15,9 δισ. ευρώ το 2026. Η ετήσια αύξηση των πόρων ανέρχεται σε 10- 17%, με αύξηση 29% στο εθνικό σκέλος.

Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, κατά την εξειδίκευση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση στην ΕΕ ως προς την απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2021- 2027 και στην 6η θέση ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης (με το επιπλέον 1 δισ. ευρώ που θα εισρεύσει τον Οκτώβριο, οι πόροι θα αυξηθούν από το 47,9% στο 50,5%). Τον Νοέμβριο θα υποβληθεί ένα νέο αίτημα.

Στο δανειακό σκέλος υπάρχουν συμβάσεις για 339 δάνεια, ενώ ενισχύονται 347.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με πάνω από 1 δισ. ευρώ. Από τα 844 σχέδια που έχουν υποβληθεί, τα 515 αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα του ΕΣΠΑ ενισχύονται 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για το πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που αφορά στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, έχουν υποβληθεί από επιχειρήσεις 976 αιτήσεις. Ενώ, θα δημιουργηθεί και το Νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης