Στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης βρίσκεται το νομοσχέδιο με σημαντικές φορολογικές ρυθμίσεις, ώστε να κατατεθεί, στις αρχές Μαρτίου κι όχι αργότερα, προς ψήφιση στη Βουλή. Έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές φαίνεται ότι οριστικοποιούνται οι επιμέρους ρυθμίσεις, οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν βάση «φορολογικής ανακούφισης» για μεγάλη μερίδα φορολογουμένων που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση τα τελευταία χρόνια.
Ειδικότερα, ρύθμιση 120 δόσεων και αύξηση των δόσεων στην πάγια ρύθμιση, προοδευτικός ακατάσχετος λογαριασμός και αύξηση της χρήσης «πλαστικού» χρήματος ως μέσου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι οι σημαντικότερες διατάξεις που θα περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στις αρχές Μαρτίου στη Βουλή.Στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης βρίσκεται το νομοσχέδιο με σημαντικές φορολογικές ρυθμίσεις, ώστε να κατατεθεί, στις αρχές Μαρτίου κι όχι αργότερα, προς ψήφιση στη Βουλή
Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταθέσει το προσεχές διάστημα σειρά ευνοϊκών διατάξεων για τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις που αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ενδεικτικό είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται σε απόγνωση, παρακολουθώντας απλώς να αυξάνονται τα χρέη τους στο ελληνικό Δημόσιο, τα οποία έχουν ανέλθει σε 185 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθούνται τα ακόλουθα μέτρα:
• Ακατάσχετος λογαριασμός. Οι οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους οι οποίοι λόγω χρεών που έχουν προς το Δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα. Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει σταδιακή αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού έπειτα από κατάσχεση εφόσον προχωρήσουν στη ρύθμιση των οφειλών τους. Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το ποσό που θα αποδεσμεύεται θα είναι 3 με 4 φορές υψηλότερο της δόσης προς την εφορία.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος που χρωστάει στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 12.000 ευρώ, εφόσον ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών, για κάθε δόση που πληρώνει θα αποδεσμεύεται τριπλάσιο ή τετραπλάσιο ποσό της δόσης. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα στην περίπτωση που πληρώνει 1.000 ευρώ δόση, θα αποδεσμεύεται ποσό της τάξεως των 3.000 ή 4.000 ευρώ. Κατά τη δεύτερη πληρωμή της δόσης το ποσό θα αυξάνεται περαιτέρω.
• 120 δόσεις. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, μπλοκάκια και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, καθώς και επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό και είναι βιώσιμες. Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει:
1. Αποπληρωμή οφειλής έως και 120 δόσεις.
2. Ελάχιστη δόση 25-30 ευρώ.
3. Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές θα κλιμακώνεται το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις, το οποίο θα φθάνει στην πλήρη διαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις.
4. Για τους μικρούς οφειλέτες η ρύθμιση θα είναι ιδιαίτερα «γενναιόδωρη», δεδομένου ότι το πλήθος των οφειλετών έχει χρέη μεταξύ 3.000-5.000 ευρώ.
• Πάγια ρύθμιση. Το νέο πλαίσιο προβλέπει την αποπληρωμή των χρεών σε 48 δόσεις υπό προϋποθέσεις. Η βασική ρύθμιση θα ανέρχεται σε 24 δόσεις και θα φθάνει τις 48, εάν οι οφειλέτες πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια με βασικότερο όλων τη δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής. Δηλαδή εάν το εισόδημα του επιτρέπει να ενταχθεί στη ρύθμιση.
Εάν δεν είναι «βιώσιμος», θα εξαιρείται από τη ρύθμιση. Σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις και είναι δυνατόν να φθάσουν υπό εξαιρετικές προϋποθέσεις τις 24. Η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση και η υποβολή τόσο της αίτησης όσο και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Με την υπαγωγή στη ρύθμιση, αποτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ή αν το μέτρο αυτό έχει ήδη επιβληθεί αναστέλλεται.
• «Πλαστικό» χρήμα. Αύξηση της χρήσης «πλαστικού» χρήματος ως μέσου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Οι διατάξεις θα προβλέπουν την αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού δαπάνης με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για τη λήψη της έκπτωσης φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Τα ποσοστά είναι σήμερα 10% για εισόδημα έως 10.000, 15% για εισόδημα από 10.000 έως 20.000 και 20% για εισόδημα από 20.000 ευρώ και άνω. Αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να αυξηθούν σε 15%, 20% και 25% αντίστοιχα, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής με τη θέσπιση ακόμη μεγαλύτερων ποσοστών.
• Επαγγελματικός ακατάσχετος. Εξετάζεται η δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού για τους επαγγελματίες που υποχρεώνονται να διαθέτουν συσκευή ηλεκτρονικών πληρωμών POS. Στον ακατάσχετο λογαριασμό θα μπαίνουν αυτόματα όλες οι εισπράξεις από POS και τραπεζικές συναλλαγές και με πάγια εντολή θα πληρώνονται σε μηνιαία βάση αυτόματα οι οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, μισθοδοσία και ενδεχομένως προμηθευτές. Από το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το ακατάσχετο ποσό θα κυμαίνεται μεταξύ 60%-80% του ποσού των συναλλαγών που γίνονται μέσω POS.
Με πληροφορίες από την Καθημερινή