Ανοικτή είναι από σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τους αγρότες. Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της, η οποία έγινε παρουσία του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη, η αίτηση της ρύθμισης θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr).
Η εν λόγω ρύθμιση, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, αφορά συνολικά 338.000 αγρότες με οφειλές προς τον ΟΓΑ, οι οποίες ανέρχονται στο 1,4 δισ. ευρώ μέχρι 31/12/2017, καθώς και 23.000 οφειλέτες προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα, των οποίων η συνολική οφειλή αγγίζει τα 2,4 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί, πως η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 31/12/2018, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο παράτασής της.
Για «ρύθμιση ανάσα στους αγρότες» έκανε λόγο ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος καθώς αφορά και «διαγραφή κεφαλαίου έως 60% κατά περίπτωση, διαγραφή όλων των τόκων υπερημερίας, αλλά και επανεξέταση των πανοτοκίων. Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί άξονες που θα κινηθούμε.
Το επόμενο στοίχημα θα είναι τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου».
Επισήμανε πως «η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση των χρεών» ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περεταίρω κινήσεων.
«Οι ρυθμίσεις αφορούν όλες τις βεβαιωμένες οφειλές προς την φορολογική αρχή που αφορούν την φορολογική του ιδιότητα» τόνισε από την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ανέφερε ως παράδειγμα πως «αν ένας αγρότης έχει οφειλές προς τον ΕΛΓΑ οι οποίες έχουν βεβαιωθεί στην εφορία μπορούν και αυτές να ρυθμιστούν».
«Κάναμε πράξη αυτό για το οποίο δεσμευτήκαμε και παλέψαμε αρκετό διάστημα» υπογράμμισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης τονίζοντας πως πρόκειται για ρυθμίσεις που δίνουν ανάσα στον αγροτικό χώρο.
Οι οφειλές που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση αφορούν χρέη αγροτών προς την εφορία για εισόδημα, ΦΠΑ κλπ, προς τον ΟΓΑ για τις ασφαλιστικές τους εισφορές, για οφειλές προς τράπεζες, που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (πρώην Αγροτική Τράπεζα, ΤΤ, FBB, Probank, Proton, Πανελλήνια, Συνεταιριστικές κλπ), καθώς και βεβαιωμένα χρέη προς τον ΕΛΓΑ.
Δικαίωμα ένταξης έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα όπως γεωργοί, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς που έχουν λάβει αγροτικό δάνειο (καλλιεργητικό δάνειο, δάνειο αγοράς εφοδίων κλπ) από την πρώην ΑΤΕ και τις άλλες τράπεζες και εφόσον οι οφειλές τους παρουσίαζαν καθυστέρηση πληρωμής πέραν των 30 ημερών κατά την 31-12-2017.
Μέσω της ρύθμισης στους οφειλέτες δίνεται η δυνατότητα ολικής εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού εντός του τριμήνου, με τη διαγραφή του κεφαλαίου σε αυτή την περίπτωση να ανέρχεται μέχρι και 60%.
Επίσης, σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει τη διαδικασία των δόσεων, θα μπορεί να εξοφλήσει το οφειλόμενο ποσό μέχρι και σε 10 χρόνια (120 δόσεις), με το κεφάλαιο να διαγράφεται κατά 40%.
Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση περιλαμβάνει 100% διαγραφή των τόκων υπερημερίας καθώς και διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων του δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην εν λόγω ρύθμιση, δεν εντάσσονται αγροτικές επιχειρήσεις με παραγωγική εγκατάσταση, όπως ελαιουργεία, κτηνοτροφικές μονάδες, ωστόσο εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.
Επίσης, δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση αγρότες οι οποίοι έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα, ούτε και οι συνεταιρισμοί.
Τέλος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες λεπτομερείς και για βοήθεια στα κατά τόπους Κέντρα – Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών και στα σημεία τοπικής παρουσίας της PQH.