Σε διευκρινίσεις σε σχέση με τις δηλώσεις για 16ωρη εργασία που έκανε νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής και την αντίδραση, που προκάλεσαν αυτές, προχώρησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, με«διευκρινιστική δήλωση» σχετικά με σχέδιο νόμου που σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει τα εξής στη δήλωσή του:
«Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».
Γεωργιάδης: Έρχεται δικαίωμα εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες
Υπενθυμίζεται ότι παρουσιάζοντας πλευρές του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης είχε κάνει λόγο για δυνατότητα των εργαζομένων να εργάζονται σε πολλαπλούς εργοδότες λέγοντας πως θα μπορούν να δουλεύουν «δύο οχτάωρα σε δύο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι απολύτως νόμιμο».
Ουσιαστικά δηλαδή προανήγγειλε την θέσπιση της 16ωρης εργασίας σε μια δήλωση που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης και εργατικούς φορείς, όπως το ΠΑΜΕ.
Ο υπουργός Εργασίας είχε δηλώσει το πρωί στον ΣΚΑΙ τα ακόλουθα:
«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα εργαζομένου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες. Μπορεί να δουλεύει δύο οχτάωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι απολύτως νόμιμο, δηλωμένο και στα εισοδήματα του».
Όταν μάλιστα η δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Γεωργιάδη, αν με αυτό το νομοσχέδιο θα μπορεί ένας εργαζόμενος να δουλεύει έως και 16 συνεχόμενες ώρες μέσα στη μέρα, ο ίδιος απάντησε, “αν το επιθυμεί ναι, δική του είναι η απόφαση, όχι δική μου, από δω και μπρος θα του το επιτρέπουμε, σήμερα δεν επιτρέπεται”.
Εξάμηνη δοκιμαστική εργασία
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην θέσπιση περιόδου δοκιμής εργαζόμενου ο οποίος μετά από εξάμηνη απασχόληση θα μπορεί να απολύεται χωρίς ωστόσο αποζημίωση.
Είπε συγκεκριμένα:
«Θεσπίζουμε την περίοδο του δοκίμου εργαζομένου, ένας εργαζόμενος εργάζεται σε μια επιχείρηση και μπορεί να λύεται η σύμβαση του αυτομάτως και αζημίως σε περίοδο 6 μηνών».
Σημειώνεται ότι σήμερα που η δοκιμαστική περίοδος είναι 12 μήνες, ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση το χρονικό διάστημα μετά το 12μηνο.
Με το νέο καθεστώς η δοκιμαστική περίοδος θα μειωθεί στους 6 μήνες και ο εργαζόμενος θα δικαιούται αποζημίωση μετά τους 6 μήνες. Αυτό ωστόσο μένει να φανεί στο σχέδιο νόμου.
Σήμερα ισχύουν τα εξής (σε απόλυση χωρίς προειδοποίηση):
1 έτος απασχόλησης έως 2 έτη – αποζημίωση 2 μηνών
2 έως 4 έτη- αποζημίωση 2 μηνών
4 έως 5 έτη- αποζημίωση 3 μηνών
5 έως 6 έτη- αποζημίωση 3 μηνών
6 έτη έως 8 έτη- αποζημίωση 4 μηνών
8 έτη έως 10 έτη- αποζημίωση 5 μηνών.