Στους άξονες και στους στόχους της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε ομιλία της στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου της ΕΣΕΕ.
«Στόχοι της κυβέρνησης στη μετά τα μνημόνια εποχή», τόνισε και συμπλήρωσε «είναι να φέρουμε την εργασία στο επίκεντρο, να ενισχύσουμε την παραγωγικότητα και να εφαρμόσουμε μία στιβαρή κοινωνική πολιτική. Επιδιώκουμε την αύξηση των μισθών που συμπιέστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων, ώστε να υπάρξει γενικευμένη εμπέδωση των αποτελεσμάτων της ανάπτυξης και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η αύξηση των μισθών επιτυγχάνεται, μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. «Από 1/2/2019, αυξήσαμε τον κατώτατο και καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό για τους νέους έως 25 ετών. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 11% και κατά 27% για τους νέους και έχει διαμορφωθεί στα 650 ευρώ, χωρίς ηλικιακή διάκριση. Περίπου 600.000 εργαζόμενοι έχουν άμεση αύξηση του εισοδήματός τους. Η αύξηση του κατώτατου μισθού οδήγησε σε αύξηση και 24 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας και η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, τα οποία λαμβάνουν περίπου 280.000 άτομα. Επίσης, από τον περσινό Αύγουστο, έχουμε επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις στη χώρα και έχουμε επεκτείνει 11 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που καλύπτουν συνολικά περισσότερους από 200.000 εργαζόμενους και συνεπάγονται αυξήσεις για δεκάδες χιλιάδες μισθωτούς. Συνολικά, περίπου ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας έχουν βελτίωση του εισοδήματός τους, η οποία θα έχει την αντανάκλασή της στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και της κατανάλωσης, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά και γενικότερα για τον τομέα του εμπορίου» σημείωσε η υπουργός Εργασίας.
Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, ανέφερε: «υλοποιούμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αξιοποιούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν με μία συνεκτική δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση των βαρών στον ιδιωτικό τομέα, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη μείωση, από 1/1/2019, των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για μισθωτούς έως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος τετραετίας».
«Τον Μάρτιο»- συμπλήρωσε -«θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα νέο σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, το οποίο θα ανακουφίσει δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και θα περιλαμβάνει και κούρεμα οφειλής, ενώ, για τη στήριξη ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων που έπληξε η κρίση, υλοποιούμε και το πρόγραμμα “δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία” για 5.000 ανέργους, ώστε να ξεκινήσουν εκ νέου την οικονομική δραστηριότητά τους. Το πρόγραμμα προβλέπει επιχορήγηση για 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12, με ποσό που κυμαίνεται από 12.000 ευρώ έως και 36.000 ευρώ» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ