Στα άκρα έχει οδηγηθεί η σύγκρουση κυβέρνησης και επαγγελματιών με αφορμή τις ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου, που προβλέπουν τον προσδιορισμό του εισοδήματος με βάση αντικειμενικά κριτήρια.
Οι δικηγόροι απέχουν από τα δικαστήρια, τα ταξί τραβάνε χειρόφρενο τις επόμενες ημέρες, μικροεπαγγελματίες κλείνουν τα καταστήματα και τα εργαστήρια τους σε μια τελευταία προσπάθεια να υποχωρήσει η κυβέρνηση και να πάρει πίσω τα επικείμενα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία ωστόσο αποτελούν τη βάση των φορολογικών αλλαγών που έχει εισηγηθεί.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιμένει στη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, αν και δηλώνει ανοικτή σε επιμέρους παρεμβάσεις και τροποποιήσεις που θα καταστήσουν τις διατάξεις πιο δίκαιες και αναλογικές, αλλά δεν θα λειτουργήσουν ως «ασπίδα» σε μια εκτεταμένη φοροδιαφυγή ενός μεγάλου κλάδου της οικονομίας.
Όπως και να έχει, η Αθήνα τις επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολα προσπελάσιμη καθώς έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και άλλες πρωτοβουλίες, που σε συνδυασμό με την επίσκεψη Ερντογάν και την ημέρα μνήμης για το θάνατο του Γρηγορόπουλου προκαλούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον.
Έως αργά το βράδυ η «μάχη» των επαγγελματιών με την κυβέρνηση διεξαγόταν στη Βουλή, όπου διεξήχθη η διαδικασία ακρόασης των φορέων.
Οξύτατη η τοποθέτηση των εμπόρων
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η τοποθέτηση του Αντώνη Μέγγουλη, διευθυντή της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας-ΕΣΕΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «ούτε ο νόμος Κατρούγκαλου δεν το έκανε αυτό».
«Ο μισθός για τον υπάλληλο είναι εγγυημένος. Για τον αυτοαπασχολούμενο, πάλι καθόλου. Ο αυτοαπασχολούμενος και ο μικρός επιχειρηματίας έχουν επιχειρηματικό ρίσκο, καμία εγγύηση κερδοφορίας, αυξομείωση του τζίρου.
Ο υπάλληλος και ο εργαζόμενος έχουν αφορολόγητο που δεν έχουμε εμείς», είπε ο κ. Μέγγουλης και προσέθεσε ότι «η σύνδεση του κατώτατου μισθού με το τεκμαρτό εισόδημα, καταργεί τις ζημιές, καταργεί τα χαμηλά κέρδη, στοιχεία σύμφυτα της επιχειρηματικότητας».
Σφοδρές αντιδράσεις των οδηγών ταξί, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις
Το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση εξαθλιώνει τον κλάδο των ταξί και μας βγάζει εκτός επαγγέλματος, ανέφερε, κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Σεραφείμ Κασιδιάρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων.
«Καταθέσαμε τις προτάσεις μας. Δεν είδαμε καμία βελτίωση στο νομοσχέδιο. Το ταξί έχει πάρα πολλές εξαιρέσεις. Η τριετία στα ταξί δεν μπορεί να δουλέψει. Το ίδιο δουλεύει και αυτός που δουλεύει για πρώτη μέρα ταξί και αυτός που δουλεύει 40 χρόνια.
Στην πιάτσα κάθονται και οι δύο. Δεν μπορεί αυτός που έχει περισσότερα χρόνια δουλειά, να θεωρείται ότι δουλεύει καλύτερα, ότι είναι πιο καλός οδηγός, για να τον πάρει ο πελάτης», είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων.
Ο κ. Κασιδιάρης κατήγγειλε ότι με το νομοσχέδιο τσουβαλιάζονται όλοι. «Η άδεια του ταξί είναι 50%, είναι 25%, είναι 75%, είναι 100%. Τους φορολογείτε όλους με το ίδιο τεκμαρτό. Και αυτόν που έχει το 25% και αυτόν που έχει το 50%», είπε ο εκπρόσωπος των ταξιτζήδων και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί η Αθήνα να έχει το ίδιο τεκμαρτό με την Κομοτηνή ή με την Καβάλα ή με πόλεις της επαρχίας, που τα ταξί κάνουν δύο κούρσες την ημέρα, για να φορολογούνται με 14.000 τεκμαρτό εισόδημα».
Αντισυνταγματικό χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο οι Δικηγόροι και προσφεύγουν στο ΣτΕ
Αντισυνταγματικές χαρακτήρισε ο Πρόεδρος των Δικηγορικών Συλλόγων Δ. Βερβεσός, τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Η κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή. Και ποια είναι η φοροδιαφυγή; Των ελευθέρων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων. Οι εταιρείες που δηλώνουν ζημιές τόσα χρόνια, οι οποίες δηλώνουν αρνητικούς ισολογισμούς, αυτές γιατί δεν υπάγονται στο τεκμήριο;». ανέφερε ο Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
Ο κ. Βερβεσός υπογράμμισε ότι το ΣτΕ έχει αποφανθεί πως δεν υπάρχει σύγκριση, φορολόγησης και εισφορολόγησης μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών, λόγω του διαφορετικού τρόπου παραγωγής του εισοδήματος καθενός. «Επανερχόμαστε σε τριετίες, κατώτερους μισθούς και κλιμάκια και θεωρείτε ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι σε καλύτερη μοίρα από τον μισθωτό του.
Καταλήγοντας ο κ. Βερβεσός προανήγγειλε προσφυγή στο ΣτΕ με αίτηση την ακύρωση των επίμαχων διατάξεων του νομοσχεδίου.
ΓΣΕΒΕΕ: Το νομοσχέδιο σε αναντιστοιχία με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης
«Για άλλη μια φορά έχουμε ένα σχέδιο νόμου χωρίς καμία ενημέρωση, αιφνιδιαστικά και σε αναντιστοιχία με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης», ανέφερε, για το φορολογικό νομοσχέδιο ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
Κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο και κατήγγειλε ότι οι διατάξεις δεν εστάλησαν ούτε στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. «Δεν θέλετε τον κοινωνικό διάλογο, διότι μπορείτε από τα ΜΜΕ να ενεργοποιείτε τον κοινωνικό αυτοματισμό, να στρέφετε τον έναν κλάδο εναντίον άλλου κλάδου, να σπείρετε τον εθνικό διχασμό στους Έλληνες», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
«Δεν ξέρω αν κάποιος από εσάς έχει δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα και ξέρει ότι μια επιχείρηση, ένα κατάστημα, ένας αυτοπασχολούμενος μπορεί ανά τρία χρόνια να αυξάνει τον κύκλο εργασιών του, άρα τα κέρδη του. Από ποια οικονομική θεωρία προκύπτει ότι τα χρόνια λειτουργίας μιας επιχείρησης φέρνουν επιπλέον κέρδη, σε σύγκριση με μια νεότερη επιχείρηση;», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών
Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι μέρος του σχεδίου Πισσαρίδη, ανέφερε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. «Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση χτυπάει τους μικρούς, έχετε βρει τρόπο να φοροαποφεύγουν οι μεγάλοι. Πάρτε τον τζίρο των 5 εταιρειών τροφίμων. Πείτε ποια ήταν τα έσοδα τους την τελευταία τριετία, τι πλήρωσαν και κάντε την αντιστοίχιση με τις 50.000 επιχειρήσεις του κλάδου μας», είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
«Με τις διατάξεις που φέρνει η κυβέρνηση, το κράτος θα εισπράξει κάτι λιγότερο από 600 εκατομμύρια, «μα ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι το μαύρο χρήμα στην Ελλάδα είναι 40 δισ. ευρώ. Δηλαδή χάνουμε φόρο 8 με 10 δισ. ευρώ! Το πρόβλημα είναι 600 εκατομμύρια, ή τα 8 με 10 δισ. ευρώ; Από το σύνολο αυτού του νόμου, θα εισπραχθεί κάτι λιγότερο από το 5% της φοροδιαφυγής που υπάρχει», διαπίστωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Ερώτηση της ΕΟ του ΚΚΕ «για την φορολογική επιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες»
Τη «νέα φοροεπιδρομή ενάντια στους ελεύθερους επαγγελματίες που προωθείται με το με το νέο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης ΝΔ» καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος.
«Σχέδιο νόμου που σφίγγει τη θηλιά για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες κι επιστήμονες φέρνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού, με πρόσχημα την «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», στοχεύοντας στην αύξηση των φορολογικών εσόδων από επαγγελματίες, τη διαιώνιση κι επέκταση των φοροαπαλλαγών και φοροελαφρύνσεων στο μεγάλο κεφάλαιο.
Το νομοσχέδιο επιδιώκει να θέσει για όλους τους αυτοαπασχολούμενους κατώτατο ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα 10.920 ευρώ (που υπολογίζεται ως 780Euro ο κατώτατος μισθός επί 14 μήνες), ακόμα και σε χρονιές που καταγράφουν ζημιές. Το «τεκμαρτό» αυτό εισόδημα θα προσαυξάνεται με διάφορα κριτήρια, όπως οι 3ετίες άσκησης του επαγγέλματος, μέχρι και τα 50.000 ευρώ. Αυτή η μεταβολή θα επιφέρει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση πάνω από 500 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα του αυτοαπασχολούμενου, ενώ περισσότεροι από 6 στους 10 επαγγελματίες θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ ο καθένας, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά οι δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν μηνιαία» αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ.
«Ο άθλιος ισχυρισμός που επικαλείται η κυβέρνηση, ότι δεν γίνεται «!οι εργοδότες να δηλώνουν λιγότερα από τους υπαλλήλους τους», κλείνει το μάτι στον «κοινωνικό αυτοματισμό» προσπαθώντας να φορτώσουν στους αυτοαπασχολούμενους την κατηγορία της «φοροαποφυγής» τη στιγμή που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ πάση θυσία διατηρούν την νόμιμη φοροαποφυγή και εθελοντική φορολόγηση των οικονομικών ομίλων.
Με διαδοχικά κυβερνητικά μέτρα και ευρωενωσιακές κατευθύνσεις οι μικροί επαγγελματίες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, δεν έχουν αφορολόγητο όριο, πληρώνουν το τέλος επιτηδεύματος, και δεκάδες άλλους έμμεσους φόρους, επιβαρύνονται με το αναγκαστικό κόστος ψηφιακών συναλλαγών, συστημάτων όπως το «mydata» κα.
Μέσω αυτής της νομοθετικής ρύθμισης, η κυβέρνηση στοχεύει να φορτώσει στην πλάτη των επαγγελματιών και μισθωτών τα νέα «ματωμένα» πλεονάσματα εισπράττοντας πάνω από 600 εκατ. ευρώ από τα χαμηλά εισοδήματα, την ίδια ώρα που μονοπωλιακοί όμιλοι (10.000 περίπου επιχειρήσεις που αντιστοιχούν στο 0,2% των ΑΦΜ) χρωστούν 85 δισ. ευρώ τα οποία μάλιστα θεωρούνται «μη εισπράξιμα».
Ήδη στην Ελλάδα οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες βρίσκονται σε αναβρασμό, και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις παλεύουν ενάντια στη νέα φοροεπιδρομή, αλλά και στις επιπτώσεις της αύξησης του πληθωρισμού και τις αυξήσεις των επιτοκίων, που τους καταδικάζουν στο κλείσιμο και τις πτωχεύσεις, όπως εκτιμά η ίδια η ΕΕ» προσθέτει.
Βάσει αυτών ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα εξής ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
«Πώς τοποθετείται το γεγονός ότι με βάση τις κατευθύνσεις της:
— εντείνεται η εξοντωτική φορολεηλασία των αυταπασχολουμενων την ώρα που αυτοί προκειμένου στοιχειωδώς να ανακουφιστούν απαιτούν θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου 12.000Euro, προσαυξημένο κατά 3.000Euro για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας, για τους αυτοαπασχολούμενους στην Ελλάδα, για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και των τραπεζικών προμηθειών στις ψηφιακές συναλλαγές;
— πολλαπλασιάζονται οι φοροαπαλλαγές και η θέσπιση νέων φοροελαφρύνσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο το οποίο κατά τα άλλα θησαυρίζει κι ενώ στις κινητοποιήσεις τους οι αυταπασχολούμενοι απαιτούν να φορολογούνται τα κέρδη του;».