«Είμαστε και εφέτος πάνω από τους στόχους στα έσοδα και θα διανείμουμε μέρισμα» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο και «κλείνοντας» μια σειρά από θέματα που φάνηκε να φέρνουν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση.
Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας και στο ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, ο
Δικαιολογώντας τις καλές επιδόσεις της οικονομίας, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα διατηρούν τη χώρα σταθερή, ανέφερε ότι καταγράφεται ήδη θετική έκπληξη από τα έσοδα του ΕΦΚΑ, ενώ η ανεργία έχει μειωθεί κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες.
«Θετική έκπληξη η πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ, που εξασφαλίζει την επίτευξη στόχων και για το 2018, παρά την κινδυνολογία από διαφόρους αδιόρθωτους που γεμίζουν τα οκτάστηλά τους με νέα μέτρα για το 2018. Εμείς, αντί για νέα μέτρα, θα μοιράσουμε κοινωνικό μέρισμα» είπε χαρακτηριστικά.
Εξέφρασε, δε, την επιδίωξη «η τρίτη αξιολόγηση να κλείσει το συντομότερο δυνατό, ώστε το θετικό momentum της οικονομίας να αξιοποιηθεί στο έπακρο, τώρα που η χώρα από μαύρο πρόβατο γίνεται ξανά ισότιμος και υπολογίσιμος παίκτης στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή. Οφείλουμε να δείξουμε αποφασιστικότητα, ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση. Έως τον Νοέμβριο να έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα, ώστε να μην υπάρχει καμία αφορμή σε όσους τυχόν θέλουν καθυστερήσεις».
Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο μέμφθηκε για νεοφιλελεύθερη ατζέντα βάσει των πιο σκληρών απαιτήσεων των δανειστών, λέγοντας ότι «φέρνει ένα μνημόνιο μετά το μνημόνιο».
Η εισήγηση του πρωθυπουργού
Αρχικά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μόλυνση που έπληξε τον Σαρωνικό σημειώνοντας ότι «η βύθιση του δεξαμενόπλοιου στον Σαρωνικό, που ναυάγησε κάτω από συνθήκες που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, δημιούργησε μια μεγάλη εστία ρύπανσης και ένα εύλογο αίσθημα ανησυχίας στους πολίτες της Αττικής και όχι μόνο».
«Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ρύπανσης είναι μια δύσκολη υπόθεση που απαιτεί την άμεση κινητοποίηση όλων των συναρμόδιων φορέων» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι ήδη έχουν κινητοποιηθεί όλα τα διαθέσιμα απορρυπαντικά μέσα και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες.
Όπως τόνισε, την κυβέρνηση, σε αντίθεση με άλλους, την ενδιαφέρει η ουσία κι όχι η επικοινωνία, ενώ πρόσθεσε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ουσία του προβλήματος, που δυστυχώς δεν εξαντλείται όταν το θέμα εξαντληθεί επικοινωνιακά και φύγουν οι κάμερες από τις ακτές.
Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η ακόμη μεγαλύτερη ουσία είναι ότι «χρειάζεται να προβληματιστούμε για τις βαθιές τομές που πρέπει να επιχειρήσουμε στο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης ελέγχου και αυστηρής τήρησης των κανόνων αξιοπλοΐας, προκειμένου να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε αποτελεσματικότερα τον μεγάλο πλούτο της πατρίδας μας, που είναι το φυσικό και δη το θαλάσσιο περιβάλλον».
Απορρύπανση δεν χρειάζονται μόνο οι ακτές της Αττικής αλλά και το σύστημα διακίνησης κι ελέγχου μεταφοράς των υγρών καυσίμων στη θάλασσα, είπε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Αποφασίσαμε την ενίσχυση των προσπαθειών για την ταχύτερη δυνατή απορρύπανση της θάλασσας και των ακτών τις οποίες επηρέασε η διαρροή. Στο θέμα αυτό δεν θα ενεργήσουμε με γνώμονα τις πρόσκαιρες εντυπώσεις, αλλά με γνώμονα την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος».
«Όσο περνάει η κρίση, πέφτουν οι μάσκες»
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όσο η κρίση περνάει, οι μάσκες πέφτουν και αρχίζουν και ξεκαθαρίζουν τα ιδεολογικά πρόσημα.
Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, η χώρα βαδίζει προς το τέλος μιας σκληρής περιόδου, η οποία ξεκίνησε την άνοιξη του 2010 και θα κλείσει σε έναν χρόνο από τώρα, με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.
Το τέλος της περιόδου αυτής είναι αποτέλεσμα μιας κοπιώδους προσπάθειας, επίμονης διαπραγμάτευσης, με απόλυτο σεβασμό στις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και «το αποτέλεσμα της εντολής που μας έδωσαν οι πολίτες στις κάλπες του 2015», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σημείωσε ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι απλώς ένα ημερολογιακό ορόσημο, αλλά μια διαδικασία περάσματος από την οικονομική καχεξία στη δυναμική ανάπτυξη, την ανασυγκρότηση της παραγωγής, την ανάκτηση της εργασίας και τη θεμελίωση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους. Υπογράμμισε ότι τα βήματα που έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση είναι σημαντικά και πως η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Περιγράφοντας την εικόνα της οικονομίας και των επενδύσεων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «εργαζόμαστε ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτό το θετικό momentum που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία».
«Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εγγυηθούμε κάτι τέτοιο, διότι δεν αφήσαμε τη χώρα επί ξύλου κρεμάμενη» είπε, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση διεκδίκησε για το χρέος και πήρε μια λύση που διασφαλίζει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον κ. Μητσοτάκη, σημείωσε: «Δεν δεσμευτήκαμε σε θηριώδη και ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως έκαναν οι άλλοι, που τώρα έχουν και το θράσος να πουλάνε στον λαό υποσχέσεις για μείωσή τους». «Γιατί αλήθεια δεν το έκαναν όταν ήταν στη διακυβέρνηση;» διερωτήθηκε.
ΝΔ: «Οι πολίτες δεν ακούν τον κ. Τσίπρα»
Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στην εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο.
Από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ο κ. Τσίπρας σκυμμένος, μουντός, αδύναμος και κουρασμένος. Οι πολίτες δεν τον ακούν, οι Υπουργοί του δεν τον πιστεύουν. Φιλότιμο για τις ευθύνες τους δεν διαθέτουν. Το θέαμα θλιβερό. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ
Φωτογραφία: Eurokinissi