Βιομηχανίες γερμανικών, αγγλικών, γαλλικών, αλλά και ρώσικων συμφερόντων φαίνεται ότι θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους προκειμένου να αποκτήσουν το 82,33% των μετοχών που διαθέτει η ΑΤΕBank στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ), η οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, περιμένει φέτος τα καλύτερά της αποτελέσματα, με σημαντικό περιορισμό των ζημιών της και μάλιστα σε μονοψήφιο αριθμό.
Ισχυρό δέλεαρ για τους υποψήφιους «μνηστήρες» φαίνεται ότι αποτελούν τα δύο εργοστάσια της εταιρείας στη Σερβία, αλλά και η «περιουσία» της ΕΒΖ σε Λάρισα και Πλατύ, λόγω των μόνιμων εγκαταστάσεων σιλό αποθήκευσης χύμα ζάχαρης, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στον διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό της ΑΤΕbank μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και αφού γίνει η αξιολόγηση, όσοι λάβουν το «πράσινο φως», περνούν αυτόματα στη δεύτερη φάση.
Οι υποψήφιοι που θα προχωρήσουν, θα μπορούν να λάβουν έκθεση περιορισμένου ειδικού οικονομικού ελέγχου, πρόσβαση σε νομικά και εμπορικά έγγραφα, το σχέδιο της σύμβασης αγοράς-πώλησης για τα σχόλιά τους, καθώς και να διενεργήσουν οι ίδιοι περιορισμένο ειδικό οικονομικό και νομικό έλεγχο για να συζητήσουν με τον πωλητή και να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της ΕΒΖ.
Στο τελικό στάδιο κατατίθενται οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές και ξεκινά η διαπραγμάτευση με τον προτιμητέο υποψήφιο.
Στην ΕΒΖ απασχολούνται συνολικά 380 άτομα και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, φέτος, πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω το προσωπικό, αφού προβλέπεται να γίνει αξιοποίηση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που δίνει κίνητρα για «έξοδο» από την εταιρεία, σε όσους βγαίνουν στη σύνταξη μέχρι το 2016.
Στο μεταξύ, σήμερα εκπνέει η προθεσμία της προκήρυξης της ΕΒΖ για την κάλυψη 220 θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο Πλατέως στο νομό Ημαθίας και εντός των επόμενων ημερών θα ακολουθήσουν δύο νέες για τη πρόσληψη εποχικού προσωπικού σε Σέρρες και Ορεστιάδα.
Με την έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας στα εργοστάσιά της, η ΕΒΖ προχωρά κάθε χρόνο στην πρόσληψη εποχικού προσωπικού, με τα κριτήρια επιλογής να προκαθορισμένα μέσω του ΑΣΕΠ.
Εξάλλου, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα αποσυρθεί το συντομότερο δυνατόν ο μηχανολογικός εξοπλισμός της ΕΒΖ που δεν χρησιμοποιείται πια στα εργοστάσια της εταιρείας σε Λάρισα και Ξάνθη, με την αξία του να υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι εάν μέχρι τις 30 Μαρτίου 2012 δεν αποσυρθεί, η ΕΕ έχει διαμηνύσει ότι θα επιβάλλει πρόστιμα.