Η ελληνική οικονομία δεν χρειάζεται μόνο λιτότητα, αλλά και ελπίδα, τόνισε ο οικονομικός ιστορικός του Χάρβαρντ Νίαλ Φέργκουσον , κατά τη διάρκεια διάλεξής του στο πλαίσιο του ετήσιου «Athens Forum 2010», του Ιδρύματος Κόκκαλη.

Ο κ. Φέργκουσον στην ομιλία του αναφέρθηκε στο πώς δημιουργήθηκε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και πώς έφτασε η ελληνική, η ευρωπαϊκή αλλά και η παγκόσμια οικονομία στην κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομική κρίση, είπε ότι η Ελλάδα προσέφυγε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στις χώρες της ευρωζώνης για δανεισμό, με τη δέσμευση να μειώσει το έλλειμμά της, σημειώνοντας ότι ακόμη, και αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, υπολογίζεται ότι το χρέος θα φτάσει στο 150%, με ένα 7,5% του ΑΕΠ να πηγαίνει για τις πληρωμές τόκων.

Ένα από τα σημαντικότερα κίνητρα της ΕΕ και του ΔΝΤ να διασώσει την Ελλάδα είναι, όπως είπε, ότι η κρίση στην Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση, οδηγώντας και άλλες χώρες της ευρωζώνης σε αδυναμία δανεισμού από τις αγορές.

Μάλιστα, επισήμανε ότι οι χώρες «PIIGS» (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία) είναι αλληλένδετες στις σχέσεις του χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Φέργκουσον είπε, επίσης, ότι η κρίση που ξεκίνησε από την Αθήνα και εξαπλώθηκε σε Λισαβόνα και Μαδρίτη, δεν είναι απλώς μια δημοσιονομική κρίση του δυτικού κόσμου, αλλά οι επιπτώσεις της είναι πολύ πιο βαθιές απ’ ό,τι οι περισσότεροι επενδυτές εκτιμούν επί του παρόντος.

Στη συνέχεια συνέκρινε την ευρωπαϊκή με την αμερικανική οικονομία, λέγοντας ότι οι ιδιαιτερότητες της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να μας αποσπούν την προσοχή από το γενικό χαρακτήρα της κρίσης, που πλήττει, σήμερα, τις περισσότερες δυτικές οικονομίες, τονίζοντας ότι η δημοσιονομική κρίση του δυτικού κόσμου που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα, θα περάσει στη Βρετανία, αλλά θα φτάσει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς η πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, απλώς κανείς, είπε, δεν γνωρίζει πότε θα συμβεί αυτό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης