Κυριακή σήμερα, παραμονή της Καθαρής Δευτέρας, η Βαρβάκειος Αγορά έχει ολονυχτία, κατά το έθιμο που επιβάλλει η ψαραγορά να ανοίγει κατά τις 10.00 η ώρα το βράδυ και να μένει ανοιχτή συνεχώς ως το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας, για να προμηθευτούν οι καταναλωτές θαλασσινά και σαρακοστιανά για τα κούλουμα. Την Καθαρά Δευτέρα οι φούρνοι θα είναι ανοικτοί για την παραδοσιακή λαγάνα, ενώ και οι λαϊκές θα λειτουργήσουν κανονικά.
Φέτος το συνολικό κόστος του Σαρακοστιανού τραπεζιού είναι φθηνότερο κατά 2,4%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, φέτος οι καταναλωτές θα δαπανήσουν 77,9 ευρώ για να αγοράσουν τα παραδοσιακά νηστήσιμα είδη από 79,8 ευρώ πέρσι.
Φθηνότερες τιμές καταγράφονται στα κατεψυγμένα θαλασσινά, ενώ ακριβότερα κοστίζουν φέτος ο ταραμάς και η λαγάνα. Τη μείωση στις τιμές των θαλασσινών, κυρίως των κατεψυγμένων, καταγράφει η ερευνά τιμών του Ινστιτούτου Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ. Ειδικότερα από τις δειγματοληπτικές έρευνες στις ιχθυαγορές, προκύπτει μεσοσταθμική πτωτική πορεία των τιμών στα θαλασσινά, κυρίως των κατεψυγμένων, της τάξεως του 2,7%.
Αναφορικά με τα υπόλοιπα προϊόντα που συνθέτουν το Σαρακοστιανό τραπέζι υπάρχουν αυξομειώσεις των τιμών, με καταγεγραμμένες υποχωρήσεις και ανοδικές τάσεις, με συνέπεια η μεσοσταθμική μείωση του συνολικού κόστους του σαρακοστιανού τραπεζιού να κυμαίνεται στο 2,4%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Συγκεκριμένα τα φρέσκα καλαμάρια πωλούνται από 8 έως 18 ευρώ το κιλό, δηλαδή στην ίδια τιμή με πέρυσι, ενώ τα κατεψυγμένα καλαμάρια πωλούνται από 4 εώς 7 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας πτώση σε σχέση με πέρσι της τάξης του 8,3%. Το φρέσκο χταπόδι θα το βρείτε από 9,8 έως και 13,8 ευρώ το κιλό και το κατεψυγμένο από 5 έως και 10 ευρώ το κιλό, 6,3% φθηνότερα από πέρσι. Οι τιμές για τα μύδια κυμαίνονται από 2,8 έως και 3 ευρώ το κιλό, όπως και πέρσι, και για κατεψυγμένες γαρίδες από 8 έως και 20 ευρώ το κιλό, και είναι κατά 3,4% χαμηλότερες από πέρσι.
Ακριβότερα, ωστόσο, κοστίζει ο ταραμάς και η λαγάνα, με την τιμή του φθηνού τάραμα να κυμαίνεται από 5,5 έως και 6,4 ευρώ το κιλό, αυξημένη κατά 8,2%, και της λαγάνας από 2,7 έως και 3 ευρώ το τεμάχιο, και είναι ακριβότερη κατά 1,8% σε σχέση με πέρυσι.
Κούλουμα στην Αθήνα – το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Οι εορταστικές εκδηλώσεις της Αποκριάς κορυφώνονται την καθαρή Δευτέρα 14 Μαρτίου στον Λόφο του Φιλοπάππου, όπου μικροί και μεγάλοι θα γιορτάσουν τα κούλουμα με το πέταμα του αετού και με τη μουσική παρέα της Γλυκερίας και του Βασίλη Σαλέα.
Γιορτές για τα Κούλουμα θα πραγματοποιηθούν επίσης στο Πάρκο Κ.Α.Π.Α.Ψ. (11.00) με παραδοσιακή μουσική σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων, στην Πλατεία Πηνελόπης Δέλτα – Ελληνορώσων (11.00) σε συνεργασία με τη Λέσχη Φιλίας Ελληνορώσων και στην Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, (12.00) με τραγούδια της Αποκριάς από τους Κώστα Καντζιλιέρη και Μαρία Μανωλάκου.
Αναλυτικότερα αύριο Καθαρή Δευτέρα 14 Μαρτίου:
11.30 Λόφος Φιλοπάππου
Παραδοσιακά κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα και λαϊκό γλέντι με τη
Γλυκερία, τον Βασίλη Σαλέα και οκταμελή ορχήστρα
11.00 Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό – πρώην Κ.Α.Π.Α.Ψ.
Παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορούς σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων
11.00 Πλατεία Πηνελόπης Δέλτα – Ελληνορώσων
Παραδοσιακά κούλουμα σε συνεργασία με τη Λέσχη Φιλίας Ελληνορώσων και παραδοσιακοί χοροί από το Μουσικοχορευτικό Όμιλο «Αρίων»
12.00 Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι
Γαϊτάνι, γαϊτανάκι: Μουσική εκδήλωση με τραγούδια της Αποκριάς. Τραγουδούν: Κώστας Καντζιλιέρης και Μαρία Μανωλάκου
20.00 Πολυχώρος Δήμου Αθηναίων «Άννα και Μαρία Καλουτά»
Μουσικοχορευτική παράσταση με μουσική και τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο με τη σοπράνο Δέσποινα Τσολάκη και τον ηθοποιό Σπύρο Μπιμπίλα. Συμμετέχουν: Παύλος Μαρόπουλος (βαρύτονος), Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου (πιάνο), Δημήτρης Χριστοδούλου (ακορντεόν), Φαίδων Χαλκιάς (φυσαρμόνικα). Χορογραφίες: Κωνσταντίνος Μενούνος. Χορεύουν: Ισιδώρα Κοντοφρύου, Δήμητρα Παρτσανάκη και οι χορευτές της σχολής Bolero Dance School Academy. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Παπλωματάς